Oost Begroot kent vier gebieden waarbij inwoners van deze buurten elk op een ander moment plannen kunnen indienen om van hun omgeving een droomplek te maken. Dit zijn Watergraafsmeer, Indische Buurt/Oostelijk Havengebied, Oud-Oost en IJburg/Zeeburgereiland.
Per buurt is er 300.000 euro beschikbaar. In totaal is er dus voor dit stadsdeel 1,2 miljoen euro beschikbaar voor bewonersinitiatieven.
Het is nu mogelijk om plannen in te dienen voor Oud-Oost en IJburg/Zeeburgereiland. Bewoners kunnen t/m 7 maart voor 12.00 hun voorstel aanmelden.
Als je voor 13 februari middernacht een plan indient, wordt er tussentijds feedback gegeven door medewerkers van het stadsdeel en krijg je de mogelijkheid je plan te verbeteren. Ook dit aangepaste voorstel moet uiterlijk 7 maart voor 12.00 klaar zijn.
Nadat alle plannen zijn ingediend, toetst het stadsdeel of deze aan de criteria voldoen en haalbaar zijn. Dit duurt t/m 8 mei. Vervolgens kunnen alle bewoners van Oost van 9 mei t/m 29 mei stemmen op de goedgekeurde plannen.
Op 31 mei volgt de bekendmaking van de winnende plannen.
Thema’s Oost Begroot
Voordat het mogelijk is om plannen in te dien, is er eerst een lijst opgesteld met 33 thema’s door het stadsdeel. Inwoners en ondernemers van Oud-Oost en IJburg/Zeeburgereiland konden vervolgens per gebied de vier belangrijkste thema’s hieruit kiezen.
Medewerkers van stadsdeel Oost zijn de straat opgegaan om meningen te peilen. Ook kon er online op de thema’s gekozen worden. Er is 715 keer gestemd voor IJburg/Zeeburgereiland en 447 keer voor Oud-Oost.
Ter vergelijking: het aantal bewoners van IJburg/Zeeburgereiland ligt op ongeveer 29.590 mensen. Dit betekent dat nog geen 2,5% van de mensen in deze buurt betrokken zijn bij het kiezen van de thema’s voor Oost Begroot.
Oud-Oost is een veel grotere wijk, bestaande uit de Dapperbuurt, de Oosterparkbuurt, Oostpoort, de Transvaalbuurt en de Weesperzijde. Goed voor zo’n 68.590 mensen. Maar met 447 stemmen is dus slechts 0,65% van de buurtbewoners betrokken bij de planvorming.
Uiteindelijk zijn voor IJburg/Zeeburgereiland deze thema’s gekozen:
- Meer groen in de buurt – Budget: 91.354 euro.
- Minder zwerfvuil en grofvuil – Budget: 79.834 euro.
- Plekken voor jongeren – Budget: 71.896 euro.
- Kinder- en jongerenactiviteiten – Budget: 56.916 euro.
Voor Oud-Oost zijn deze thema’s geselecteerd:
- Meer groen in de buurt – Budget: 90.610 euro.
- Klimaat- en duurzaamheidsprojecten – Budget: 80.715 euro.
- Kindvriendelijke buurt – Budget: 57.312 euro.
- Kinder- en jongerenactiviteiten – Budget: 57.312 euro.
SET community Garden kreeg vorig jaar 20.150 euro subsidie vanuit Oost Begroot.
Spelregels
Plannen die voor subsidie uit dit potje in aanmerking kunnen komen, moeten voldoen aan de volgende criteria:
- Het plan draagt bij aan één van de vier gekozen thema’s van een gebied.
- Het plan is ter verbetering van IJburg/Zeeburgereiland of Oud-Oost, afhankelijk in wel gebied je het plan indient.
- Het plan mag geen negatief effect hebben op de omliggende buurten.
- Het plan mag worden uitgevoerd door jezelf, een groep bewoners, de gemeente, een stichting, een vereniging of een bedrijf van binnen of buiten het gebied.
- Je kunt gezamenlijk tot een plan komen, maar ook individueel een plan indienen.
- Als ingediende plannen veel op elkaar lijken, worden de planindieners met elkaar in contact gebracht om ze te stimuleren samen te werken.
- Het plan wordt gerealiseerd binnen het beschikbare budget.
- Een plan moet een begroting hebben van tenminste 5.000 euro. Er zijn andere subsidies voor initiatieven met een begroting onder dit bedrag.
- Plannen moeten binnen een jaar zijn uitgevoerd.
Andere buurten
Stadsdeel Oost telt verder nog de Indische Buurt/Oostelijk Havengebied en Watergraafsmeer. Begin 2022 kunnen bewoners en ondernemers uit deze wijken ook weer uit een lijst met 33 thema’s de vier belangrijkste kiezen.
Vorig jaar werden voor Oost Begroot 95 plannen ingestuurd en stemden bijna 10.000 bewoners op deze voorstellen.
Dit jaar is er voor Oost Begroot 1,2 miljoen euro subsidie beschikbaar. Dat is vier keer meer dan dat er vorig jaar voor West Begroot en Centrum Begroot te verdelen viel. Deze stadsdelen hebben elk 300.000 euro in de pot zitten.
In andere stadsdelen bestaat deze subsidiepot helemaal niet, maar zijn er wel weer andere mogelijkheden om financiële steun van de gemeente Amsterdam te krijgen.