Zin om ook deze week aan de slag te gaan met duurzaam doen? Er is in ieder geval veel keuze aan leuke dingen: van een pittige wandeling met klimpartijen door het domein van de wisent, verfijnde gerechten maken met winterse groenten tot het redden van de zwarte honingbij – oermoeder van alle Nederlandse honingbijen.
Verder heeft de Hortus van alles te bieden aan groene weetjes, zoals flirten bij planten, krijg je een tegoedbon van 25 euro door mee te doen aan de Energy Challenge, en staat er in Amsterdam-Oost maar liefst 400.000 euro klaar om te verdelen over duurzame projecten. Avanti!
1. Wandelen in het domein van de wisent
De wisent is een krachtpatser die tot wel 800 kilo kan wegen. Met stevige hoorns, dikke spierbundels in de nek en een kastanjebruine vacht. Een hele kudde van deze, ooit bijna uitgestorven, prachtbeesten is te bewonderen in de achtertuin van Amsterdam: nationaal park Zuid-Kennemerland.
Deze wandeling laat je kennismaken met dit grootste, nog levende landzoogdier in Europa. De kudde wisenten verblijft op het Kraansvlak, een afgesloten deel van dit nationaal park. Er is een speciale houten trap gemaakt om over het hek te klimmen.
Je wandelt hier door ruig grasland en rul zand. Er zijn steile duinpartijen die een wijds uitzicht bieden op stukken bos en waterpartijen. En er is een grote zandvlakte met stuivend duin.
Met de fiets ben je vanaf Amsterdam zo in Zandvoort aan Zee: een ritje van circa 1,5 uur. Ga bij voorkeur op een doordeweekse dag, en omzeil zo mogelijke drukte in het weekend.
2. Help mee om de zwarte honingbij te redden!
De zwarte honingbij was ooit het allereerste bijtje dat in Nederland rondvloog. En past daarom perfect in ons land. Maar momenteel legt deze bij bijna het loodje. Dit komt door de import van uitheemse bijensoorten en kunstmatig gecreëerde rassen.
Alleen op twee waddeneilanden is de zwarte honingbij nog te vinden. Vandaar dat Werkgroep De Zwarte Bij in Zandvoort een nieuwe enclave wil oprichten. Zo krijgt deze oermoeder van de bij weer een nieuw onderkomen en kunnen haar afstammelingen naar andere imkers in Zuid-Kennemerland. En wie weet, ook naar Amsterdamse imkers.
Bij het nieuwe onderkomen voor de zwarte honingbijen komt een informatieplek voor scholen en andere geïnteresseerden. Vrijwilligers helpen mee bij het onderhoud, de verzorging, monitoring en promotie. Wie zoekt er nog een leuke plek om een steentje bij te dragen aan natuurbeheer?
Het project om de zwarte honingbij te redden, komt in aanmerking voor steun van het Eneco Luchterduinen Fonds . Maar alleen als het genoeg stemmen krijgt. Stem dus hier om dit oerbijtje te redden. Stemmen kan t/m 11 februari.
3. Verfijnde winterse gerechten van seizoensgroenten
Weet jij ook niet zo goed wat je met een pastinaak of knolselderij aan moet? Of ben je uitgekeken op je recepten? Kijk dan eens in dit gratis downloadbare Winterkookboek van chef-kok Rudolf Brand.
Mooi vormgegeven, met verfijnde recepten voor pompoensoep, broodpudding, gortrisotto, chocolademousse en nog veel meer heerlijke gerechten. Daarin kun je alle soorten wintergroenten kwijt.
Koken met seizoensgroenten is heel duurzaam, omdat dit soort groenten lokaal zijn te telen. Gewoon in de koude grond, dus niet in kassen die met gas zijn warm gestookt. En je bespaart op foodmiles – de kilometers aan vliegreizen en vrachtwagens waarmee andere groenten veelal Nederland bereiken.
Brand werkt in het restaurant van Circl, het eerste gebouwde praktijkvoorbeeld van duurzaam en circulair ontwerpen in Nederland. Met restaurant, vergaderzalen, een grote evenementenruimte, een rooftopbar en daktuin.
Vanaf maandag 1 februari barst in Nederland de Week van de Circulaire Economie los, en Circl is daarvoor het hart van circulair denken en doen in Amsterdam.
Nog meer duurzaam doen?
4. Live lunchwandeling in de Hortus en nog veel meer
Even tijdens de lunchpauze in een andere wereld stappen? Dat kan bij deze live wandeling door de Hortus. Al je vragen over deze prachtige botanische tuin kun je tijdens de wandeling aan de Hortus gids stellen. Er groeien en bloeien ruim 4.000 plantensoorten in de Hortus, met elk een eigen verhaal.
De virtuele wandeling vindt plaats op donderdag 4 februari 2021, om 12.00. Kosten 2,50 euro.
Op de site van de Hortus kun je ook leuke tips en handleidingen vinden hoe je zaadbommen, vogelvoerrolletjes en een insectenhotel kunt maken. Er is een gratis downloadbare winterse speurkaart en prachtig vormgegeven werkbladen waarmee je kunt ontdekken hoe planten flirten, bewegen en met elkaar kletsen.
Ook leuk: Podplanten , de podcasts van de Hortus over verborgen intelligentie van planten. Spannend!
5. Online Energy Challenge voor minder energieverbruik
Een nieuwe uitdaging voor inwoners van Amsterdam om dertig dagen hun energieverbruik onder de loep te nemen. Om zo minder energie te verbruiken, waarmee je ook weer geld bespaart. Deelnemers krijgen een tegoedbon van 25 euro voor de aanschaf van een product om energie mee te besparen.
Je kunt je gelijk aanmelden als je interesse hebt. De eerste online Energy Challenge start op 1 februari 2021 en de tweede op 1 maart.
De uitdaging is bedoeld voor Amsterdamse bewoners met een eigen huis met een slimme meter en huisgenoten. Dus niet geschikt voor mensen die alleen wonen. Deelname is gratis.
Wat het je oplevert is een lagere energierekening, een tegoedbon van 25 euro voor bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop, radiatorfolie of tochtstrips. Plus een app én website vol weetjes en tips over licht- en watergebruik. Zodat je na 30 dagen weet waar je stiekeme energievreters zitten en hoe je ervan afkomt.
6. Doe mee aan de Nationale Tuinvogeltelling
Van vrijdag 29 januari t/m 31 januari 2021 is het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling. Op deze dagen vragen de Vogelbescherming en Sovon iedereen om de vogels in hun tuin of op hun balkon te tellen. Doe jij mee? Het kost je maar een half uurtje van je tijd.
Handig hulpmiddel: hier vind je een overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels.
Vogels tellen is ook duurzaam doen en heel ontspannend!
Nog 3 extra tips voor duurzaam doen
7. Foto’s van Kadir van Lohuizen op tentoonstelling in de open lucht
De bekende fotograaf Kadir van Lohuizen, woonachtig in Amsterdam, legde de gevolgen van de stijgende zeespiegel vast. Hoe houden mensen zich in landen als Bangladesh hierbij staande? Bekijk deze joekels van foto’s op de tentoonstelling in de open lucht bij De Ceuvel . Toegang is gratis.
T/m 7 februari. Dinsdag en woensdag tussen 10.00-18.00 uur. Donderdag t/m zondag tussen 12.00-20.00 uur.
De Ceuvel Korte Papaverweg 4 Amsterdam-Noord
Ook brengt Van Lohuizen een boek uit over dit thema, geheten ‘After Us the Deluge’. Te koop vanaf 25 januari. In beeld gebrachte landen zijn Nederland, Groenland, Verenigde Staten, Bangladesh, Indonesië, Panama en de Pacific.
Een gesigneerd exemplaar is tot 4 februari in de voorverkoop verkrijgbaar voor 39,50 euro (normale prijs 45 euro).
De foto’s van Kadir van Lohuizen zijn geplaatst in allerlei media zoals Vrij Nederland, Trouw, NRC Handelsblad, de Volkskrant, De Morgen, Paris Match, The Independent, Newsweek en Time.
8. Oost Begroot: stemmen voor een groener stadsdeel
Alle bewoners van stadsdeel Oost kunnen met plannen komen om hun buurt leuker te maken in het kader van Oost Begroot . Wat dacht je van een pluktuin in het Rietlandpark? Het opruimen van zwerfafval? Of een moestuintje voor bewoners die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Per buurt is er 200.000 euro beschikbaar. Er staan deze keer twee buurten in de aandacht: Watergraafsmeer en de Indische Buurt/Oostelijke Handelskade. Dus is er maar liefst 400.000 euro in totaal aan allerlei duurzame plannen te vergeven. Stemmen op deze plannen kan t/m 2 februari.
9. Maak kans op een weekendje weg in de natuur
Begin het jaar goed met een heerlijk weekendje weg in de natuur. Er is keuze uit ruim 120 accommodaties, op de mooiste plekken in de Nederlandse natuur. Van voormalige boswachterswoningen midden in het bos tot sfeervolle boerderijen of statige landhuizen en kastelen.
Landschap Noord-Holland verloot drie waardebonnen ter waarde van 750 euro van Buitenleven Vakanties voor een vakantiehuisje naar keuze. Ben jij straks een van de geluksvogels? Meld je voor 31 januari 2021 aan. Alleen voor inwoners van Noord-Holland.