Wil jij een van de nieuwe bewoners van Akropolis-IJburg worden? Dan maak je kans op een woning met balkon in een woontoren van vijf lagen. Met bijvoorbeeld een eigen parkeerplaats voor deelauto’s, een tuin, meerdere terrassen en een grote kas.
De woontoren wordt zo duurzaam mogelijk gebouwd, en zal onder meer energie-neutraal zijn. Ligging: op het Centrumeiland van IJburg, naast een park en vlakbij de oevers van het IJ. Winkels en horeca bevinden zich op loopafstand.
Dit project is een buitenkansje voor mensen die op zoek zijn naar een woning in Amsterdam. Want zie daar maar eens aan te komen nu de woningschaarste al jaren doorzeurt, en alleen inwoners van Amsterdam met een urgentieverklaring nog kans maken op een sociale huurwoning. Daarbij is huren van een woning in de vrije sector ook moeilijk.
Helemaal bijzonder is dat je jouw woning en het gebouw waarin deze zich bevindt zo mooi kan maken als je zelf wilt, tezamen met medebewoners. Wooncoöperatie Akropolis-IJburg verzamelt namelijk een groep gelijkgestemde mensen, die samen het gebouw ontwerpen naar eigen wens.
Je start met een lapje zand, de kale grond waarop gebouwd gaat worden, ook wel kavel geheten. En je eindigt met een gebouw dat helemaal, of zoveel mogelijk, naar de zin is van alle bewoners. Met natuurlijk hulp van allerlei specialisten, zoals een projectontwikkelaar en een architect.
De nieuwe woontoren Akropolis-IJburg komt te liggen op het Centrumeiland van IJburg. Er zijn inmiddels veel woningen in aanbouw.
Lot uit de loterij
Hoe gaat dit nu precies in zijn werk? Om met het begin te beginnen: Wooncoöperatie Akropolis-IJburg heeft met recht een lot uit de loterij getrokken, want er waren meerdere gegadigden voor zo’n gewild stuk grond in Amsterdam. Maar het geluk was Akropolis-IJburg goed gezind, en zij trokken het winnende lot dat recht gaf op deze kavel op het Centrumeiland van IJburg.
Wooncoöperatie Akropolis-IJburg is een initiatief van Vereniging Akropolis Amsterdam en Wooncoöperatie Centrumeiland IJburg. Nu heeft de Vereniging Akropolis Amsterdam al eerder met succes een gezamenlijk bouwproject gerealiseerd, op grotere schaal zelfs.
Deze Akropolistoren staat sinds 2017 op Zeeburgereiland, met 43 sociale huurwoningen en 43 middeldure huurwoningen – 86 stuks in totaal. De bewoners zijn 55 jaar en ouder, en vormen samen een wooncoöperatie op basis van humanistische idealen.
Ook wooncoöperatie Akropolis-IJburg is geschoeid op humanistische leest. Het draait daarbij om openstaan voor anderen, diversiteit, en respect voor andere culturen en opvattingen. De wooncoöperatie maakt deel uit van de buurt en levert daar een bijdrage aan.
Akropolis-IJburg is bestemd voor jongere en oudere bewoners, waarbij de helft van de bewoners 55 jaar of ouder zal zijn. In de wooncoöperatie hebben de bewoners oog voor elkaar: sociale cohesie is belangrijk. De woningen zijn ook levensloopbestendig ingericht, zodat mensen tot op hoge leeftijd zelfstandig kunnen blijven wonen.
Bewoners ontwerpen gezamenlijk een woontoren
Als lid van wooncoöperatie Akropolis-IJburg ga je aan de slag met je toekomstige buren om het woongebouw en je eigen woning te ontwerpen. Ook bedenken de leden hoe de gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen, zoals de parkeerplaats en de berging, eruit komen te zien.
Bij het ontwerpen kunnen de bewoners in spe rekenen op hulp van sociaal projectontwikkelaar Eric Amory . Anke Zeinstra van Zeinstra van der Waals Architecten ondersteunt het ontwerpproces. De toekomstige bewoners maken verder ook een beheer- en onderhoudsplan.
Bij het hele ontwerp staat duurzaamheid centraal. Dit is gericht op circulair bouwen , dus met hergebruik van materialen. Er komt zoveel mogelijk groen in en rondom de woontoren. Het gebouw zal energie-neutraal zijn: er wordt dus net zoveel energie opgewekt als er wordt verbruikt. Ook zijn de woningen gasloos.
Plan is om woningen met twee of drie kamers te ontwerpen, van circa 45 tot 70 m2. Met een maandelijkse huur variërend van 550 euro voor de sociale huurwoningen tot 975 euro voor de middeldure huurwoningen. Plus een kleine bijdrage voor servicekosten en de gemeenschappelijke ruimtes.
Wooncoöperatie Akropolis-IJburg is eigenaar van het woongebouw en verhuurt de appartementen aan hun leden, die samen de coöperatie besturen. Er is geen winstoogmerk, zodat wonen betaalbaar blijft voor gewone Amsterdammers.
Bewoners van wooncoöperatie Akropolis-IJburg hebben oog voor elkaar en de buurt | Foto: Elaine Casap
Stappen om Akropolis-IJburg te realiseren
Wil je bewoner van Akropolis-IJburg worden, dan is het eerst nodig om aspirant-lid te worden. Dit kost 250 euro entreegeld. Verder geldt een inkomensgrens van maximaal 40.024 euro per jaar voor een sociale huurwoning. Of 1 tot 1,5 keer modaal voor een middeldure huurwoning.
Leden nemen een participatie in de coöperatie, die je betaalt bij oplevering van de woning. Dit kost 2.500 euro tot 6.500 euro voor een sociale huurwoning. Of 12.500 euro tot 26.000 euro voor een middeldure huurwoning.
Bij de start van de ontwerp-fase krijgen leden een optie-overeenkomst voor hun toekomstige woning. Daarvoor geldt een aanbetaling van 2.000 euro voor een sociale huurwoning en 8.500 euro voor een middeldure huurwoning. Deze aanbetaling wordt in mindering gebracht op de participatie. Bij opzegging van de huur krijg je je participatie weer terug.
In april dient wooncoöperatie Akropolis-IJburg een plan van aanpak in bij de gemeente Amsterdam. Volgende stappen zijn het afsluiten van de optie-overeenkomsten, het ontwerpen van de woontoren, het maken van een exploitatie-opzet, de aanvraag van de omgevingsvergunning en de bouw van het pand. Oplevering van Akropolis-IJburg is gepland in de zomer van 2023.
Regelen financiering door bewoners
Er is een bedrag van circa 7,3 miljoen euro nodig voor de grond en bouw van het pand. Ongeveer 70% van dit bedrag bestaat uit een hypotheek bij een bank, bijvoorbeeld de Rabobank. De overige kosten worden gedekt door participaties van de leden en een lening bij de gemeente Amsterdam.
Momenteel is het plan om 4 sociale huurwoningen en 26 middeldure woningen te bouwen, maar het is nog niet zeker of dat ook financieel haalbaar is. Dit kan ertoe leiden dat de sociale huurwoningen komen te vervallen en er alleen middeldure huurwoningen komen.
Het bestuur van wooncoöperatie Akropolis-IJburg is hard op zoek naar nieuwe bewoners die ook actief zijn. Het is veel werk om dit project te realiseren. Hulp is nodig om leden te werven, bijvoorbeeld via social media. En bijvoorbeeld bij het realiseren van de financiering.
Mocht je interesse hebben om mee te doen, dan kun je je hier aanmelden. Informeer wel eerst even of er niet al genoeg aanmeldingen zijn, anders heeft het weinig zin om aspirant-lid te worden en 250 euro te lappen. Per dag kan het aantal aanmeldingen natuurlijk oplopen.