Stemmen op een nieuwe Minister kan t/m 31 december 2020.
De Minister van de nieuwe economie wordt hét gezicht van iedereen die ook zo snel mogelijk een duurzame economie wil realiseren. Dat betekent aan tafel schuiven bij politieke beslissers, en zijn of haar visie laten horen op landelijke podia.
Ruim 200 kandidaten hebben zich al verkiesbaar gesteld voor de post van Minister van de nieuwe economie. En jij kunt nu stemmen op je favoriete kandidaat.
MVO Nederland maakt 15 januari bekend welke 21 kandidaten de meeste stemmen hebben gekregen. Deze kandidaat-ministers pitchen dezelfde dag nog online voor de zeskoppige jury.
Die jury is een bonte verzameling mensen, bestaande uit Prins Carlos, Jeroen Smit, Talitha Muusse, Jan Terlouw, Marije van der Made en Maria van der Heijden. Op basis van de pitches kiest de jury drie genomineerden voor de finale.
Finale verkiezing Minister van de nieuwe economie
Op 25 januari 2021 vindt de finale plaats op het Nieuwe Economie-festival – het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar. De drie genomineerden pitchen nu voor bezoekers, kijkers en de jury. Bezoekers en kijkers kunnen hun stem uitbrengen op hun favoriet, en de jury beslist uiteindelijk wie de winnaar wordt.
De nieuwe Minister gaat diezelfde avond nog aan de slag, met de bekendmaking van de score van de Nieuwe Economie Index . En hij of zij kan zijn tanden slijpen in het debat dat daarop volgt met vertegenwoordigers van politiek partijen.
Gevraagde tijdsinvestering van de Minister van de nieuwe economie: ongeveer één dag in de week. Dit duurt tot aan de Tweede Kamer verkiezingen op 17 maart 2021.
Jurylid Marije van der Made: YouTuber / Presentatrice / Content Creator / Storyteller.
Op wie stemmen?
Met ruim 200 kandidaten valt er genoeg te kiezen. Je kunt de lijst met kandidaten filteren op naam, organisatie en functie. Maar niet op stad. Dus het was nogal zoeken naar welke Amsterdammers zoal meedoen.
Deze zes Amsterdammers staan in ieder geval kandidaat voor de post van Minister van de nieuwe economie:
1. Nathalie van den Berg (22 jaar)
Nathalie gelooft dat ‘jongere generaties nu hun kans moeten grijpen om de wereld van morgen te bouwen waarin wij graag oud in willen worden.’
Zij wil met ‘veel mensen met verschillende visies aan tafel zitten om te brainstormen over een betere wereld. Verschillende waardes en wereldvisies hierbij betrekken is cruciaal in onze huidige maatschappij. En dan zo snel mogelijk de ideeën uitvoeren!’
Nathalie is content creator bij BestelBewuster : een bedrijf dat digitale tools ontwikkeld om voedselverspilling tijdens lunchmeetings tegen te gaan.
2. Jetteke van der Schatte Olivier (47 jaar)
“Dankzij de Sustainable Development Goals kunnen we overal dezelfde agenda voeren voor een eerlijke, veilige en schone wereld,” stelt Jetteke .
Haar ambities: “Een groene en inclusieve EU in 2030. Ik sluit een Europees ‘Better Business, Better Society Pact’ gericht op duurzame ontwikkeling met drie vrouwelijke EU-leiders: Von der Leyen, Lagarde & Merkel.”
Jetteke is manager bij SDG House Amsterdam , een gemeenschap van experts, ondernemers en NGO’s die werken aan het behalen van een of meer van de Sustainable Development Goals.
VIDEO
3. Tamara Ronteltap (53 jaar)
Tamara stelt: “Alles en iedereen is met elkaar verbonden. Vooruitgang is alleen mogelijk als de hele waardeketen ten dienste staat van positieve impact op de wereld.”
“Nieuwe economie gaat over een nieuwe mindset: hoe kun je van betekenis zijn voor de ander. Om daar je geld mee te verdienen, en niet andersom. Is dat zaadje eenmaal gepland, dan volgt de rest vanzelf.”
Tamara is eigenaar van Purpose Coaching , dat bedrijven adviseert die een positieve impact nastreven.
4. Sybren Bosch (30 jaar)
“Ik wil toewerken naar een economie die welzijn creëert en onze aarde herstelt, in plaats van onze huidige economie die stuurt op financiële welvaart ten koste van onze aarde,” aldus Sybren .
Zijn ambitie: “Ik wil eerlijke prijzen hanteren voor alle beslissingen die we nemen. Milieukosten en maatschappelijke kosten zijn ook kosten, alleen vallen nu niet binnen onze financiële begroting. Door die kosten mee te nemen, werken we toe naar herstel van onze aarde.”
Sybren werkt als adviseur bij Copper8 , een organisatie die bedrijven helpt bij verduurzaming. Voor Rijkswaterstaat zijn bijvoorbeeld richtlijnen opgesteld voor het duurzaam inkopen van IT. En Waterschap Rijn en IJssel riep hun hulp in bij het selecteren van een aannemer die een circulair gebouw goed kan neerzetten.
Ook Sybren Bosch van Copper8 stelt zich kandidaat als Minister voor de nieuwe economie.
5. Talitha Koek (39 jaar)
Talitha : “Alleen als iedereen de kans heeft om mee te doen en waarde toe te voegen, kunnen we de problemen van onze tijd – zoals klimaatverandering – aanpakken.”
“Binnen de OV-sector maak ik mij hard voor robuustere financiering van deze publieke dienst. De afhankelijkheid van reizigersinkomsten maakt de sector kwetsbaar. Terwijl OV een belangrijke sociale en maatschappelijke functie heeft om wijken te ontsluiten en groepen toegang te geven tot werk en onderwijs. De coronacrisis moet er niet toe leiden dat juist de mobiliteitsarmoede toeneemt.”
Talitha is in het dagelijks leven MVO- en communicatiemanager bij het GVB, en vice-voorzitter van het bestuur van GroenLinks Amsterdam.
6. Tamara van Dijk (43 jaar)
Doel van Tamara als toekomstig Minister van de nieuwe economie is dat er ‘vanaf 2021 meer aandacht komt voor social enterprises. Waarom niet een basisbudget beschikbaar stellen om ze een kickstart en een schouderklopje te geven? Logischerwijs vecht je om de euro’s en zo hoort het ook. Maar voeren we het juiste gevecht? Of missen we de kans het grote verschil te maken en voor duurzame versnelling te gaan?’
Tamara is oprichter van Het Groene Loket dat zich richt op het tot stand brengen van een groene, koele, vitale, biodiverse en regenbestendige stad.