Het Oranje Handelsmissiefonds helpt al acht jaar lang Nederlandse bedrijven bij hun droom om buitenlandse markten te betreden. Bedrijven worden geselecteerd op criteria als duurzaamheid, innovatie en de motivatie om te starten of uit te breiden in het buitenland.
Of een bedrijf nu naar Japan wil of naar Duitsland, dat maakt niet uit. Waar het om draait is de kracht van het product of dienst, en de wil om in een bepaald land succesvol te zijn.
Zeven partijen werken samen in het Oranje Handelsmissiefonds : ondernemingsvereniging evofenedex, accountancy kantoor EY, ING, KLM, MKB-Nederland, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Elk jaar maken tien Nederlandse bedrijven kans op ondersteuning bij het opbouwen van een internationaal netwerk. Vaak hebben deze bedrijven niet het netwerk of de armslag om zelf de buitenlandse markt te verkennen. Het Oranje Handelsmissiefonds helpt deze ondernemers daarbij.
Voor de winnaars van het fonds openen er letterlijk deuren in het buitenland, die normaal gesloten blijven. Zij gaan op handelsmissie en komen in contact met mensen die ze anders niet snel spreken. Dat draagt allemaal bij aan het bereiken van hun doel: sneller starten in het beoogde exportland. Sommige winnaars verwerken al binnen een jaar hun eerste buitenlandse orders.
Winnaars Oranje Handelsmissiefonds 2020
Tien Nederlandse bedrijven zijn onlangs uitgeroepen tot winnaar van het Oranje Handelsmissiefonds 2020. Op die lijst van winnaars prijken twee duurzame Amsterdamse bedrijven: A Beautiful Story en Holie Foods.
Oprichter Cathelijne Lania van A Beautiful Story heeft een speciale band met Nepal. Na haar studie bedrijfskunde, ging ze daar als vrijwilliger aan de slag om een computercentrum op te zetten. Terug in Nederland ging Lania aan de slag als brandmanager bij Sara Lee Douwe Egberts.
Als zij in 2006 hoort dat haar geliefde zilversmeedwerkplaats in Nepal failliet dreigt te gaan, aarzelt ze geen moment. Lania zegt haar baan op, vliegt terug naar Nepal en gaat aan de slag. Nu, vele jaren later, is de zilversmederij uitgegroeid van een werkplek voor twaalf mensen naar eentje voor ruim honderd ambachtslieden.
A Beautiful Story verkoopt deze handgemaakte en fairtrade sieraden uit Nepal inmiddels in meer dan 600 winkels door heel Europa. Het bedrijf wil nu graag vaste voet aan de grond krijgen in de Verenigde Staten.
Eerste klimaatpositieve bedrijf van Nederland
Holie Foods maakt momenteel granola, zonder extra suiker, en humus. Beide producten zijn vegan en worden lokaal gemaakt.
Valentijn van Santvoort en Merick Schoute hebben Holie Foods opgericht om actie te ondernemen tegen klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit. Zij willen als eerste Nederlandse bedrijf klimaatpositief ondernemen. Daarom gaat de helft van de winst naar het planten van bomen.
Het bedrijf maakte in 2018 een vliegende start . Hun granola en humus liggen nu al in de schappen van alle grote Nederlandse en Belgische supermarkten. Voor de export richt het bedrijf zich op Duitsland.
Van Santvoort is een groot voorstander van ‘een economie waarin waarin mens en milieu even belangrijk zijn als het maken van winst.’ Plan is om voor 2025 een klimaatpositief bedrijf te zijn. Daartoe wordt de volledige CO2-uitstoot van Holie Foods in kaart gebracht door het onafhankelijke adviesbureau GiantLeaps, dat ook in Amsterdam is gevestigd.
1 miljoen bomen planten voor 2030
Met die kennis kan Holie Foods de CO2-uitstoot van het bedrijf verder minimaliseren. Het planten van bomen gebeurt in samenwerking met Trees for All en Justdiggit. Dat maakt het bedrijf mettertijd klimaatpositief: de bomen nemen meer CO2 op als de emissies die Holie Foods uitstoot door het produceren van voedsel.
Plan is om 22.500 bomen te planten in Brabant, Oeganda en Tanzania, en zo circa 7,5 miljoen kilo CO2 op te nemen uit de lucht. Ook zorgt de aanplant van bomen voor meer biodiversiteit en het vasthouden van water.
Binnen drie jaar wil Holie Foods hun bedrijf groots uitzetten in Europa en meer dan 10 miljoen euro omzetten. Om met gezonde voeding geld te verdienen zodat nog meer bomen zijn aan te planten. Het streven is om 1 miljoen bomen te hebben geplant voor 2030.