Gas gebruik je vooral voor de verwarming en een lekkere warme douchestraal. Koken kost niet zoveel gas, voor wie nog zijn potten en pannen op een ouderwets fornuis zet.
Als je je gasverbruik wilt verminderen, is het handig om eerst de standaardtips van bijvoorbeeld MilieuCentraal op te volgen. Bevestig bijvoorbeeld tochtstrips tussen ramen en kozijnen. Plak folie achter je radiatoren. Zet de kachel niet hoger dan 19 graden en trek een dikke trui aan.
Door dit soort tips toe te passen, komt je gasverbruik al snel onder het gemiddelde uit dat in Nederlandse huishoudens wordt verstookt.
Maar met wat eenvoudige aanpassingen van je leefgewoonten en een paar zelfgemaakte items is het mogelijk om daar nog ver onder te komen, tot wel de helft minder. En dat terwijl je je stroomverbruik praktisch gelijk houdt.
Gasverbruik verminderen
Met deze 19 tips kun je kijken of het jou ook lukt om je gasverbruik te halveren. Vanaf 2014 verstookte ik jaarlijks gemiddeld 694 kubieke meter aan gas.
Ter vergelijking: 800 kubieke meter is het standaard verbruik voor mijn woonsituatie. Door alle gewone tips van milieuorganisaties toe te passen, lag mijn verbruik dus al circa 13% hieronder.
Dankzij onderstaande foefjes heb ik mijn verbruik de afgelopen vijf maanden nog eens met de helft teruggebracht. Mijn doel voor 2022 is om niet meer dan 350 kubieke meter gas op te souperen.
1. Verbruik bijhouden.
Let er bij een energieleverancier op dat je een overzicht kunt krijgen van je verbruik per dag. Liefst met een overzicht per uur. Zo kun je elke dag checken of nieuwe gewoontes of aanpassingen aan je woning leiden tot minder verbruik.
Maak een schema van je verbruik per maand in 2021 en 2020. Zet daarnaast het verbruik van dit jaar. Stel een doel om dit maandelijks met de helft terug te brengen.
Voorbeeld: Lag je verbruik in maart 2021 op 75 kubieke meter, dan wordt het doel voor maart 2022 om niet meer dan 30 kubieke meter te verbruiken. Dat is gemiddeld 1 kubieke meter per dag. Check elke dag of je op schema ligt.
2. Zorg dat alle radiatoren vrij staan.
In sommige huizen staat de bank of het bed vlak voor of zelfs tegen een radiator aan. Of is een radiator weggestopt achter een inbouwkast. Zorg ervoor dat alle radiatoren vrij staan, zodat alle warmte gemakkelijk je huis binnenkomt.
3. Tochtrupsen voor ramen en deuren.
Ondanks het bevestigen van tochtstrips bij ramen en deuren, kan de vensterbank nog heel koud worden. Of de vloer bij de deur.
Dikke tochtrupsen kunnen dit probleem oplossen. Je maakt ze gemakkelijk zelf van een lap overgebleven stof. Zorg ervoor dat ze een diameter hebben van circa 15 centimeter. Vul de tochtrupsen met oude kleding of lappen stof.
4. Dikke dekens op de vloer.
Ligt een deel van jouw vloer boven een koude gang? Of is de vloer van de hal in je huis heel koud? Leg dan op deze plekken dikke vloerkleden of dekens.
Je kunt in een kringloopwinkel ook een paar oude dekbedden kopen en die op de vloer leggen. Met een mooie doek eroverheen, zodat het toch leuk oogt.
5. Niet meer ’s ochtends vroeg luchten.
Om de lucht in huis zo fris mogelijk te houden, is het goed om elke dag minimaal 15-20 minuten een raam open te zetten. ‘s Ochtends vroeg is de buitenlucht echter op zijn koudst. Als je dan het raam openzet, haal je een hoop kou binnen.
Tussen 13.00 en 15.00 is de buitentemperatuur het warmst. Dat is dus een veel beter moment om je huis te luchten.
Zet een uur voordat je je huis gaat luchten de kachel uit. Zo bespaar je ook weer op gas. Tijdens het luchten gaat de temperatuur in huis naar beneden, en het is dus onnodig om je huis daarvoor op en top warm te stoken.
Minder stookkosten
6. Ochtendroutine aanpassen.
Als je de kachel gelijk aanzet bij het opstaan en pas uitzet voor het slapen gaan, draait de CV-ketel zo’n 16 uur op een dag.
Dat kan ook anders: door ‘s ochtends eerst te sporten of boodschappen te doen en pas daarna de kachel aan te zetten, in geval van thuiswerken. Bijvoorbeeld om 10.00 ‘s ochtends.
7. Kachel op 17,5 graden.
Zet de kachel eerst op 17,5 graden. Soms is het dan na een uur toch al 18 graden in huis. Houd die 18 graden als maximale temperatuur aan, bij thuiswerken van maandag t/m vrijdag.
Op zaterdag en zondag: hele dag weg? Houd dan 15 graden aan als maximum temperatuur voor overdag aan.
Of plan activiteiten, zoals boodschappen, wandelen en het huis schoonmaken, in de ochtend in. Na de lunch en luchten van het huis, kan dan de verwarming weer aan. Tot 17 graden, want veel stilzitten is er niet bij op deze dagen.
8. Extra warm aankleden.
Als je lange tijd achter de computer werkt, zit je veel stil en krijg je het sneller koud. Trek daarom veel laagjes aan: tot wel zes lagen van steeds dikkere en wijdere truien.
Eventueel kun je ook thermokleding dragen.
9. Deken over je schoot.
Tijdens het werken achter de computer kun je ook een deken over je schoot leggen. Zo blijf je ook lekker warm.
10. Jumping jacks.
Mocht je het toch koud krijgen: doe flink wat jumping jacks of burpees. Dat jaagt je lichaamstemperatuur snel omhoog. Het is ook nog goed voor je conditie!
Nog 9 andere tips
11. Zet de kachel vroeg uit.
Zet de kachel zo vroeg mogelijk uit, bijvoorbeeld om 19.00. Zorg er daarbij wel voor dat de temperatuur in alle kamers niet onder de 15 graden komt. Anders wordt je huis te vochtig, met mogelijk schimmel tot gevolg.
Voorbeeld:
Om 10.00 de kachel aan en om 19.00 uit: de verwarming staat 9 uur aan. Om 8.00 de kachel aan en om 24.00 uit: de verwarming staat 16 uur lang aan.
Het scheelt dus veel in stookkosten om de verwarming zo laat mogelijk in de ochtend aan te zetten, zie tip 6, en zo vroeg mogelijk in de avond uit.
12. Ovengerechten.
Stoofschotels die normaal zo’n 1,5 tot 3 uur op een gaspitje staan te pruttelen, kun je ook in de oven bereiden. Ook stoofpeertjes kun je zo garen.
Het kost zo’n 0,15 kubieke meter gas om 1,5 uur een gerecht te laten stoven. Als je vijftig keer per jaar op die manier eten bereidt, is dat 7,5 kubieke meter. Check met een energiemeter hoeveel stroom je oven verbruikt in 1,5 uur, en bereken de kosten daarvan. Het kan zijn dat gebruik van de oven duurder is dan gebruik van gas.
Kies je toch voor de oven: zorg dat deze vrijstaat en zoveel mogelijk warmte afgeeft aan de lucht. Zet na gebruik de ovendeur open, zodat alle restwarmte in huis stroomt.
13. Water verwarmen voor koken.
Wil je aardappelen of rijst koken op gas? Verhit dan eerst een afgepaste hoeveelheid water in een waterkoker. Dit kun je verder aan de kook brengen op een gaspitje.
14. Waterkokers voor de afwas.
Gebruik gekookt water uit de waterkoker om de afwas mee te doen, in plaats van heet water uit de kraan. Zo bespaar je ook op gas.
Twee volle waterkokers en wat lauwwarm water uit de kraan zijn voldoende voor een flinke afwas.
Zorg ervoor dat de tweede waterkoker stroom trekt uit een stopcontact dat met een andere groep is verbonden dan de eerste waterkoker. Dit om kortsluiting te voorkomen.
15. Kort douchen.
Probeer het douchen te beperken tot twee keer per week, en was je alle andere dagen aan de wasbak. Douche zo kort en koud mogelijk. Dit kan op jaarbasis al snel 60 kubieke meter gas schelen. Ofwel ruim 100 euro tegen de huidige gasprijs. Dit tarief schiet momenteel nog steeds verder omhoog.
Lees ook: 8x Tips om water en energie te besparen tijdens het douchen .
16. Tandenpoetsen.
Heb je gevoelige tanden en gebruik je graag warm water om je mond te spoelen na het tandenpoetsen? Doe dan warm water uit de waterkoker hiervoor in een beker.
17. Warm bed.
Leg extra dekens op bed. Trek een pyjama aan en stop je voeten in dikke sokken. Warm een zak met kersenpitjes in de magnetron op om je voeten op temperatuur te houden.
18. Vroeg onder de wol.
Ga vroeg naar bed en pak zoveel mogelijk uurtjes slaap. Al die tijd dat je onder een dikke laag dekens ligt, hoeft de kachel niet aan.
19. Cadeaubon van 70 euro.
Huurders en eigenaar-bewoners in Amsterdam kunnen tot 30 juni nog een cadeaubon ter waarde van 70 euro aanvragen voor energiebesparende producten. Bijvoorbeeld radiatorfolie of een waterbesparende douchekop.