Heb je als circulaire ondernemer behoefte aan advies van een expert op jouw gebied? Doe dan mee aan deze uitdaging die Het Groene Brein organiseert.
Bij deze netwerkorganisatie zijn 160 wetenschappers aangesloten, die vanuit allerlei disciplines bijdragen aan de transitie naar de circulaire economie.
Deze wetenschappers werken voor gerenommeerde bedrijven als CE Delft, of zijn aangesloten bij hogescholen of universiteiten. Denk daarbij aan de Hogeschool van Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, Wageningen University, Nyenrode Business Universiteit en TU Delft.
In de eerste week van februari vindt de Week van de Circulaire Economie plaats. Deze uitdaging is onderdeel van deze week, die van maandag 1 t/m zaterdag 6 februari duurt.
Insturen voor 1 februari
Circulaire ondernemers kunnen hun vraag voor 1 februari insturen, en delen op social media. Het is daarbij belangrijk dat deze vraag belangrijk is voor meerdere pioniers in dezelfde sector.
Zowel kleine als grote organisaties kunnen meedoen, als ze maar een circulair product of dienst aanbieden of in ontwikkeling hebben.
Vijf van deze vragen koppelt Het Groene Brein aan een van hun wetenschappers. Op 5 februari maakt de netwerkorganisatie bekend welke ondernemers hebben gewonnen. En welke wetenschapper hen advies gaat geven in een 1-op-1-sessie. Deze sessie vindt plaats tussen 8 en 28 februari.
Plons in breed netwerk
Daarbij worden de uitkomsten van de sessies met de vijf winnaars na de Week van de Circulaire Economie in het zonnetje gezet bij perspartners van Het Groene Brein en via hun social media kanalen. Om zo meer ondernemers uit dezelfde sector verder te helpen.
De winnaars vallen met hun neus in de boter, of liever gezegd in een heel breed netwerk. De wetenschapper die hen advies gaat geven, kent tal van interessante mensen die een circulaire pionier verder kan helpen.
En dan is er ook nog het netwerk van de organisaties die de Week van de Circulaire Economie organiseren. Dat is Het Versnellingshuis Nederland circulair!, wat weer een samenwerking is van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ondernemersorganisatie VNO-NCW/MKB-Nederland, Het Groene Brein en MVO Nederland. Samen ontsluiten zij een groot netwerk van andere partijen en loketten, waaronder de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Waar kun je allemaal advies voor vragen?
Circulaire ondernemers hebben te maken met specifieke problemen: hun verdienmodel zit anders in elkaar dan reguliere business cases, en de verdeling van kosten en baten vraagt om een andere ketensamenwerking. Of een andere manier van boekhouden. Maar hoe?
Of er is een briljante circulaire oplossing gevonden, maar hoe kom je aan klanten? Hoe help je hen nieuw gedrag te omarmen of hun opvattingen te veranderen?
Het kan ook zijn dat het ontwerp van een circulair product om een heel ander proces vraagt, met allerlei specifieke technische uitdagingen om op te lossen.
Welke wetenschappers geven advies?
De wetenschappers uit het netwerk van Het Groene Brein werken bij duurzame organisaties, universiteiten of hogescholen en zijn elke dag bezig met onderwerpen die relevant zijn voor de circulaire economie.
Bij Het Groene Brein zijn onder meer deze wetenschappers aangesloten:
Inge Oskam – lector Circulair Ontwerpen & Ondernemen – Hogeschool van Amsterdam. Simon de Rijke – onderzoeker City Logistiek – Hogeschool van Amsterdam. Ed Melet – hoofddocent Circulair Bouwen – Hogeschool van Amsterdam.Guido Walraven – lector Dynamiek van de Stad – Hogeschool InHolland. Ans Kolk – hoogleraar International Strategy & Marketing – Universiteit van Amsterdam. Mark van der Veen – hoofd Strategy & International Business – Universiteit van Amsterdam. Patricia Lago – professor Software Engineering / Software and Sustainability – Vrije Universiteit. Herman Wijffels – emeritus hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering – Universiteit Utrecht. Jacqueline Cramer – strategisch adviseur bij het Utrecht Sustainability Institute en hoogleraar duurzaam innoveren – Universiteit Utrecht. Ook is zij ambassadeur ‘Circulaire Economie’ van de Economic Board Amsterdam. Toine Timmermans – programmamanager duurzame voedselketens – Wageningse universiteit. Andy van den Dobbelsteen – hoogleraar Climate Design & Sustainability – TU Delft. Anke van Hal – hoogleraar Duurzaam Bouwen – Nyenrode Business Universiteit. Benno Schepers, themaleider Duurzame Steden, CE Delft.
De vijf winnaars van deze uitdaging krijgen circa 2 uur advies van een van deze wetenschappers. Zij zetten al hun kennis en ervaring in om de winnaars verder te helpen.
De inzichten en uitkomsten die dat oplevert, zorgen er niet alleen voor dat deze vijf circulaire pioniers verder komen, maar dat het advies ook breder wordt gedeeld zodat het andere bedrijven ook helpt. Zo brengt deze uitdaging de circulaire economie weer een stap dichterbij.