Wat kun je de komende tijd allemaal duurzaam doen in en rondom Amsterdam? Heel veel! Lees onderstaande tips om te kijken wat voor jou leuk is!
1. De schoonste straat van Bos en Lommer
Bewoners van Bos en Lommer kunnen hun straat of plein opgeven voor deze competitie . Om mee te doen, moet je straat wel minimaal 100 meter lang zijn. Ook moet er in de straat of op het plein minimaal één afvalcontainer staan.
En dan is het vegen en boenen geblazen. Drie maanden lang moet de straat door een ringetje te halen zijn, want een jury komt als mysterie guest de straten in die periode zes keer beoordelen.
De drie schoonste straten van Bos en Lommer krijgen aan het einde van de rit een geldbedrag: 1.750 euro voor de eerste plaats, 500 euro voor de tweede plaats en 250 euro voor de derde plaats. Stadsdeel West is de gulle gever. Bewoners mogen met dit geld hun straat nóg leuker maken.
2. Kadootje voor het inleveren van je kerstboom
De gemeente Amsterdam heeft dit jaar meer dan 1.000 plekken in de stad geschikt gemaakt om je afgedankte kerstboom neer te zetten. T/m 1 februari zijn deze plekken hiervoor beschikbaar. Op de site van de gemeente Amsterdam is de dichtstbijzijnde plek te vinden, als je je postcode en huisnummer intypt.
Als je je boom op 15 of 22 januari inlevert op het Wachterliedplantsoen, kun je kiezen uit drie kadootjes – het huisparfum van Forêt Atelier, een vette kaars van Cascoland of een bijenhotel van Stadshout.
Stadsdeel West Wachterliedplantsoen Vrijdag 15 en 22 januari tussen 11.00 – 15.00 uur. Inzameling in samenwerking met Earthlab. Earthlab versnippert een deel van de bomen: deze kerstboomsnippers gaan naar de kinderboerderij.
3. Buurten bij de Boer met de kinderen
Kinderen kunnen op 20 januari bij Stadsboerderij Osdorp boer Peter helpen met klusjes op de boerderij. Wat dacht je van bladeren harken, brandhout hakken, tuingereedschap repareren of wintergroenten oogsten? Als het werk af is, en de boerderij er weer op z’n mooist bij ligt, is er ruimte voor sport en spelletjes.
Voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud. Deelname is gratis. Opgave verplicht via info@stadsboerderijosdorp.nl.
Datum: 20 januari tussen 14.00 – 16.00 uur.
Stadsboerderij Osdorp Botteskerksingel 30b 1069 XT Amsterdam
4. Biologische appels, peren en sappen halen bij Landgoed De Olmenhorst
Vanaf hartje Amsterdam is het zo’n 1,5 uur fietsen naar Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek. Even fijn een frisse neus halen.
En nóg gezonder: op zaterdag 23 januari kun je daar van tevoren bestelde sappige biologische appels en peren afhalen. En dat tegen de zelfplukprijs.
De volgende rassen zijn op voorraad: Elstar, Santana, Jonagored, Topaz, Dalinco appelen, Gieser Wildeman stoofperen en Doyenne de Comice.
Ook zijn er flessen met biologische fruitsap te koop en allerlei andere Olmenhorst producten.
Het bestelformulier is vanaf 18 januari op de site van De Olmenhorst in te vullen. Zo hebben ze nog even de tijd om hun voorraden na te lopen.
5. Nieuw fotoboek van Kadir van Lohuizen
De bekende fotograaf Kadir van Lohuizen, woonachtig in Amsterdam, brengt een nieuw boek uit over de gevolgen van het stijgende zeeniveau voor de mens. ‘After Us the Deluge’ is de titel van het boek, dat vanaf 25 januari te koop is.
Van Lohuizen bracht, naast Nederland, zes andere gebieden in beeld – Groenland, Verenigde Staten, Bangladesh, Indonesië, Panama en de Pacific. Om vast te leggen wat klimaatopwarming aanricht. Het resultaat? Een verontrustend maar ook esthetisch indrukwekkend tijdsdocument.
Voor elk hoofdstuk schreef een lokale deskundige een bijdrage over de specifieke problematiek in zijn of haar land. Het boek telt 288 pagina’s en een gesigneerd exemplaar is tot 4 februari in de voorverkoop verkrijgbaar voor 39,50 euro (normale prijs 45 euro).
De foto’s van Kadir van Lohuizen zijn geplaatst in allerlei media zoals Vrij Nederland, Trouw, NRC Handelsblad, de Volkskrant, De Morgen, Paris Match, The Independent, Newsweek en Time.
6. Fair Future Generators: werken aan een eerlijke toekomst
Jouw talenten ontwikkelen én tegelijk bijdragen aan een eerlijke toekomst: dat kan door aan de slag te gaan bij Fair Future Generators. Iedereen tussen de 18 en 28 jaar kan meedoen.
Fair Future Generators is een project van Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief, en maakt onderdeel uit van de Maatschappelijke Diensttijd.
Je gaat hiervoor vier maanden één of twee dagen per week werkervaring opdoen bij een duurzame organisatie in jouw buurt . In Amsterdam kan dat onder meer bij The Turnclub, MijnStadstuin, The Pollinators en Fawaka Nederland.
Tijdens het trainingsweekend in maart word je gekoppeld aan de organisatie waar jij de komende vier maanden de wereld gaat verbeteren. Van 19 t/m 21 maart.
Het tweede trainingsweekend volgt in mei, met veel aandacht voor klimaatrechtvaardigheid. Ook leer je de andere deelnemers nog beter kennen. Na het trainingsweekend ben je klaar om aan de slag te gaan. Van 14 t/m 16 mei.
De trainingsweekenden vinden plaats in het Nivon Natuurvriendenhuis Koos Vorrinkhuis, midden in de prachtige natuur van de Utrechtse Heuvelrug.
Zit je tijd als Fair Future Generator erop, dan krijg je een certificaat, een aanbevelingsbrief (op aanvraag) én 1 jaar lidmaatschap van Nivon natuurvriendenhuizen.
Geef je vóór 1 februari 2021 op voor Fair Future Generators in jouw regio.
7. Groen Traineeship
Ben je tussen de 16 en 27 jaar? Dan kun je je ook aanmelden voor een Groen Traineeship, gericht op natuur en duurzaamheid in Nederland. Ga bijvoorbeeld aan de slag met biodiversiteit voor bedrijven bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Of help een natuurbeweging met jongeren uit te bouwen bij het IVN, de Vlinderstichting en Nivon.
Bekijk alle mogelijkheden op de site van de Groene Academie . Aanmelden kan tot 19 februari. De traineeschappen starten vanaf 27 februari.
Nog meer duurzaam doen?
8. Online meetup: Waarom de Denen biologisch omarmen en de Nederlanders (nog) niet.
De Biobeurs 2021 schakelt om naar een online event genaamd BioKennisWeek . Deze vindt van 18 t/m 22 januari plaats. Hierbij staat kennisoverdracht en online ontmoeting voorop.
Op 20 januari gaan Paul Holmbeck (directeur van Organic Denmark), politicus Tjeerd de Groot en online aanwezigen in gesprek over Denemarken , waar de meeste biologische producten ter wereld worden gekocht.
Met wel 30-50% aan marktaandeel voor producten zoals eieren, haver en groenten. Ook zijn meer dan 60% van de keukens in de publieke sector biologisch.
Daar kan Nederland in de verste verte niet aan tippen. Holmbeck speelde een grote rol bij het populair maken van biologisch voedsel in Denemarken, en belicht de belangrijkste lessen die hij leerde.
Koop een kaartje voor 25 euro en doe online mee op 20 januari van 16.00 – 16.30 uur. Dit kaartje geeft je toegang tot de hele BioKennisWeek, met meer dan 90 inhoudelijke workshops en lezingen. Er zijn geen losse tickets beschikbaar.
9. Een wereld zonder afval
De in Amsterdam gevestigde organisatie What Design Can Do lanceerde op 12 januari in zeven wereldsteden de No Waste Challenge, in samenwerking met de IKEA Foundation. Ook Amsterdam doet mee.
Deze wereldwijde ontwerpwedstrijd roept alle creatieve en innovatieve geesten op om de enorme invloed van afval en (over)consumptie op klimaatverandering aan te pakken. Inschrijven kan tot 1 april 2021.
In mei 2021 selecteert een jury van vooraanstaande experts op het gebied van design, sociale impact en klimaatactie minimaal 10 winnaars.
De winnaars ontvangen een financiële bijdrage van 10.000 euro en kunnen deelnemen aan een wereldwijd ontwikkelingsprogramma van twaalf maanden dat online trainingen, mentorsessies en een bootcamp omvat. Dit programma, mede gecreëerd door Impact Hub, ondersteunt de winnende teams bij het verder ontwikkelen van hun projecten.
10. Online terugkijken: alle sessies van het Duurzaamheid Festival
Onlangs vond voor het eerst het Online Duurzaamheid Festival plaats met interactieve sessies van allerlei organisaties en bedrijven, zoals het KNMI. Over circulair geld, permacultuur, tiny houses, klimaatverandering, strobouw, ecodorpen en nog veel meer.
Kaartjes om deze online sessies terug te kijken zijn te koop tot 31 januari. Terugkijken is mogelijk tot 10 februari. Vanaf 0,25 euro per sessie.
11. Climate Adaptation Summit 2021
De aarde warmt op, en daar merken we steeds meer van. Overal moeten we onze manieren van leven, wonen en werken aanpassen aan extremere omstandigheden. Dat vraagt om actie – juist nu.
Op 25 januari begint in Nederland daarom de online Climate Adaptation Summit 2021 .
Met de lancering, in aanwezigheid van wereldleiders, van een brede Adaptation Action Agenda. Zodat mensen in allerlei samenwerkingsverbanden concreet aan de slag. Het doel: zorgen dat onze wereld de gevolgen van klimaatverandering beter kan doorstaan.
24 uur lang zijn er in alle tijdzones allerlei online activiteiten. Zij inspireren en dragen bij tot tastbare oplossingen voor de vraagstukken waarvoor klimaatverandering ons stelt.
VIDEO
12. Plastic afval en toerisme – twee thema-avonden bij Pakhuis de Zwijger
Op 18 januari is er een debat over Nederland als vakantieland . Binnen een halve eeuw is het aantal buitenlandse toeristen in Nederland gestegen van 6 naar 20 miljoen bezoekers per jaar. Die vooral ook naar Amsterdam komen. Hoe houden we dit in de toekomst nog leuk?
Een dag later, op 19 januari, is er een thema-avond over single use plastic . De ambities zijn hoog: Amsterdam moet in 2030 hier vrij van zijn, en alle plastics in Nederland zijn dan volledig recyclebaar. Veelbelovende doelen, maar de praktijk blijkt weerbarstig.
Om concrete oplossingen te vinden, zoomt De Zwijger in op een type plastic dat nog niet wordt gerecycled: polystyreen.
Twee extra tips voor duurzaam doen
13. Meld jouw biologische winkel aan voor de Bio Winkel Awards
In Nederland zijn er ruim 300 biologische speciaalzaken. Van grote supermarkten tot kleine broodbakkers. De overeenkomst is dat zij bewust kiezen voor een biologisch, duurzaam en diervriendelijk assortiment.
Bestaat jouw winkelassortiment uit minimaal 90% biologische producten? Dan kun je meedoen aan de Bio Winkel Awards . Meld je voor 22 januari aan.
Of maak jouw favoriete biologische winkel attent op deze wedstrijd, zodat ze ook mee kunnen doen.
Vanaf 1 maart 2021 kunnen mensen stemmen op hun favoriete biologische winkel. Een vakjury beslist vervolgens wie de eerste, tweede en derde prijs krijgt.
Winnaars mogen zich een jaar lang de beste van Nederland in hun biologische categorie noemen. Er zijn 6 categorieën: drogisterij, wijn, brood, groente en fruit, kaas en slagerij.
14. Maak kans op een weekendje in de natuur
Begin het jaar goed met een heerlijk weekendje weg in de natuur. Er is keuze uit ruim 120 accommodaties, op de mooiste plekken in de Nederlandse natuur. Van voormalige boswachterswoningen midden in het bos tot sfeervolle boerderijen of statige landhuizen en kastelen.
Landschap Noord-Holland verloot drie waardebonnen ter waarde van 750 euro van Buitenleven Vakanties voor een vakantiehuisje naar keuze. Ben jij straks een van de geluksvogels? Meld je aan voor 31 januari 2021. Alleen voor inwoners van Noord-Holland.