Volkstuincomplex Tuinwijck stelt het nieuwe gastenhuisje beschikbaar voor kleine gezinnen met een inkomen onder het bestaansminimum, eenzame ouderen en mensen met een lichte beperking. Ook tuinders die wegens ziekte of ouderdom zijn gestopt met hun volkstuin zijn welkom in het gastenhuisje.
Doel van dit initiatief is om deze kwetsbare Amsterdammers van een week vakantie te laten genieten. Vrij in de natuur, genieten van rust en ruimte. Ook is het voor hen mogelijk mee te doen aan activiteiten op het tuinpark.
Het gastenhuisje ligt dan ook op een centrale plek in het volkstuinpark, vlakbij de kantine en in de buurt van andere tuinders – om makkelijk met elkaar in contact te komen.
Tuinder Jurriaan tekende voor het ontwerp van het huisje, dat door hem en andere vrijwilligers van Tuinwijck gaat worden gebouwd. Het gastenhuisje wordt zo duurzaam mogelijk, met een sedumdak en opvang van regenwater voor hergebruik.
Ook komt in het huisje een aangepaste douche en dito toiletruimte, en aanpassingen in de keuken, zodat gasten met een fysieke beperking of in een rolstoel zich helemaal senang voelen in het gastenhuisje.
Crowdfunding
Via Voorjebuurt.nl hebben de enthousiaste tuinders van Tuinwijck een crowdfundingsactie georganiseerd. Het benodigde bedrag voor de bouw van het gastenhuisje, 20.000 euro, is nu ruimschoots gehaald.
Voor het realiseren van een sedumdak is het mogelijk subsidie aan te vragen. Ook heeft het VSB-fonds 1.000 euro gedoneerd en Stichting DOEN 4.000 euro.
Meer donaties zijn nog welkom, voor de inrichting van het huisje en de tuin. Elk bedrag is welkom, liefst vanaf 10 euro.
Voor 100 euro komt je naam op een bordje aan een fruitboom in de tuin. 500 euro is goed voor je naam op een bankje en een high tea voor 4 personen. Voor 1.000 euro staat je naam op het huisje, en krijg je een diner voor 4 personen aangeboden. En voor 5.000 euro komt je naam op het huisje, krijg je een diner voor 4 personen én een weekend, midweek of een week verblijf in het huisje.
Het oude huisje is al gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe gastenhuisje.
Groen voor meer Amsterdammers
Amsterdam is 40 volkstuinparken en nutstuinen rijk, waar tientallen mensen naar hartenlust tuinieren. De rest van Amsterdam kijkt noodgedwongen toe, want zie maar eens een plek op zo’n complex te veroveren. De wachttijd voor een volkstuin kan namelijk oplopen tot vele jaren.
De gemeente Amsterdam voert de druk op volkstuinparken dus steeds meer op voor het creëren van meer natuurwaarde en het bereiken van meer Amsterdammers . Natuurvriendelijk tuinieren is tegenwoordig het motto, en de gifspuit staat nu achter slot en grendel – en hallo, insectenhotel en wilde bloementuin.
De tuinparken moeten ook geschikt worden om meer mensen te trekken, en er moet meer contact komen met buurtbewoners van de parken. Ook gaat de huur van een volkstuin drastisch omhoog, als het aan de gemeente Amsterdam ligt, tot wel 800% in een paar jaar.
Sommige bewoners van tuinpark Amstelhof betaalden voor hun tuin in 2019 een schamele 1.964 euro huur, maar dat kan in 2023 wel eens op 16.974 euro uitkomen. Een petitie tegen deze beslissing is al van start gegaan.
Binnen de kortste keren hadden ruim 25.000 mensen deze petitie ondertekend, en dat zijn er elke dag meer. Groenlinks wethouder Marieke van Doorninck komt nu terug op de genomen beslissing en gaat eerst verder in overleg met de volkstuinparken.
Plan is nu om de huurverhoging wat af te zwakken. Voor armlastige Amsterdammers komt er een financiële tegemoetkoming.
Lichtvervuiling
Het gastenhuisje van volkstuinpark Tuinwijck is dus ook bedoeld om meer Amsterdammers te betrekken bij het park, en zo het tuinpark van betekenis te laten worden voor de hele stad. De kosten voor het verblijf in het gastenhuisje is naar draagkracht.
Vraag is verder hoe andere plannen van de gemeente Amsterdam voor de volkstuinparken gaan uitpakken, zoals het 24 uur per dag openstellen van de parken gedurende het hele jaar en de aanleg van geasfalteerde fietspaden met verlichting.
De laatste jaren is er steeds meer te doen over lichtvervuiling en het effect daarvan op de natuur. Hier is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor, maar het lijkt er niet op dat de gemeente Amsterdam daar in haar plannen verder rekening mee houdt.
Over het nieuwe beleid voor de volkstuinparken is in ieder geval het laatste woord nog niet gezegd.