Op 1 maart 2022 opent de tweede ronde van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. Met een verhoogd budget van 150 miljoen euro kunnen energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) flink meer huishoudens van duurzame energie voorzien.
Naar verwachting levert dit een jaarlijkse energieproductie op van ruim 120.000 MWh. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van 44.000 huishoudens.
Deze subsidie is aan te vragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het gaat hierbij om het uitkeren van een bedrag per duurzaam geproduceerde kWh energie.
Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor zonnepanelen, windmolens en installaties die energie opwekken dankzij waterkracht.
Doel van deze regeling is om lokale participatie in duurzame energie te stimuleren. Ook is het idee om zo maatschappelijk draagvlak te creëren voor het opwekken van duurzame energie.
Zekerheid
Voor elke geproduceerde kWh wordt een bepaald bedrag aan subsidie gegeven: het verschil tussen de basisprijs en het correctiebedrag.
Het correctiebedrag is de marktprijs voor energie. Als de energieprijs stijgt, ontvang je minder geld en als de energieprijs daalt, ontvang je meer euro’s.
De basisprijs is de ondergrens van het correctiebedrag. Dit bedrag geldt voor de hele subsidieperiode van 15 jaar. Er is dus langdurige zekerheid over het rendement op de investering.
Postcoderoos
Dit jaar hoeft bij een VvE nog maar 90% van de leden binnen de postcoderoos te wonen of gevestigd te zijn. Dat was vorig jaar 100%.
Een postcoderoos wordt gevormd door jouw postcode én de aangrenzende postcodegebieden. Met de Postcodeviewer kun je jouw postcoderoos bepalen.
Voorbeeld: de zonnepanelen van een energiecoöperatie liggen op het dak van een school dat gevestigd is in een bepaald 4-cijferig postcodegebied. Alle deelnemers moeten in datzelfde postcodegebied wonen of gevestigd zijn, of in één van de aangrenzende postcodegebieden.
Loting subsidie
Verdeling van de subsidie gaat op volgorde van binnenkomst. Die pot was vorig jaar al snel leeg, terwijl er nog steeds aanvragen binnenkwamen.
Als dat dit jaar ook weer gebeurt, wordt er geloot tussen de aanvragen die binnenkomen op de laatste dag dat er nog euro’s in de pot zitten.
Energiecoöperaties en VvE’s kunnen vanaf 1 maart t/m 1 december 2022 hun projecten indienen. Er volgt jaarlijks een nieuwe openstellingsronde, tot 1 april 2026.
Teveel aanvragen
Vorig jaar is er dankzij deze regeling via energiecoöperaties en VvE’s in totaal 60.000 MWh extra aan duurzame energie opgewekt. Dat is genoeg om circa 22.000 huishoudens van stroom te voorzien.
Het ging daarbij vooral om het plaatsen van zonnepanelen op daken. Er werd hiervoor 854 keer geld aangevraagd. Slecht drie keer ging het bij een aanvraag om het opwekken van energie via windmolens.
Aanvragen kwamen meestal van coöperaties, en dan vooral voor kleine installaties. Daarbij kan het gaan om plaatsing van zonnepanelen op daken van scholen of kleine veldopstellingen.
Er waren in 2021 echter veel meer aanvragen dan dat er aan geld in de pot zat. Het budget werd dus al snel opgehoogd van 37 miljoen euro naar 92 miljoen euro.
Maar dat was nog niet voldoende. Vandaar dat er dit jaar 150 miljoen euro beschikbaar is.
Amsterdamse daken
Doel van de gemeente Amsterdam is om dit jaar het aantal zonnepanelen dat op daken in de stad ligt, te verdubbelen tot 1 miljoen. Dit levert 250 megawatt aan stroom op, genoeg voor 120.000 Amsterdamse huishoudens.
In 2030 moet het aantal zonnepanelen weer ruim verdubbeld zijn en 550 megawatt opleveren, waarvan 400 megawatt op grote daken. Dan zijn 50% van de geschikte daken benut. Dit levert stroom op voor meer dan 250.000 huishoudens.