Ik was in eerste instantie helemaal in mijn nopjes met mijn nieuwe koekenpannen. Met keramische anti-aanbaklaag, zónder PFAS, dat giftige chemische goedje waar zoveel over te doen is. Ze zagen er ook nog eens mooi uit. En de eerste maanden bakten ze zo goed, dat ik er nog een paar bijkocht.
Maar na een half jaar kwam daar al de klad in. Steeds vaker bakte eten aan in de pannen, hoeveel olie ik ook gebruikte. De laatste keer bleef bijna een half ei in de pan achter. Na schoonmaken bleek de coating nog verder te zijn aangetast.
Gelukkig kon ik me herinneren waar ik de pannen had gekocht, en bleek er 2 jaar garantie op te zitten. In totaal kreeg ik dus bijna 90 euro terug, omdat de pannen niet meer te repareren of te vervangen waren.
In het vervolg ga ik dus veel beter opletten waar ik wat koop, en goed de bonnen bewaren – al dan niet digitaal. En nog beter letten bij de aanschaf van iets hoeveel jaar garantie er op zit.
Tegoedbon weigeren
Nog een tip: het tweede bedrijf waar ik extra pannen had gekocht, wilde in eerste instantie een tegoedbon geven. Daar hoef je niet mee akkoord te gaan, aldus toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Op hun site staat ook een handige voorbeeldbrief die je in zo’n geval kunt gebruiken. Die is nogal scherp opgesteld, dus je kunt dit in eerste instantie zelf wat vriendelijker verwoorden, al naar gelang het contact met de verkoper verloopt.
Vier soorten garantie
Wat voor soorten garantie zijn er nu? En waar moet je opletten? Er gelden in Nederland namelijk maar liefst vier soorten garanties:
- Verkopersgarantie
- Fabrieksgarantie
- Aanvullende garantie
- Wettelijke garantie
Die eerste twee staan specifiek benoemd als je een product koopt. Mijn nieuwe koekenpannen, die fors duurder zijn en dus lang mee horen te gaan, hebben bijvoorbeeld een garantie van maar liefst 30 jaar. Dat staat echter niet op de factuur vermeld. Wel op de website van de verkoper en die van de fabrikant.
Tip: maak van de vermelding over de garantie op een website een screenshot of sla de pagina op. Mocht er iets mis gaan met een product, dan weet je nog hoeveel garantie er op zit. En je hebt gelijk bewijs voor als je de verkoper hierover mailt.
De verkoper is namelijk degene die volgens de wet verantwoordelijk is voor de garantie én een goede afhandeling van problemen met een product.
Repareren of vervangen
Als er iets mis is met een product, laat het de verkoper dan zo snel mogelijk weten. Liefst binnen twee maanden. De verkoper hoort het product dan te repareren of te vervangen.
Is dit niet mogelijk? Dan wordt de koopovereenkomst ontbonden en krijg je je geld terug.
Aanvullende garantie
Soms biedt een verkoper aanvullende garantie op een product, die je erbij kunt kopen. Doe dit alleen als het meer biedt dan de wettelijke garantie. Anders betaal je voor iets waar je wettelijk gezien toch al recht op heb.
Wettelijke garantie
Zit er geen garantie op een product? Dan geldt binnen Nederland altijd nog de wettelijke garantie. Die wetgeving is per 27 april 2022 aangepast. Vanaf nu geldt dat als een product binnen 12 maanden stuk gaat na aankoop, je recht hebt op gratis reparatie of vervanging.
Voor producten die gekocht zijn vóór die datum, geldt een termijn van 6 maanden.
Dit geldt alleen niet als het product stuk is gegaan door ondeugdelijk gebruik. Je hebt bijvoorbeeld het koffiezetapparaat nooit schoongemaakt, terwijl in de handleiding staat dat dit elke maand hoort te gebeuren. Maar de verkoper moet aantonen dat de koper nalatig is geweest.
Na die 12 of 6 maanden is de bewijslast omgekeerd: dan krijgt de koper alleen nog wettelijke garantie als deze kan aantonen dat het product stuk is vanwege een fabricagefout en niet door verkeerd gebruik of normale slijtage.
In de comments staan ook klachten over de kwaliteit van Miele producten en de klantenservice.
Voorbeeld
De motor van je koelkast gaat bijvoorbeeld na 3 jaar kapot. Er zit 2 jaar garantie op. Maar de koelkast kostte 900 euro. Je mag voor die prijs verwachten dat de koelkast het minstens 8 jaar zonder problemen doet.
Mits het apparaat op een normale manier is gebruikt, heb je dus recht op gratis reparatie of een nieuw apparaat. Eventuele kosten voor ophalen en retourneren zijn ook voor rekening van de verkoper.
Stel nu dat deze koelkast niet meer is te maken, en ook niet meer leverbaar is als vervanging van het kapotte product, dan kun je dus het aankoopbedrag terugkrijgen.
Tot nu toe was het zo dat de verkoper van dit bedrag een zogeheten gebruikersvergoeding mocht aftrekken. Je hebt de koelkast immers al 3 jaar zonder problemen kunnen gebruiken. Maar de Europese regels zijn op dit punt aangescherpt, en Nederland zou dus hieraan gehoor moeten geven. Dit is nog wel punt van discussie.
Levensduur
Elk product heeft een andere levensduur, afhankelijk van de kwaliteit. Het lastige is dat die levensduur niet is vastgelegd in de Nederlandse wet. Daar kun je dus verschil van mening over krijgen met een verkoper.
Branchevereniging UNETO-VNI heeft daarom voor elektronische producten een richtlijn opgesteld met de te verwachten levensduur van dit soort apparaten.
Voor een smartphone geldt bijvoorbeeld een levensduur van 2 jaar. Voor een wasmachine van ruim 700 euro is dat al 8 jaar.
Die richtlijn is echter niet in steen gebeiteld. Zo oordeelde de Geschillencommissie dat voor een laptop die 2.249 euro kostte de te verwachten levensduur veel langer is dan de 3 jaar die UNETO-VNI daarvoor rekent.
Tip: vraag voordat je iets koopt per mail aan de verkoper wat de te verwachten levensduur is van een product, en bewaar die mail.
Geschillencommissie
Mocht je er niet uitkomen met de verkoper van een product, vraag om raad en ruggensteun op een internetforum, zoals Reddit of Tweakers. Daar staan veel verhalen over problemen met garantie en hoe dit is op te lossen.
Bij een geretourneerde laptop bracht de verkoper bijvoorbeeld de eerder gratis verstrekte licentie voor antivirus-software in rekening. De koper liet weten hier niet mee akkoord te zijn, en uiteindelijk werd dit teruggedraaid.
Als het echt niet lukt, kun je bij de Geschillencommissie terecht. Kosten voor behandeling van een klacht liggen tussen de 25 euro en 152,50 euro. Als je in het gelijk wordt gesteld, krijg je dit bedrag terug.
Je kunt hier echter alleen terecht als de verkoper rechtstreeks bij hen is aangesloten, of via een brancheorganisatie.
Tip: controleer bij de aankoop van een product of de verkoper is aangesloten bij de Geschillencommissie.
Duurzaamheid
Wat is nu het belang van garantie voor duurzaamheid? Hoe beter dit geregeld is, hoe meer verkopers gemotiveerd zullen zijn om producten te repareren. Nu staat dit bij veel spullen nog in de kinderschoenen.
Hoe langer een product mee gaat, hoe minder grondstoffen er nodig zijn om ze te maken. Of te vervoeren. Zo kun je nog verder in de keten teruggaan.
Stel nu dat ik inderdaad de komende 30 jaar met mijn twee nieuwe koekenpannen kan doen, in vergelijking met koekenpannen die een levensduur van slechts 1,5 jaar hebben, dan bespaart dat de aanschaf van maar liefst veertig nieuwe exemplaren.
Als iedereen zo’n stap zet, zijn er veel minder pannen nodig en dus ook minder fabrieken om ze te maken, wat minder land in beslag neemt, minder grondstoffen vergt voor de bouw van zo’n fabriek en de machines om alles te maken. En dat kost ook weer minder energie.
Wordt vervolgd
Over een jaar laat ik weten of mijn nieuwe koekenpannen ook echt zo goed zijn als ze horen te zijn. Ik blijf daarvan ook updates posten. Want wat als er wel iets mis gaat? Werkt de beloofde garantie dan ook echt? Op naar een zo duurzaam mogelijke keuken!