Verkoop van souvenirs op de Bloemenmarkt | Foto: Tema_kud
De Bloemenmarkt is aan vernieuwing toe, aldus de gemeente Amsterdam. “De markt is, voor de coronacrisis, uitgegroeid tot een heel drukke toeristentrekpleister. Dit heeft onder meer geleid tot een groot aanbod van souvenirs in plaats van bloemen.”
“Het is de laatste jaren ook een plek geworden waar bewoners van de stad niet vaak meer komen. ’s Avonds is het gebied door de gesloten kramen leeg en stil, wat een onveilig gevoel kan geven. Daarnaast heeft de straat een opknapbeurt nodig.”
De gemeente Amsterdam wil van de Bloemenmarkt weer een plek maken waar het fijn is om te verblijven. “Een plek waar ook bewoners van Amsterdam weer bloemen kopen en kunnen genieten van een mooi en rustig stukje stad, midden in het centrum.”
“Dit betekent niet dat we toeristen willen weren, maar wel dat we willen bekijken hoe we er voor iedereen een fijne plek van kunnen maken.”
Brainstorm Bloemenmarkt
Op dit moment onderzoekt de gemeente wat de mogelijkheden zijn voor een transformatie. “We horen hiervoor graag wat bezoekers, omwonenden en de ondernemers van de Bloemenmarkt vinden. En welke ideeën en wensen zij hebben voor de toekomst van de markt.”
Ook mensen die helemaal nooit op de Bloemenmarkt komen, kunnen hun mening geven. Want waarom komen nog maar zo weinig Amsterdammers op deze markt?
Via deze enquête kun je vrij al je ideeën geven om de Bloemenmarkt leuker en aantrekkelijker te maken. Dit kan t/m 30 januari.
Duurzame markt
En kan het aanbod op de Bloemenmarkt niet ook een stuk duurzamer? Er zijn namelijk vooral bloembollen hier te koop, maar voor de teelt daarvan zijn veel pesticiden nodig. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot de ziekte van Parkinson.
Deze ziekte staat in Frankrijk inmiddels op de lijst van beroepsziekten onder boeren, maar is in Nederland nog niet door de overheid als zodanig erkend. Dit terwijl onder meer neuroloog Bas Bloem van Radboud UMC waarschuwt voor de sterke stijging van het aantal mensen met Parkinson.
Ook MKB-Amsterdam ziet graag een andere opzet van de Bloemenmarkt. Voorzitter Bart Drenth: “Deze plek in de binnenstad verdient beter. Bijvoorbeeld door er tijdelijke markten te organiseren met producten uit het seizoen. Dus bloembollen alleen in het najaar wanneer je ze ook kunt planten.”
Het is natuurlijk ook mogelijk dat Amsterdamse makers van duurzame producten op deze markt voor het voetlicht worden gebracht.
Planning
Iedereen kan dus nu zijn of haar mening geven via de enquête. Deze onderzoeksfase loopt tot begin 2022.
Hierna wil de gemeente Amsterdam samen met onder meer bewoners en ondernemers op en rondom de Bloemenmarkt bekijken hoe de markt aantrekkelijker én leuk voor iedereen is te maken.
Hier komt dan een toekomstplan voor, waarmee dit jaar aan de slag wordt gegaan.