Met de slogan ‘Aarde zoekt leden’ timmert de nieuwe Omroep Groen aan de weg om voor 31 december dit jaar genoeg leden te werven, om in 2022 zendtijd te krijgen. Om meer aandacht te vragen voor de aarde, het klimaat en duurzaamheid.
Oprichters Taco Zimmerman en Carolijn Borgdorff stellen dat ‘wij de eerste generatie zijn die de directe gevolgen van klimaatverandering meemaakt, maar ook de laatste is die er iets aan kan doen.’
Klimaatverandering is, volgens hen, geen milieuprobleem. Het is hét grootste vraagstuk van onze tijd. Dat komt nu nog niet naar voren in het huidige publieke bestel. Omroep Groen wil dat veranderen, door in te zetten op alle mogelijke kanalen: tv, radio, podcast, social media en online content.
VIDEO
Noodoproep
De nieuwe omroep heeft geen politieke kleur , maar is voor iedereen interessant. Schone lucht en droge voeten gaan immers alle Nederlanders aan. En ook een eerlijke verdeling van alle kosten die klimaatverandering met zich meebrengt.
Van het koel houden van steden, het voorkomen van overgelopen riolen tijdens steeds heftiger worden regenbuien en behoud van natuurschoon tot het verhogen van dijken om overstroming van Nederland tegen te gaan – dit alles gaat gepaard met enorme kosten.
Omroep Groen spreekt zelf over het doen van een noodoproep : “We kennen de beelden van smeltende ijskappen. We voelen de hittegolven. We weten dat de temperatuur blijft stijgen. En tóch lukt het niet om het tij te keren. Hoe komt dat? En waarom zien we vijf jaar na het klimaatakkoord van Parijs geen verbetering?”
Het antwoord is simpel, aldus Omroep Groen. “We zien te weinig van de gevolgen. Hier ligt een grote taak voor de mainstream media. En daarom is er Omroep Groen.”
VIDEO
Kijkcijferkanon
Zimmerman en Borgdorff zijn beiden gepokt en gemazeld waar het gaat om TV maken . Uit de koker van Zimmerman komt onder meer ‘Ali B op volle toeren’ , een bewezen kijkcijferkanon dat zorgde voor meer begrip tussen mensen van alle leeftijden en culturen. Borgdorff won in 2019 met haar productiemaatschappij Moondocs een Gouden Kalf voor beste lange documentaire.
Omroep Groen krijgt steun van allerlei mensen uit de milieuwereld, zoals Donald Pols (Milieudefensie), Liset Meddens (Fossielvrij NL), Marjan Minnesma (Urgenda), Philip Blok (Code Rood), Rosanne Rootert (Klimaatmoeders), Jesse Oberdorf (Extinction Rebellion), Anna Schoemakers (Greenpeace), Jurjen van den Bergh (De Goede Zaak) en Chris Haan (Fridays for Future Nederland).
Ook ondersteunen 31 bekende Nederlanders van allerlei leeftijden het initiatief. Bijvoorbeeld schrijver, oud-politicus en D66-coryfee Jan Terlouw, Maurits Groen van de WakaWaka-lamp, YouTuber Niek Roozen, actrice Thekla Reuten en Falafval-oprichter Ayuk Bakia.
Lid worden van Omroep Groen kost 7,50 euro per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot exclusieve evenementen en content, een stem in toekomstige programma-formats en vier keer per jaar de nieuwsbrief van de aarde.