Ondernemers kunnen hun stempel gaan zetten op het beleid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat én zorgen dat de communicatie van dit ministerie zo goed mogelijk aansluit op de dagelijkse praktijk van bedrijven.
Hiervoor is een besloten online platform opgezet, geheten OndernemersDenkenMee.nl . Hier gaan binnenkort 150 tot 200 ondernemers met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in gesprek. En met elkaar: zij kunnen zo tegelijk kennis uitwisselen met andere ondernemers.
Je kunt ook zelf onderwerpen aankaarten en hierover met de andere deelnemers aan het online platform van gedachten wisselen. Het platform biedt zo ook de mogelijkheid aan bedrijven om hun netwerk uit te breiden.
Er komen allerlei onderwerpen aan bod waar ondernemers in hun dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Bijvoorbeeld de energietransitie, ondernemen in tijden van corona en digitalisering. Een prima kans dus voor duurzame ondernemers uit Amsterdam om hun mening te laten gelden.
Wat wordt verwacht van ondernemers?
Aanmelden voor dit online platform kan in principe t/m 30 april. Maar mocht er veel belangstelling zijn, dan kan het ministerie ervoor kiezen om de inschrijving al eerder te sluiten. Dus wacht niet te lang met aanmelden.
Het ministerie is op zoek naar een diverse groep deelnemers, met zoveel mogelijk een andere achtergrond. Denk daarbij aan regio, bedrijfsgrootte en branche. Om mee te doen is het nodig om een vragenlijst in te vullen, die daar inzage in geeft.
De keuze is op een groep van 150 tot 200 ondernemers gevallen, zodat het ministerie deze ondernemers goed kan leren kennen. Ook kan elk panellid dan genoeg ruimte krijgen om zijn of haar visie en ervaringen te delen. Dat werkt het beste in deze groepsgrootte, aldus het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Begin mei krijgen ondernemers van het ministerie te horen of ze mee kunnen doen aan het online platform. De andere aangemelde bedrijven komen op een wachtlijst. Mocht een deelnemer niet meer mee kunnen doen, dan kan iemand die op de wachtlijst staat de plaats op het platform invullen.
Amsterdam telt veel duurzame ondernemers, zoals bijvoorbeeld BBrood. Met meerdere bakkerijen en winkels in de stad, bijvoorbeeld in de Beethovenstraat.
Online discussie of poll
Het ministerie vraagt via het online platform 8 maanden lang advies aan ondernemers. Zij krijgen vragen voorgelegd over allerlei thema’s, om zo te achterhalen wat hun mening is over een onderwerp, of hun ervaring ermee.
Een aantal beleids- en communicatieadviseurs van het ministerie maakt gebruik van het platform. Wanneer iemand bezig is met een verkenning, voorstel of advies en graag wil weten wat ondernemers hiervan vinden, wordt er gekeken naar een passende vraag om voor te leggen aan de panelleden.
De manier waarop deze vragen worden gesteld, kan per keer verschillen. Bijvoorbeeld via een online discussie, een poll of video-interview. Er komen twee vraagstukken per maand aan bod.
De benodigde tijd die je hiervoor als deelnemer nodig hebt, is maandelijks ongeveer 20 minuten. Je krijgt daarbij telkens een aantal dagen de gelegenheid om te reageren, zodat je zelf een moment kunt uitkiezen dat goed uitkomt.
Het Amsterdamse bedrijf Nice is een van de vele andere duurzame ondernemers in de stad. Zij maken heerlijke ijsjes van biologisch fruit, met alleen natuurlijke ingrediënten.
Verlenging proefproject?
OndernemersDenkenMee.nl is een proefproject. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voert al langer gesprekken met ondernemers om zo te weten te komen wat zij belangrijk vinden. Het is echter de eerste keer dat dit ministerie werkt met een online platform dat 8 maanden actief is.
In deze periode wil het ministerie achterhalen of dit een geschikte manier is om met bedrijven in gesprek te gaan. Mocht het panel een succes zijn, dan wordt de duur verlengd. Het kan dan ook zijn dat bepaalde ondernemers afhaken en wisselen met ondernemers die op de wachtlijst staan om mee te doen.
De antwoorden en reacties op alle vragen worden geanalyseerd door het Amsterdamse bedrijf Crowdtech , dat gespecialiseerd is in marktonderzoek. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kan de verkregen inzichten meenemen en daarna op het online platform verder reageren met bijvoorbeeld vervolgvragen.
Het is voor ondernemers ook mogelijk om anoniem mee te doen aan het online platform, door bijvoorbeeld bij een online discussie te kiezen of je naam c.q. bedrijfsnaam al dan niet zichtbaar is. De antwoorden die je geeft tijdens het onderzoek worden verder anoniem verwerkt.