Elke Amsterdammer weet wel dat je voor groen terecht kunt in het Vondelpark of het Amsterdamse Bos. Maar wat zijn de mooiste wandelroutes binnen de grenzen van deze stad die nog niet zo bekend zijn, en waar je van groen, rust en stilte kunt genieten?
Met bijzondere natuur, vol vlinders, vogels, salamanders, hagedissen, kikkers, een vos of bever. Je kunt, afhankelijk van de tijd van het jaar, genieten van lentesneeuw, inheemse orchideeën bewonderen, bramen plukken of naar paddenstoelen zoeken.
Noord
1. Trage Tocht Amsterdam-Noord
Vanaf metrostation Noorderpark loop je zo het gelijknamige park in. Hier kun je een groter of korter rondje lopen, afhankelijk van hoe ver je wilt wandelen.
Vandaar kun je het roemruchte volkstuinpark Buitenzorg bezoeken, waar de bekende dichter Simon Vinkenoog ooit een huisje had. Dit is het oudste, nog nooit verplaatste, volkstuincomplex van Amsterdam, daterend uit 1917.
Ernaast ligt het Vliegenbos , onder meer het domein van de bonte specht. Ga van hieruit de Nieuwendammerdijk op, richting het Schellingwouderpark en het IJ.
Vanaf de zomer is het waarschijnlijk weer mogelijk om over de Oranjesluizen naar Oost te wandelen. Tot die tijd kan dit ook via de Schellingwouderbrug. Daar vind je nog meer groen in het Flevopark.
Je kunt eventueel de pont vanaf het KNSM-eiland weer terugnemen naar Noord. Lees hier meer over deze route.
2. Iepenroute
Amsterdam is de iepenhoofdstad van de wereld. Nergens staan zoveel van deze bomen in één stad, in totaal zo’n 75.000 exemplaren. In mei vallen de zaadjes uit deze bomen, ook bekend als lentesneeuw.
In Park Overhoeks, gelegen naast het EYE Filminstituut, staan alle 32 variëteiten van iepen die in Amsterdam voorkomen. Volg vanuit hier deze Springsnow-route , die vooral ook door het centrum van Amsterdam voert.
Ontdek zo het grootste oude iepenbos van West-Europa. De oudste en hoogste iep van de stad. Ook leuk: de duiveltjesiepen, een vrij unieke soort, herkenbaar aan twee toegespitste oortjes aan het uiteinde van het blad. Of de straat met de mooiste rij iepen.
3. Vlindertuinen van Amsterdam-Noord
Amsterdam telt maar liefst vijftien vlindertuinen. Wandel bijvoorbeeld van Mot in Mokum , gevestigd op stadslandbouwproject Noordoogst, naar de vlindertuin op het Buikslotermeerplein.
Lees ook: 15x De mooiste vlindertuin van Amsterdam
West
4. Tuinen van Westerpark
Je kunt vele uren dwalen over de volkstuinparken Nut & Genoegen en Sloterdijkermeer, gelegen aan de rand van het Westerpark. Van 1 maart tot 1 november zijn deze parken van zonsopgang tot zonsondergang geopend voor iedereen.
Ook leuk: wandel vanaf de volkstuinen door het Westerpark naar buurtboerderij ‘Ons Genoegen’ aan de Spaarndammerdijk. Het ernaast gelegen weiland is heel bijzonder: het stamt nog uit de 13e eeuw. Je kunt hier dus echt een blik in de tijd werpen.
5. Brettenpad
Wandel vanaf station Sloterdijk naar station Halfweg-Zwanenburg. Lengte: 10 kilometer. Je vindt hier ruige natuur met avontuurlijke struinpaden, bruggetjes, omgevallen bomen en een trekpontje. Check hier de route.
Of neem eerst de trein naar Halfweg en wandel terug naar de stad. Dan kun je je wandeling afsluiten bij restaurant/bar Bret , dat onder meer biologisch eten serveert in een grote binnentuin.
Lees ook: 7x Mooiste terrassen van Amsterdam-West
6. Rondje Sloterplas
Voor liefhebbers van water, ruimte en rust: wandel in ruim een uur om de Sloterplas. Bezoek als extraatje het nabijgelegen Sloterpark, met onder meer een heemtuin, natuurspeeltuin en kinderboerderij.
7. Tuinen van West
Hier vind je allerlei initiatieven in het kader van stadslandbouw . Bijvoorbeeld de Stadsgroenteboer, MijnStadstuin en de Fruittuin van West.
Met ernaast gelegen vier volkstuinparken, waaronder het Nieuwe Bijenpark. Even verderop vind je Park de Kuil met een kinderboerderij.
Meer mooie wandelroutes
8. Ruigoord
Verwonder je in en over Ruigoord , ooit een eiland en thans diep verzonken in het landschap. Wandel door het dorp, langs de vlindertuin, over de dijk en langs het water van de Amsterdamse haven.
Je kunt tijdens het wandelen allerlei dichtregels lezen die onder meer op de huizen en hekken zijn aangebracht.
Centrum
9. Langs het IJ
Neem vanaf de Houthavens in Amsterdam-West de pont naar het NDSM-terrein in Noord. Wandel langs het IJ, met eventueel een bezoek aan duurzame hotspot De Ceuvel, naar de Zamenhofstraat.
Hier kun je de pont nemen naar het KNSM-eiland. Wandel langs het water naar het Centraal Station.
10. Groene hofjes in de Jordaan
Ontdek alle groene hofjes in de Jordaan. Zie Hofjes in Amsterdam voor adressen en omschrijving. Op Jordaan Web vind je een overzichtskaart.
Voor een wandeling langs 12 Jordanese hofjes leen je bij de Openbare Bibliotheek dit boek: ‘Amsterdam, acht keer anders’ van Gerard Goudriaan. Ook te koop bij boekwinkel Scheltema.
11. Open tuinen dagen
Een weekend in het jaar kun je allerlei tuinen van grachtenpanden bezoeken, die normaliter achter dikke muren verscholen gaan. Het zijn dus goed bewaarde, geheime groene schatten.
Dit jaar voor het eerst weer mogelijk, in het post-corona-crisis-tijdperk. Open op 17, 18 en 19 juni 2022. Zie hier voor meer informatie.
Tip: ga op vrijdag 17 juni gelijk om 10.00 van start, dat is het rustigste moment om de tuinen te bezoeken.
12. Langs de Amstel
Wandel vanaf de Stopera langs de Amstel, tot de Berlagebrug en via de andere kant weer terug. Lengte wandeling: ruim 5 kilometer. Geniet van al het water en het groen op de woonboten of op de kade.
Meer in Oost
13. Vlindertuinen in Amsterdam-Oost
Dit stadsdeel telt maar liefst vier vlindertuinen, gelegen in Park Darwin, het volkstuincomplex Amstelglorie, het Amstelpark en in het Gijsbrecht van Aemstelpark.
Voor een extra lange wandeling door het groen, kun je starten in Park Frankendael.
Lees ook: 15x De mooiste vlindertuin van Amsterdam
Langs vier vlindertuinen in Oost.
Zuid-Oost
14. Gaasperplas
Ook om deze plas kun je een rondje lopen, waarbij je onder meer door het Gaasperpark heen komt. Met naaktstrand voor de liefhebbers.
Bijzonder: je kunt hier ook B&B Reijgershof bezoeken, gelegen in het Gaasperpark. Met grote tuin, biologische moestuin, boomhut, massages, yoga-workshops en een zweethut.
Aan de andere kant van de Gaasperplas ligt natuurterrein De Riethoek , met een inheemse orchideeëntuin, een boomgaard, een woeste hoogte en veel inheemse kruiden die insecten aantrekken, zoals bijen.
15. Natuurterrein Klarenbeek
Je kunt hier wandelen door het Oud-Hollandse veenlandschap, zoals dat tot ver in de de 16e eeuw ontstond in deze contreien. Met bloemrijk hooiland, struweel, rietmoeras, knotwilgen, poelen en slootjes. Veel vogels, waaronder de ijsvogel, kun je vanuit de vogelkijkhut observeren.
Ook vind je in Klarenbeek een heemtuin en een medicinale kruidentuin.
Ga vanaf dit punt via het Geinpark naar de Gaasperzoom, waar onder meer een kudde Gascogne koeien vrij rond graast. Alles nog net binnen de stadsgrenzen van Amsterdam.
Weesp
16. Wandelen in Weesp
Sinds 1 januari van dit jaar maakt Weesp deel uit van Amsterdam, als stadsgebied. Je kunt vanuit Weesp prachtige wandelingen langs de Vecht maken, bijvoorbeeld naar Muiden.
Ontdek op deze site ruim 200 routes die je in dit gebied kunt maken.
Vanuit Weesp kun je onder meer naar Muiderberg en Diemer Vijfhoek wandelen: de eerste locaties rondom Amsterdam waar bevers zijn gesignaleerd.
Meer informatie en een wandelroute vind je hier .