Groen dak met sedum aan de Brouwersgracht.
Er zijn vier subsidies die Amsterdammers momenteel kunnen benutten om hun eigen omgeving of buurt te vergroenen. En dat gaat niet om kleine beetjes geld: voor blauwgroene daken ligt er zelfs een bedrag tot 150.000 euro per project voor je klaar.
1. Vergroenen van schoolpleinen
Deze subsidie biedt legio kansen aan ouders met kinderen: van een versteend schoolplein kun je voor hen een plek maken met allerlei soorten planten, waar kinderen naar hartenlust kunnen rondhollen en ravotten. Met gebruik van materialen die lang meegaan en goed geschikt zijn voor hergebruik.
De gemeente Amsterdam droomt zelfs over het opwekken van groene stroom in speeltoestellen met zonnepanelen. En helemaal mooi: zo’n vergroend schoolplein is ook om te toveren in een groen leslokaal.
Met veel meer planten is de grond eronder beter bereikbaar om de steeds vaker voorkomende hoosbuien op te nemen. Zo speelt het schoolplein ook een rol bij het weerbaar maken van de stad tegen klimaatverandering. En met water valt natuurlijk nog veel meer leuks te ontwerpen, zoals een wadi .
Geld
Maximaal 70.000 euro aan subsidie, met een verplichte eigen bijdrage van 10.000 euro daar bovenop.
De subsidie is beschikbaar tussen 1 april en 22 juni in 2021, en waarschijnlijk ook in de jaren daarna. Er ligt namelijk nu nog een meerjarenplan voor het vergroenen van schoolpleinen, waar de gemeente Amsterdam in totaal ruim 1,3 miljoen euro voor heeft uitgetrokken.
Voorwaarden
Je krijgt zo’n zak met geld natuurlijk niet zomaar kado. Maar het lijstje met voorwaarden is behapbaar. Zo moet het meer dan vijf jaar geleden zijn dat het schoolplein voor het laatst is gerenoveerd. Ook moet de boel niet binnen vijf jaar weer opnieuw op de schop gaan.
Er zijn nog zo’n tien andere voorwaarden, waaronder dat het schoolplein nu voor 75% versteend moet zijn en rookvrij moet blijven.
2. Blauwgroene daken in Amsterdam
Op een blauwgroen dak staan allerlei planten in combinatie met een systeem om regenwater op te slaan. Die watervoorraad dient als buffer voor perioden van langdurige droogte.
Het blauwgroene dak van het Benno Premselahuis in Amsterdam-Oost is daarvan een mooi voorbeeld. Onder de beplanting schuilt een laag kratjes die regenwater opslaan. Als de temperatuur omhoog schiet, verdampt dit water. Zo krijgen de planten toch water, en het zorgt voor een koelere temperatuur op het dak.
Dat kan behoorlijk schelen, want op warme dagen kan de temperatuur op een zwart bitumen dak oplopen tot wel 70 graden Celsius. Doel is om dat met een blauwgroen dak terug te brengen tot circa 30 graden Celsius.
Ook ligt er een slim apparaat tussen de planten, de dakstuw, dat in verbinding staat met Buienradar. Deze dakstuw zorgt ervoor dat op natte dagen regenwater wordt afgevoerd: het dak moet natuurlijk niet onderlopen. En op een zomerse dag wordt een buitje juist opgeslagen.
VIDEO
Geld
Wil je ook zo’n dak? Dan staat de gemeente Amsterdam klaar om je te helpen, door 75% van de totale kosten van jouw nieuwe blauwgroene dak te vergoeden. Met een maximum van 150.000 euro.
Je kunt deze subsidie aanvragen t/m 31 januari 2021.
Voorwaarden
Dat is wat lastiger: je dak moet namelijk minimaal 200 m2 groot zijn én het hele oppervlak moet helemaal plat zijn. Ook moet het dak aantoonbaar minstens 60 liter water per m2 kunnen opslaan.
Het goede nieuws: voor daken tussen de 30 m2 en 200 m2 is er ook een potje – de subsidie Groene daken en gevels.
3. Groene daken en gevels
Ook het vergroenen van kleinere daken en daarbij ook nog eens de gevels, is goed voor de stad. Een mooi begroeide gevel biedt bijvoorbeeld nestruimte aan vogels. Bloeiende klimmers, zoals kamperfoelie, maken de bijen en vlinders blij. En het houdt de binnenruimtes van het huis een stuk koeler.
Hoe meer planten, hoe meer water zij opnemen, en hoe minder het riool inschiet. Koelte, waterbeheer en biodiversiteit – zo slaat de stad drie klappen ineen.
Geld
Het subsidiebedrag is maximaal 50.000 euro voor een nieuw groen dak. Waarbij tot 50% van de kosten wordt vergoed. Hoe meer water het dak kan bergen, hoe hoger de vergoeding per m2 is, tot 50 euro per m2. Met een bonus van 10 euro per m2 als de keuze valt op grassen, kruiden en struiken voor de beplanting van het dak.
Voor de aanleg van een groene gevel geldt dat het maximumbedrag per subsidieaanvraag 10.000 euro is.
Je kunt de subsidie tot 31 december 2022 aanvragen, of tot het subsidieplafond is bereikt.
Voorwaarden
Ook hier valt de lijst met voorwaarden alleszins mee. Is jouw dak bijvoorbeeld kleiner dan 30 m2? Dan mag je gerust het dak van je buren erbij rekenen en samen met hen een subsidie aanvragen. Het dak moet wel minimaal 30 liter water per m2 kunnen opslaan. En wat betreft de groene gevel: die moet goed zichtbaar zijn vanaf de straat of het water.
4. Stadslandbouw en voedselinitiatieven
Heb je een plan om op een nieuwe manier in Amsterdam met voedsel aan de slag te gaan? Dan is deze pot de juiste voor jou. Of het nu gaat om productie, verwerking of distributie van voedsel – alle soorten projecten zijn in te dienen voor deze subsidie.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan stadslandbouw, met aandacht voor bodembeschermend telen en een gesloten kringloop. Of dit soort initiatieven leiden tot meer gezellige contacten tussen buurtbewoners, onderzocht Esther Veen van de Wageningse universiteit.
Ook activiteiten gericht op bewustwording van wat gezond voedsel is, de herkomst van voedsel en minder verspilling van voedsel zijn subsidiabel – de mogelijkheden zijn eindeloos.
De gemeente Amsterdam wil namelijk de voedselketen binnen de stad duurzamer maken en Amsterdammers bewuster maken van wat ze eten. Dat is ook weer goed voor de volksgezondheid.
Geld
Het minimumbedrag dat je kunt aanvragen is 5.000 euro, tot aan 80.000 euro. Je krijgt maximaal 50% van de kosten vergoed.
Deze subsidie is aan te vragen t/m 31 december 2022.
Voorwaarden
Er zijn veel voorwaarden, maar een enthousiasteling over dit thema kan ze met gemak aan elkaar knopen. Zo moet een activiteit zijn op te schalen en ook op andere plekken uitvoerbaar zijn.
Je moet verschillende delen van de voedselketen aan elkaar koppelen: productie, verwerking, distributie, verkoop, consumptie, afval. En de voedselketen verkorten en voor waardebehoud zorgen.
Dat klinkt een tikje ingewikkeld, maar neem nu eens een al bestaand, Amsterdams bedrijf: Potverdorie! . Oprichtster Charlotte Heine maakt jams en chutney in alle smaken en kleuren van overgebleven fruit, kruiden en groente. Bijvoorbeeld pruimen-gemberspread, frambozen-muntspread, kersen-rozemarijnspread en uienchutney.
Heine koopt fruit, kruiden en groenten rechtstreeks in bij Nederlandse telers, en betaalt hen een eerlijke prijs voor het ‘lelijke’ deel van de oogst. Dus dan heb je én waardebehoud én een korte keten én de hele andere trits – van productie, consumptie tot voorkomen van afval – in één product bij elkaar.
Je moet verder jouw project met voedsel – na eenmalige subsidie van de gemeente Amsterdam – zelfstandig voortzetten, met eigen inkomsten of met een andere vorm van financiering.