Bij het ‘Betrekken bij Groen’-fonds kunnen vrijwilligersgroepen of organisaties subsidie aanvragen voor projecten die de soortenrijkdom in de provincie Noord-Holland versterken én zoveel mogelijk doelgroepen en partners bij een project betrekken.
De aanvraag moet zich richten op het bevorderen van de biodiversiteit, het beschermen van een plant- of diersoort, of participatie bij de natuurlijke leefomgeving. Onder dit laatste valt het organiseren, coördineren, faciliteren, continueren, stimuleren of innoveren van vrijwilligerswerk.
Het vrijwilligerswerk richt zich daarbij op soortenbeheer, natuurbeheer, groen- en landschapsbeheer, natuureducatie of natuurinrichting.
Vanaf 1 februari tot en met 1 maart 2021 kan elke vrijwilligersgroep of organisatie met een goed groen idee een aanvraag indienen. Meer informatie over de voorwaarden en aanmelding staan op de website van Landschap Noord-Holland .
Na 1 maart gaat een jury aan de slag om alle aanvragen voor subsidie te beoordelen. De jury bestaat uit medewerkers van terrein beherende organisaties in Noord-Holland. Deze voeren het programma ‘Betrekken bij Groen’ uit.
Dit zijn de volgende organisaties: Amsterdamse Bos, Goois Natuurreservaat, IVN Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Natuur en Milieufederatie, Natuurmonumenten, PWN, Recreatieschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer en Waternet.
Waarvoor kun je subsidie aanvragen?
Het ‘Betrekken bij Groen’-fonds laat zien dat vrijwilligers vol ideeën zitten om de biodiversiteit een impuls te geven en om Noord-Hollanders te betrekken bij hun groene leefomgeving.
De aanvraag gaat altijd om een eenmalige bijdrage. Hier onder staan enkele voorbeelden ter inspiratie voor een aanvraag. Dit zijn zaken die, als onderdeel van een aanvraag, in aanmerking kunnen komen voor een bijdrage:
Inrichtingsmaatregel voor verhogen biodiversiteit, zoals het graven van een poel of de aanschaf van plantmateriaal. Wegwerken van achterstallig of eenmalig onderhoud door derden, bijvoorbeeld werkzaamheden die niet door vrijwilligers kunnen worden uitgevoerd. Organiseren van educatieve activiteiten met betrekking tot natuur, zoals beheer en monitoring. Organiseren van activiteiten en evenementen om nieuwe of jongere vrijwilligers kennis te laten maken en te binden aan de vrijwilligersgroep. Organiseren van een cursus op maat of cursus op locatie voor de vrijwilligersgroep. Laten opstellen van een beheerplan. Aanschaf van gereedschap of machines, indien die regelmatig gebruikt gaan worden door de groep. Aanschaf of repareren van het onderkomen voor vrijwilligers, hekken, infoborden of stuwtjes. Onkostenvergoeding voor vrijwilligers van de groep voor specialistische inzet, tot een wettelijk maximum per maand. Kosten vergoed voor kennisdelen activiteit met andere vrijwilligersgroepen.
‘Betrekken bij Groen’-fonds: 36 initiatieven gehonoreerd in 2020
In 2020 dienden zo’n honderd organisaties en vrijwilligersgroepen een aanvraag in. Daarvan zijn 36 initiatieven gehonoreerd. Van het inzaaien van bermen met wilde bloemenmengsels, het vergroenen van schoolpleinen en het onderzoeken van natuurwaarden van Texelse kolken tot het aanleggen van schelpenstranden voor visdiefjes.
Vier projecten in Amsterdam ontvingen vorig jaar subsidie vanuit het ‘Betrekken bij Groen’-fonds:
1. Natuur, je beste buur
Deze vrijwilligersgroep verzorgt de randen van sportparken Middenmeer en Voorland. Er is inmiddels een wand met een broedplek voor ijsvogels gebouwd, er zijn nestkastjes voor vogels en vleermuizen geplaatst, er zijn bloemrijke mengsels voor vlinders, hommels en wilde bijen ingezaaid, en nog veel meer.
In 2020 organiseerde vrijwilliger Els een aantal activiteiten in het kader van het Jaar van de Wilde Eend. Hiervoor kreeg zij subsidie van het ‘Betrekken bij Groen’-fonds. Stadsecoloog Geert Timmermans kwam langs om een lezing over de wilde eend te geven. Ook werd een cursus vlechten van korven gegeven, die de eenden een veilige plek bieden om te kunnen broeden.
Subsidie uit het ‘Betrekken bij Groen’-fonds voor het vlechten van korven voor de wilde eend, die als veilige broedplaats kunnen dienen.
2. MijnStadstuin
MijnStadstuin is een vier hectare doe-het-zelf voedselvoorziening in het nieuwe stadslandbouwgebied in Amsterdam West. Maar of je veel zelf wilt doen, is een eigen keuze. Je kunt namelijk ook al het werk aan MijnStadstuin uitbesteden.
Online ontwerpen, plannen en organiseren van je eigen groentevoorziening is mogelijk via nieuwe digitale tools. Ofwel: groenten verbouwen 2.0. Dat maakt het voor iedereen in en om Amsterdam mogelijk om ‘zelf’ verbouwde groenten op tafel te krijgen.
Voor de echte liefhebbers van tuinieren die de schop en schoffel graag ter hand nemen. Maar ook voor mensen zonder kennis van zaken, met een drukke agenda of met ambitie maar geen ruimte.
In 2020 ontving MijnStadstuin subsidie uit het ‘Betrekken bij Groen’-fonds voor natuurinclusief beheer in deze voedselvoorziening. Er is inmiddels een wachtlijst voor een moestuin bij MijnStadstuin.
3. Vereniging ‘De Oeverlanden Blijven!’
De Oeverlanden is een onbedoeld stukje natuur dat zich sinds de jaren zestig ontwikkeld heeft op een vergeten plek tussen de noordoever van de Nieuwe Meer en de snelweg A4 naar Schiphol.
Uit de actiegroep die het terrein in de jaren tachtig voor stadsontwikkeling behoed heeft, is de Vereniging ‘De Oeverlanden Blijven!’ voortgekomen die het gebied met vrijwilligers en in samenwerking met het stadsdeel Nieuw-West op traditioneel-ecologische grondslag beheert.
Vanuit het ‘Betrekken bij Groen’-fonds is subsidie ontvangen voor de aanleg van een nieuwe vijver.
4. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV)
Er is de laatste jaren veel meer aandacht voor vlinders en bijen, maar nachtvlinders zijn nog een beetje het ondergeschoven kindje. Weinig mensen weten dat ook deze fladderaars belangrijke bestuivers zijn én een lekker hapje voor vogels en vleermuizen. De KNNV zet zich daarom in voor de monitoring van nachtvlinders: waar verdwijnen ze en waar zijn ze nog wel te zien?
Hiertoe organiseren vrijwilligers van deze organisatie excursies in het donker waarbij een felle lamp de nachtvlinders aantrekt. Om het nachtvlinderen op een hoger niveau te brengen, gaf het ‘Betrekken bij Groen’-fonds subsidie voor de aanschaf van veldmaterialen . Bijvoorbeeld een lamp, een laken, een aggregaat en vangpotjes.
Deze nachtvlinder-set wordt ingezet voor het gericht inventariseren van gebieden door de tijd heen. Zo wordt een onbekende soortgroep bij een breder publiek bekend en het draagt bij aan kennis over het aantal nachtvlinders in Groot-Amsterdam en op welke plekken ze voorkomen.