Nu de stad opbloeit na de corona-crisis, is het weer mogelijk om bij elkaar te komen en samen te werken aan meer mooie buitenruimtes en levendigheid in de stad. Heb jij een goed idee voor jouw buurt? Doe dan mee aan deze prijsvraag van de gemeente Amsterdam.
Het beste idee wint 5.000 euro. Ook krijgt de winnaar ondersteuning van de gemeente bij het uitwerken van het idee.
“We geven de komende tijd alle vrijheid aan initiatieven en experimenten die de publieke ruimte op een nieuwe manier benutten,” aldus burgemeester Femke Halsema in haar oproep aan de stad om mee te werken aan meer ruimte en levendigheid.
Prijsvraag
Heb je een origineel idee, een uitvoerbaar experiment of broed je op een initiatief met meerwaarde voor je straat, buurt of wijk? Heb je ook al een geschikte plek op het oog? Doe dan mee met deze prijsvraag en stuur vóór 1 november je idee in.
Geef in je voorstel antwoord op de volgende vragen:
Hoe heet je idee? Verzin een aansprekende titel. Wat is je idee? Welke openbare ruimte heb je op het oog? Kies een plek die voor iedereen bereikbaar is. Waarom is dit een aanwinst voor de stad? Wie zijn bij de uitvoering van je idee betrokken? Welke hulp is van de gemeente nodig? Wanneer begint (en eindigt) het initiatief? Vermeld je naam, telefoonnummer en eventuele organisatie.
Voorwaarden
Om mee te doen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
Je woont in Amsterdam. Jouw idee zorgt voor meer levendigheid en nieuwe ontmoetingen in Amsterdam. Jouw idee speelt zich af op een openbare plek in Amsterdam die voor iedereen goed bereikbaar is. Jouw idee is origineel en een aanwinst voor de stad. Ook is jouw idee goed uitvoerbaar. De drie mensen of organisaties met de beste ideeën geven een presentatie aan de jury.
Moestuinbakken en stadsstrand aan de Kattensloot.
Inspiratie
Bij de oproep van de gemeente Amsterdam staan meerdere projecten als voorbeeld hoe Amsterdammers nu al de openbare ruimte leuker maken.
Bijvoorbeeld door het project ‘I Can Change The World With My Two Hands’, waarbij een braakliggende binnentuin van 1.200 vierkante meter werd omgetoverd tot een groene en eetbare oase . Buurtbewoners kunnen er zelf hun groenten en kruiden verbouwen. Ook is er een grote pluktuin met bloemen.
Op 9 oktober vindt hier een oogstfeest plaats om het tienjarig bestaan van deze tuin te vieren. Met workshops, rondleidingen en proeverijen.
Ook in IJburg is een gemeenschappelijke moestuin gestart. Deze ligt op het plein bij het SET-gebouw, waar circa 180 jongeren en vluchtelingen wonen.
De tuin is onderdeel van het social design project ‘Three-Tier Garden’ , dat subsidie ontvangt van het Stimuleringsfonds. De initiatiefnemers organiseren samen met een internationale groep kunstenaars ook workshops om de sociale cohesie versterken.
Op 16 oktober is hier een presentatie over permacultuur: een manier om groenten en fruit te telen in balans met de natuur, met zo min mogelijk ingrepen.
Buurtterras
Ook het nieuwe buurtterras op het Purmerplein noemt de gemeente Amsterdam als een nieuwe, inspirerende plek. Alle winkels en horeca rond het plein doen mee: van de visboer tot restaurant Lazuur.
Elise Moeskops, eigenaresse van Lazuur: “Je kunt bij de bakker iets lekkers halen en op het terras opeten. Of je bestelt bij de pizzeria. Wij schenken koffie en serveren kleine hapjes uit de keuken van ons restaurant. En bij de foodtruck op het plein haal je drankjes en bitterballen.”
Het terras is bij mooi weer elke woensdag t/m zondag geopend van 12.00 tot 21.00, tot 31 oktober.
Ook bij Het Werkplaatsje in Bos en Lommer komen buurtbewoners samen. Jongeren kunnen hier elke zaterdag knutselen, timmeren en zagen. Je kunt er knutselpakketten en spullen kopen die door hen worden gemaakt.
Als je mooie stukken hout hebt liggen, kun je ze hier ook afleveren. Verder kun je er je spullen laten repareren.