Buurten worden gezelliger, socialer en veiliger als buren elkaar kennen, aldus het Oranje Fonds. Door activiteiten in de buurt te organiseren, kunnen bewoners op een makkelijke manier met hun buren in contact komen.
“Verbinding tussen mensen vormt ook een belangrijke basis voor de aanpak van sociale vraagstukken zoals eenzaamheid, armoede en polarisatie,” aldus Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds.
Dit jaar vindt dan ook de 17e editie van de Burendag plaats. Je kunt een financiële bijdrage van maximaal 350 euro aanvragen om op deze dag een activiteit te organiseren.
Bijvoorbeeld om samen in de buurt te klussen en te tuinieren. Of om een kleedjesmarkt te organiseren, waarbij buren hun oude spullen aan elkaar verkopen.
Burendag 2022
Aanvragen van een subsidie voor Burendag is mogelijk t/m 15 augustus 2022. Hiervoor geldt wel: op = op. Dus wacht niet te lang met het indienen van een aanvraag. Inwoners, stichtingen of verenigingen kunnen deze subsidie aanvragen.
De Burendag vindt bij voorkeur plaats op 24 september 2022, maar je mag ook 23 of 25 september als datum hiervoor uitkiezen. Het Oranje Fonds geeft geld voor materiaalkosten, zoals verf, hout, struiken en creatief materiaal. Of voor goederen die voor meerdere jaren in de buurt te gebruiken zijn, zoals een bank of een speeltoestel.
Als je je voor 1 september aanmeldt, ontvang je ook een Burendagpakket. Dit wordt gesponsord door medeorganisator Douwe Egberts. Hierin zit onder meer stoepkrijt, kleurplaten, spandoek, posters, koffiebekers, koffie en een spel.
Kijk voor alle voorwaarden op Burendag.nl – met tips, voorbeelden van activiteiten en draaiboeken voor de organisatie ervan.
Oranje Fonds: reuring in de buurt
Wil je echt groots uitpakken om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen? Ga dan voor de ‘Reuring in de Buurt’-subsidie van maximaal 15.000 euro. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een festival in de wijk, met activiteiten op meerdere plekken.
Georganiseerd voor en door bewoners, waarbij minimaal drie organisaties of initiatieven uit de buurt samenwerken om het festijn te realiseren. Toegankelijk voor alle buurtbewoners. Het buurtfestijn gaat uiterlijk 1 november 2022 van start en is uiterlijk 1 oktober 2023 afgerond.
Het Oranje Fonds draagt maximaal 50% van de kosten bij, met een maximum van 15.000 euro. In totaal is er 600.000 euro beschikbaar, en op = op. Aanvragen kan t/m 15 september.
Deze subsidie is beschikbaar voor stichtingen en verenigingen. Informele bewonersinitiatieven kunnen via een penvoerder een aanvraag indienen.
Voor deelnemers worden twee kennisdagen georganiseerd, met workshops over onder meer wat wel en niet werkt bij het stimuleren van contact, de inzet van sociale media om ontmoetingen zichtbaar te maken en het betrekken van bewoners bij blijvende reuring in hun buurt. Deze kennisdagen zijn gratis en niet verplicht.
Lees meer over deze subsidie op de site van het Oranje Fonds.
Tips
Er zijn in Amsterdam nog veel andere subsidies voor buurtinitiatieven, zoals het Buurtbudget. Je kunt nog meer subsidies vinden op de pagina Geld.
Er zijn allerlei soorten duurzame activiteiten die je kunt financieren vanuit deze potjes met geld. Bijvoorbeeld de aanleg van geveltuinen, met de buurt een stuk openbaar groen veranderen in een moestuin en daarvoor gezamenlijk gereedschap en planten aankopen.
Ook kun je een compostbak aanschaffen voor de buurt, grijpers en vuilniszakken om samen de wijk te ontdoen van zwerfafval, of materiaal kopen om een bijenhotel met de buurt te maken.
Het is ook mogelijk om workshops te organiseren om met buurtbewoners te leren composteren, hoe je kruiden kunt kweken op je balkon of vensterbank, hoe je zelf je kleding kunt repareren of hoe je met planten stof kunt kleuren.
Er is van alles te bedenken om een hele dag te vullen met duurzame activiteiten, of er een meerdaags festival van te maken.