Agenda

Wisent

9x Duurzaam doen in en rondom Amsterdam – 28 jan t/m 3 feb

Ben jij ook nieuwsgierig naar het grootste, nog levende landzoogdier in Europa? Maak dan deze wandeling door het domein van de wisent. Help mee 400.000 euro te verdelen over duurzame projecten in Amsterdam-Oost. Of red de zwarte honingbij, moeder van alle honingbijen in Nederland. Met nog veel meer tips voor duurzaam doen, inclusief winacties!

Duurzaam doen

14x Duurzaam doen in en rondom Amsterdam – van 14 t/m 20 januari

Maak onder meer kans op een weekend weg ter waarde van 750 euro, krijg een kadootje bij het inleveren van je kerstboom, inwoners van Bos en Lommer maken kans op 1.750 euro door het schoonmaken van hun straat – en er zijn nog veel meer duurzame dingen om te doen. Ook vanuit je luie stoel!

Online Duurzaamheid Festival

Nieuw: Online Duurzaamheid Festival 2021

Van 8 t/m 10 januari kun je meedoen aan het eerste Online Duurzaamheid Festival met interactieve sessies van allerlei organisaties en bedrijven, zoals het KNMI. Over circulair geld, permacultuur, tiny houses, klimaatverandering, strobouw, ecodorpen en nog veel meer.

Kerstboom

Kadootje bij inleveren kerstboom

Op ruim 1.000 plekken in Amsterdam kun je je afgedankte kerstboom neerzetten, waarvan Groen Recycling onder meer compost gaat maken. Bij drie plekken in de stad krijg je voor je oude boom een kadootje.

Omroep Groen

Omroep Groen heeft voor 31 december 50.000 leden nodig

Klimaatverandering is hét allergrootste probleem van deze tijd, aldus oprichters Taco Zimmerman en Carolijn Borgdorff van Omroep Groen. Maar er is nauwelijks aandacht voor bij de Nederlandse Publieke Omroep. Daar wil Omroep Groen verandering in brengen.

Biologisch kerstdiner Bar Kantoor

8x biologisch kerstdiner: afhalen of laten bezorgen

Lekker makkelijk kerst vieren: haal een kerstdiner af bij jouw favoriete biologische restaurant, of laat het thuis bezorgen. Dan hoef je niet zelf op pad om allerlei ingrediënten te kopen én je steunt zo lokale ondernemers.

Minister van de nieuwe economie

Verkiezing: Minister van de nieuwe economie

Er zijn allerlei duurzame doelen gesteld om vóór 2030 te halen. Dat is binnen 10 jaar. Stevig doorpakken is dus nodig, en daar gaat de Minister van de nieuwe economie voor zorgen. Een initiatief van MVO Nederland. Stemmen kan t/m 31 december.

Tips voor duurzaam leven

 1. Koop zo min mogelijk.
 2. Verbruik zo min mogelijk energie, water en brandstof.
 3. Gebruik de fiets, het OV of wandel.
 4. Eet met mate en eet zo min mogelijk vis, vlees en zuivelproducten.
 5. Als je wat koopt, zorg dan dat dit duurzame producten zijn, met een lange levensduur en vervangbare onderdelen voor makkelijk repareren.
 6. Duurzaam = biologisch, eerlijk loon, lokaal geproduceerd met groene energie en zo min mogelijk afval / hergebruik van afval.
 7. Koop producten zonder verpakking.
 8. Repareer kapotte spullen.
 9. Hergebruik spullen.
 10. Geef oude spullen weg, breng het naar de kringloop of verkoop het.
 11. Recycle papier, glas, groen afval en plastic.
 12. Zet je actief in voor natuurbehoud en bescherming van dieren.
 13. Geniet van al het moois in de natuur 😉 !

Lees meer agendatips

Adventskalender

24 deurtjes vol verrassingen: online adventskalender

De digitale adventskalender van Waschbär heeft elke dag iets leuks voor jou. Zo kom je alvast in de stemming voor Kerstmis. Met winacties, recepten, leuke kerstdingen om zelf te maken, zoals vilten kabouters, tips om duurzamer te leven en spelletjes.

Wil je tweewekelijks nieuws en tips ontvangen? En meedoen aan winacties?

Lees ook:

Nieuws
Donkey Republic - Vervoer

1.400 deelfietsen voor een schoner en ruimer Amsterdam

In 2017 waren deelfietsen nog een doorn in het oog van de gemeente Amsterdam, die onder meer fietsverhuurder FlickBike dwong hun tweewielers uit de stad te verwijderen. Maar de koers is gewijzigd: stadsbeambten omarmen nu het deelvervoer. Er is een twee jaar durend experiment gestart, met 1.400 deelfietsen – inclusief 100 bakfietsen.

Sportraad wil Sportwet - Gezond

Sportraad: “Bijna 50% Nederlanders beweegt onvoldoende”

Elke dag een half uurtje bewegen is voldoende om gezond te blijven. Maar bijna 50% van alle Nederlanders haalt dit niet. Dit leidt jaarlijks tot 2,7 miljard euro aan extra zorgkosten. Vandaar dat de Nederlandse Sportraad ervoor pleit om sport niet langer te zien als een hobby, maar als een noodzaak. Met bijbehorende Sportwet en zorgplicht voor gemeenten.

Renovatieprojecten - Bouw

Veel Amsterdams sloophout geschikt voor hergebruik

Een steekproef bij 12 renovatieprojecten van woningcorporaties Ymere en Rochdale laat zien dat vooral veel sloophout vrijkomt dat prima geschikt is voor hergebruik, aldus Metabolic en de Hogeschool van Amsterdam. Nu wordt nog ruim 60% hiervan verbrand. Welke stappen zijn er nodig om deze verspilling aan te pakken?

CO2-uitstoot voor 84% door menselijke keuzes - Groen

Circa 84% CO2-uitstoot ontstaat door persoonlijke keuzes van mensen

Menselijk gedrag is een doorslaggevende factor in het terugdringen van de CO2-uitstoot, aldus Reint Jan Renes, lector Psychologie voor een Duurzame Stad aan de Hogeschool van Amsterdam. “Keuzes van consumenten bepalen de behoefte aan producten en diensten die de industrie maakt en levert.”