Nu de tarieven voor gas de pan uit stijgen, doen Amsterdammers steeds vaker een beroep op een energiecoach. Bij zo’n coach kun je terecht voor gratis advies en dito producten om energie te besparen, zoals radiatorfolie of een waterbesparende douchekop.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat het gemiddelde verbruik van gas en stroom door Amsterdamse huishoudens onder het landelijk gemiddelde ligt. Dat klinkt duurzaam, maar de echte reden daarvoor is dat er vaak sprake is van pure armoede.
Sommige Amsterdammers kunnen bijvoorbeeld niet eens hun verwarming aanzetten, omdat het geld daarvoor ontbreekt, zo blijkt uit een studie van de Hogeschool van Amsterdam.
Maar als alle inwoners van deze stad hun huis goed isoleren, energiebesparende producten inzetten én hun verbruik terugbrengen door bijvoorbeeld korter te douchen, dan is het mogelijk nog veel energie te besparen in Amsterdam.
Meestal kun je met het investeren van een paar tientjes tot wel 100 euro of meer op je energierekening besparen. Waar kun je terecht voor zo’n gratis energiecoach?
1. Stichting !Woon
Deze energiecoach komt thuis bij je langs, of je kunt ermee videobellen. Hij of zij kijkt naar het energieverbruik in je woning. Je krijgt vervolgens een verslag hoe je op energie kunt besparen. En je kunt kiezen uit gratis producten , zoals ledlampen, radiatorfolie, tochtband of een waterbesparende douchekop.
Voorwaarden: je huurt een huis of bent als woningeigenaar lid van een Vereniging van Eigenaren.
!Woon is ook op zoek naar Amsterdammers die energiecoach willen worden. Je krijgt daartoe training en begeleiding van hen.
!WoonEnergiecoach 020 – 523 01 30
2. Jungle Amsterdam
Inwoners van Amsterdam-Oost kunnen gebruik maken van een buitenkansje: de FIXbrigade van Jungle Amsterdam kan een infraroodscan maken van de buitengevel en de binnenkant van je woning.
Zo wordt gelijk duidelijk waar warmtelekken zitten: bij de rand van het plafond of juist rondom de kozijnen? Als je dat eenmaal weet, kun je je huis perfect isoleren, of dat door hen laten doen. En zo je energierekening verlagen.
De infraroodscans zijn alleen uitvoerbaar bij koud weer, omdat er genoeg verschil moet zijn tussen de temperatuur buiten en binnen. Vanaf november begint de FIXbrigade weer met meten. Je kunt je wel het hele jaar door opgeven, zodat je als een van de eersten aan de beurt bent.
Ook wordt onderzocht hoe vochtig je woning is, omdat zowel te vochtige als te droge lucht oncomfortabel kan aanvoelen.
Je krijgt een rapport met informatie over de isolatie en vochtigheid van je woning, waarmee je eventueel ook met je huisbaas in gesprek kunt gaan over het verbeteren van je woning.
Eigenaren van een woning kunnen de bouwkundige van Jungle Amsterdam inhuren voor een plan op maat om problemen te verhelpen.
Ook kan de FIXbrigade kijken of andere energiebesparende middelen geschikt zijn voor je woning, zoals het aanbrengen van radiatorfolie en het waterzijdig inregelen van je verwarming.
Zij maken vervolgens een offerte met de kosten voor alle materialen en de werkuren die nodig zijn om je woning te isoleren. Dan kun je zelf kiezen wat je door hen wilt laten uitvoeren. De tarieven van de FIXbrigade zijn laag. Voor minima zijn materialen en werkzaamheden zelfs helemaal gratis.
Voor wie zelf kleine maatregelen wil uitvoeren, biedt de FIXbrigade ook cursussen aan. Bijvoorbeeld om kieren dicht te leren kitten .
Ook kun je je bij de FIXbrigade aanmelden voor een leerwerktraject om zelf energiecoach te worden. Let wel: er zijn een beperkt aantal plekken hiervoor.
Jungle AmsterdamFIXbrigade 020 – 737 33 26
Nog meer gratis advies
3. KetelhuisWG
Bij bewoners van het WG-terrein in Amsterdam-West stroomt straks warmte, gewonnen uit het Jacob van Lennepkanaal, via een warmtenet bij hen het huis binnen.
Maar als die warmte dan zo via allerlei kieren je huis weer uitwaait, is het nog niet echt duurzaam. Vandaar dat energiecoöperatie KetelhuisWG ook sterk inzet op isoleren van woningen.
Woon je dus hier? Dan komt een energiecoach gratis bij je langs en adviseert waar je energie kunt besparen. Ook wordt er met een infraroodcamera gekeken waar je energie verliest en wat hier aan te doen valt.
Je krijgt ook gratis handige producten, zoals ledlampen, radiatorfolie, tochtband of een waterbesparende douchekop, afhankelijk van de resultaten uit het gesprek.
Ook is er een foliebrigade die bijspringt om de radiatorfolie aan te brengen. Zulke folie zorgt er voor dat meer warmte uit je radiator ook echt in je huis terecht komt, en niet door de muur wordt opgenomen. Zo bespaar je al snel weer een paar tientjes op je energierekening.
KetelhuisWGEnergiecoach Foliebrigade 06 – 46 16 61 50 06 – 18 51 75 88
Tip: zorg dat er geen spullen voor radiatoren staan, want dit houdt warmte tegen.
4. Advies voor VvE’s
Ben je eigenaar van een appartement in Amsterdam én lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan kun je gratis energieadvies van de gemeente krijgen, voor maatregelen waarmee je gas of stroom kunt besparen.
Ook kun je laten onderzoeken of het mogelijk is om zonnepanelen op jullie dak te plaatsen, wat de kosten zijn, de financieringsmogelijkheden en de terugverdientijd.
Dit advies is aan te vragen door VvE’s waarbij de meerderheid van de appartementen eigendom is van particuliere woningeigenaren. Een deel mag ook bestaan uit huurders, tot 25 procent. Als dit meer is, kun je terecht bij !Woon voor advies.
Gemeente AmsterdamEnergieadviseur Telefoon: 14020
5. Dynamo Amsterdam
Inwoners van IJburg, Amsterdam-Oost en Watergraafsmeer kunnen ook bij Dynamo terecht voor gratis energie advies. Er komt een adviseur bij je langs die je verbruik in kaart brengt, en tips geeft om energie te besparen.
De adviseur berekent ook gelijk hoeveel euro je daarmee op je energierekening bespaart. Je ontvangt ook een gratis Energiebox met producten om energie te besparen. Met advies hoe je die spulletjes het beste kunt inzetten.
Projectcoördinator Mohamed El Hassani: “We horen de laatste tijd regelmatig dat mensen zich zorgen maken over hoeveel hun energierekening gaat stijgen. Door de corona-crisis was het een tijd ook niet mogelijk om thuis bij mensen langs te gaan om hen energie advies te geven.”
Er is dus nog veel werk aan de winkel.
Dynamo AmsterdamEnergieadvies Dynamo IJburg: 020 – 495 22 63 Dynamo Oud Oost: 020 – 462 03 00 Dynamo Watergraafsmeer: 020 – 460 93 47
6. Greenbox
Peter Siegel uit de Staatsliedenbuurt heeft een campagne opgezet om energiebesparende producten én advies van energiecoaches beschikbaar te stellen voor mensen uit deze buurt. Met als partners: woningcorporaties, Stadsdeel West, !Woon en Hoodlab.
Bewoners van de Staatsliedenbuurt kunnen op meerdere dagen in november langsgaan bij de Greenbox, een grote groene container, op het Van Limburg Stirumplein. Voor gratis energie besparende producten en advies ter plekke van een energiecoach. Met als extra bonus: een gratis kopje chocomel, thee of koffie.
Je kunt hier ook gelijk een afspraak maken met een energiecoach die bij je thuis langs komt. Verder is er een rad van fortuin voor het winnen van leuke prijzen. Ook is er een energieborrel ter afsluiting van de campagne, met hapjes en drankjes van Café Piet De Gruyter.
Greenbox Van 3 t/m 20 november Van Limburg Stirumplein
7. Energiecoach in arme wijken
De gemeente Amsterdam stelt vanaf januari 2022 extra energiecoaches aan. Zij gaan de deuren langs in wijken met veel armoede. Doel is om volgend jaar 12.000 Amsterdammers met een laag inkomen te helpen.
De energiecoaches gaan gratis advies aan hen geven en dito bespaarproducten uitdelen. Er komen ook waardebonnen à raison van 70 euro beschikbaar voor deze doelgroep, om te besteden aan producten om energie te besparen.
Word zelf energiecoach
8. Junior Energiecoach
Dit gratis spel daagt kinderen en hun gezin uit. Met puzzels, zoektochten, proefjes en spelletjes ontdek je met je kind waar en hoe jullie energie kunnen besparen. Om samen veel lol te hebben én je portemonnee een stuk voller te houden.
Kinderen van 7 tot 12 jaar en hun gezin kunnen hieraan deelnemen. Je krijgt per post een startpakket toegestuurd. De uitdagingen krijg je via internet binnen.
Vijf weken lang, circa 15 tot 30 minuten per week, speuren jullie het huis af naar mogelijkheden om je energieverbruik te verminderen. Welke apparaten slurpen de meeste stroom? Hoeveel lampen branden er in jouw huis?
Met kans op mooie, duurzame prijzen. Na afloop krijgt jouw kind het Junior Energiecoach diploma en een kleine beloning.
Er zijn meerdere edities per jaar en je kunt je nu alvast inschrijven voor de volgende ronde. In de tussentijd kunnen jullie alvast op stopcontact-safari , of aan de slag met deze puzzels .
Nederland telt al bijna 3.200 Junior Energiecoaches. Goed voor zo’n 8.000 acties om energie te besparen. Ook is er een Junior Energiecoach bos, waar je je eigen boom kunt planten.
Hier kun je je aanmelden voor dit spel: Junior Energiecoach
Dit is het eerste deel van een serie over energie besparen. Met in de volgende delen tips hoe je zoveel mogelijk energie kunt besparen én hoe je je energierekening zo laag mogelijk kunt houden. Plus: waar je mee moet oppassen nu sommige energieleveranciers op het punt van faillissement staan.