Oost Begroot kent vier gebieden waarbij inwoners van deze buurten elk op een ander moment plannen kunnen indienen om van hun buurt een droomplek te maken. Vervolgens komen er stemrondes waarbij alle inwoners van Oost op deze plannen kunnen stemmen. De plannen met de meeste stemmen worden daarna gerealiseerd.
Het is nu mogelijk te stemmen op plannen voor Oost Begroot die zijn ingediend in de Indische Buurt / Oostelijk Havengebied en Watergraafsmeer. Per buurt is er 200.000 euro beschikbaar . Er zijn tientallen voorstellen bekend gemaakt, met als thema onder meer klimaat, duurzaamheid, meer groen en minder zwerfvuil.
Bij elk plan staat een omschrijving en er hangt een prijskaartje aan. Vaak ontbreken de namen van de organisatoren, zodat niet duidelijk is wie de plannen gaan uitvoeren.
Bij geen enkel plan staat een begroting, waardoor het ook niet bekend is hoe het geld precies gaat worden besteed. Vandaar dat Duurzaam Amsterdam kiest voor projecten die het minst kosten maar de meeste impact kunnen hebben.
Oost begroot: Indische Buurt / Oostelijk Havengebied
Er zijn achttien plannen voor een groenere en duurzamere Indische Buurt en Oostelijk Havengebied, zonder afval. Deze drie plannen vielen het meest op:
1. Pluktuin voor jong en oud in het Rietlandpark
Een pluktuin voor jong en oud met eetbare bloemen, kruiden, planten, fruitbomen en bessenstruiken. Goed voor bijen, vlinders en de buurt!
De bewoners uit de buurt kunnen samen genieten van al het lekkers uit de pluktuin. De pluktuin is goed voor de vergroening van de stad. Daarnaast verbindt het de bewoners en de buurt.
Locatie: in het Rietlandpark op de hellende strook achter de tuinen van de Oostelijke Handelskade nummer 16 t/m 30.
Budget: 19.965 euro.
2. Maak van de Indische Buurt de groenste wijk van Amsterdam!
Plan is om van de Indische Buurt de groenste wijk van Amsterdam te maken door meer mensen bij de vergroening van de Indische Buurt te betrekken.
Met een groenfonds in buurtbeheer. Via acties, campagnes en concrete projecten meer buurtbewoners bij de vergroening van de buurt betrekken.
Voorjaar 2021: voorbereiding en communicatie. Zomer: uitvoering projecten. Herfst: uitvoering projecten Oogstfeest en Burendag in de tuinen. Winter: evalueren en nieuwe campagnes vormgeven.
Locatie: Indische Buurt.
Budget: 17.000 euro.
3. Ertskade vergroenen tot echte Ecostraat
Bewoners van de Ertskade willen een minder stenige kade en ruimte voor meer bomen, struiken, bloemen, planten en insecten. Zo wordt het een echte Ecostraat!
Samen met de gebiedsmakelaar creëren bewoners vijf ruimere boomspiegels. Kadebewoners zijn graag bereid zelf voor het beheer en voor de planten te zorgen en waar nodig te helpen bij de aanleg.
Verder: minder stenige lege parkeerplaatsen en ruimte maken voor fietsenrekken.
Locatie: Ertskade in het Oostelijk Havengebied.
Budget: 12.984 euro.
Een van de plannen die zijn ingediend bij Oost Begroot.
Oost Begroot: Watergraafsmeer
Er zijn negentien plannen om Watergraafsmeer duurzamer en groener te maken, en zwerfvuil aan te pakken. Deze drie plannen trokken de meeste aandacht op de site van Oost Begroot:
1. Hoe schoon is Oost?
Zwerfafval is een van de grootste ergernissen in Oost. Met opruimacties door buurtbewoners houden we Watergraafsmeer schoon!
Samen zwerfafval opruimen met onder andere een knijper, een kunststof ring waar de vuilniszak omheen gaat en met voldoende vuilniszakken.
Er komt een centraal meldpunt voor bewoners, waar bewoners extreme vervuiling kunnen melden zodat de veegdienst snel kan reageren.
Eens per periode (maand, kwartaal) loven we een leuke prijs uit voor de schoonste straat.
Zwerfvuil opruimen in de Groene Staart, het gebied tussen de Utrechtse Brug en de Rozenoordbrug, als er evenementen zijn. Bijvoorbeeld na het houden van roeiwedstrijden.
Budget: 7.000 euro.
2. De Tuintrail van Oost
Meer sociale contacten, een gezondere levensstijl en genieten van diverse mooie tuinen en parken. Het kan allemaal met de Groenontdekkingstocht!
Vanuit een aantal tuinen en parken worden groene wandelingen ontworpen. Elk park en iedere tuin krijgt een eigen thema.
Door wandelingen langs alle groene Parels in de Watergraafsmeer ontdekken mensen de educatieve, culturele en sociale activiteiten van alle tuinen en parken.
Er wordt gewandeld van station Science Park naar station Amstel en vice versa. De wandelingen zijn in de zomer van 2021 klaar voor gebruik. Eind 2021 vindt een evaluatie plaats.
Budget: 9.000 euro.
3. Een moestuintje voor iedereen
Buurtbewoners willen van de groenstrook aan de parkzijde van de Hugo de Vrieslaan een buurtmoestuin maken. Deze is gericht op mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Uitnodigen van 50 mensen om mee te doen in het groenteam. Zij werken in de tuin onder begeleiding van iemand met kennis van groen, natuur, koken en een passie voor maatschappelijk werk.
Organiseren van kookcursussen en workshops over tuinieren, koken en eten. Wat overblijft van de oogst wordt aangeboden aan mensen in de wijk die moeilijk kunnen rondkomen.
Locatie: groenstrook tussen de Hugo de Vrieslaan en Park Frankendael.
Budget: 10.000 euro.
Op de site van Oost Begroot staan alle plannen om deze buurten leuker te maken. Stemmen kan t/m 2 februari. De digitale stembus sluit op die dag om 12.00. De bekendmaking van de winnende plannen is op 4 februari.