Er zijn al honderden mensen in Amsterdam en andere Noord-Hollandse steden verenigd in energiecoöperaties om gezamenlijk aan de slag te gaan met duurzame energie. Zo telt Noord-Holland alleen al circa 85 burgercollectieven die zich hiervoor inzetten.
Naast het opzetten van een burgercollectief of energiecoöperatie kan zo’n samenwerkingsverband ook de vorm krijgen van een vereniging of een stichting. Sommige van die clubs hebben illustere namen, zoals HilverZon, Stichting de Hut van Mie, Stichting de Energieke Burger of CALorie.
Deze organisaties zetten zich in voor allerlei initiatieven op het gebied van duurzame energie. Het kan bijvoorbeeld gaan om het gezamenlijk opwekken van energie via zonnedaken. Of energie te besparen door een hele straat te mobiliseren de woningen te laten isoleren.
Andere actiepunten zijn de opslag van duurzame energie en het gebruik van elektrische deelauto’s . Dit kan ook met elkaar samengaan: er zijn al projecten waarbij energie wordt opgeslagen in de accu’s van elektrische auto’s. Bijvoorbeeld om zo een overschot aan windenergie weg te werken.
Energiecoöperaties kunnen ook gezamenlijk een project voor elektrische deelauto’s opzetten.
Lagere drempel om mee te doen
De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk om dit soort initiatieven van mensen te ondersteunen. Het draagt namelijk bij tot een groter draagvlak voor de energietransitie onder inwoners van Noord-Holland.
Verder verlagen energiecoöperaties en burgercollectieven de drempel voor mensen om mee te doen aan projecten omtrent duurzame energie. Het zijn immers je buren of wijkgenoten die met een plan komen, en dat maakt het een stuk makkelijker om mee te doen.
Ook bevorderen dit soort initiatieven het lokaal eigendom van duurzame energie-installaties, wat de overheid ontlast van allerlei taken.
Er is steeds meer belangstelling bij mensen voor het opzetten van duurzame energie-projecten, omdat het ook veel financieel voordeel kan opleveren. Maar dit soort projecten vergen wel behoorlijk wat tijd van mensen die dit op vrijwillige basis doen, en je hebt er redelijk wat kennis voor nodig.
Ecostroom heeft in Amsterdam veel projecten opgezet in de vorm van energiecoöperaties en in samenwerking met Greenchoice.
1 miljoen euro voor energiecoöperaties
Om energiecoöperaties en burgercollectieven te ondersteunen, stelt de provincie Noord-Holland dan ook subsidie beschikbaar. Officieel heet deze regeling: Uitvoeringsregeling Duurzaamheidsinitiatieven burgercollectieven.
Er is dit jaar 500.000 euro beschikbaar voor gemaakt, en voor volgend jaar is alvast eenzelfde bedrag begroot, hoewel dat nog niet officieel is vastgesteld. Totaal gaat het dus nu al om 1 miljoen euro .
De regeling loopt echter ook nog in het jaar 2023. Als de provincie Noord-Holland net zo gul blijft uitdelen, kan het totale bedrag wel oplopen tot 1,5 miljoen euro.
Een energiecoöperatie kan twee keer per jaar een aanvraag doen voor subsidie. De subsidie bedraagt 100% van de noodzakelijke kosten voor een project, tot maximaal 10.000 euro. De provincie Noord-Holland verstrekt geen subsidies van minder dan 5.000 euro.
Het is onder meer mogelijk om subsidie aan te vragen voor:
Zaalhuur ten behoeve van een informatiebijeenkomst over projecten. Inhuren van deskundigen voor advies en realisatie van duurzaamheidsinitiatieven. Inzet van een werknemer van het burgercollectief die rechtstreeks verband houden met de uitvoering van het duurzaamheidsinitiatief. Inzet van apparatuur die nodig is voor de uitvoering van projecten. Kosten voor training van vrijwilligers die projecten uitvoeren.
Dit is een van de projecten die deels gefinancierd zijn via de ‘Uitvoeringsregeling Duurzaamheidsinitiatieven burgercollectieven’.
Nog meer potjes met subsidie
Voor het aanvragen van de subsidie is een begroting nodig, een financieringsplan, de statuten van de vereniging, coöperatie of stichting, en een inhoudelijke beschrijving van het project en het beoogde resultaat.
De provincie Noord-Holland oordeelt vervolgens over de haalbaarheid van het plan. Je krijgt geen subsidie voor organisatie- of bestuurskosten, kosten van vrijwilligers en concrete investeringen in duurzaamheidsinitiatieven.
Dat laatste punt is een beetje lastig te begrijpen, want het gaat uiteindelijk om de realisatie van duurzame energieprojecten. Maar het laten onderzoeken of de dakconstructie stevig genoeg is voor het aanbrengen van zonnepanelen en het bepalen van het aantal zonnepanelen, is bijvoorbeeld wel subsidiabel.
De aankoop en plaatsing van de zonnepanelen valt niet onder deze subsidieregeling, want dit zijn concrete investeringen. Daar zijn namelijk weer andere potjes voor, zoals de salderingsregeling, de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking en de SDE++regeling, aldus Imre de Roo, senior communicatieadviseur en woordvoerder bij de provincie Noord-Holland.
Er zijn vanaf 2018 inmiddels 114 subsidies verleend. Zo ontvingen twee projecten van Ecostroom elk circa 9.900 euro, voor de realisatie van zonnedaken op het Huygens College in Amsterdam-West en op de Gashouder in het Westerpark.
Voor dit jaar is het mogelijk om t/m donderdag 28 oktober een aanvraag voor subsidie in te dienen bij de provincie Noord-Holland. De regeling loopt t/m 2023, dus er zijn nog twee andere rondes om subsidie aan te vragen.