Je hoeft slechts elke dag een half uurtje te bewegen om gezond te blijven, aldus de richtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad. “Slechts 52,9% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder voldoet hieraan,” weet bewegingsexpert Noor Willemsen van het Kenniscentrum Sport & Bewegen.
En dat terwijl de positieve effecten van bewegen onmiskenbaar zijn aangetoond, zo stelt ook de Nederlandse Sportraad. Bewegen draagt bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes of hart- en vaatziekten.
Bovendien heeft bewegen een positief effect op je mentale gezondheid, zoals op je eigenwaarde en zorgt het voor een vermindering van angstige en depressieve gevoelens.
De maatschappelijke kosten van de zogeheten bewegingsarmoede rijzen inmiddels de pan uit. Maar liefst 2,7 miljard euro is er jaarlijks extra nodig aan zorguitgaven voor ziekten die gerelateerd zijn aan te weinig bewegen, aldus het RIVM. Ook kost het 5.800 mensenlevens per jaar.
Meer bewegen
Nu heeft de overheid in 2018 het Nationaal Preventieakkoord opgesteld om onder meer dit probleem aan te pakken. Doel is dat 75% van de Nederlanders in 2040 voldoende beweegt. Dat komt neer op 4 miljoen mensen die extra aan de bak moeten in dit land.
Maar wat houden die richtlijnen voor bewegen nu precies in? Voor volwassenen en ouderen betekent dit het volgende:
– Zit niet te vaak stil.
– Beweeg minstens 2,5 uur per week matig intensief: ga bijvoorbeeld meerdere dagen per week wandelen of fietsen.
– Doe minstens 2 keer per week activiteiten die je spieren en botten versterken. Bijvoorbeeld fitness, hardlopen, dansen of tennis. Voor ouderen is het advies dit te combineren met balansoefeningen. Denk hierbij aan yoga, pilates of Tai Chi.
Voor 4 tot 18-jarigen geldt:
– Zit niet te vaak stil.
– Beweeg minstens 1 uur per dag matig intensief.
– Doe minstens 3 keer per week activiteiten die je spieren en botten versterken.
Om te zorgen dat Nederlanders hun leefstijl aanpassen, heeft de overheid in de afgelopen jaren met name ingezet op bewustwording en het geven van informatie. Maar deze aanpak werkt niet goed genoeg, aldus de Nederlandse Sportraad.
Sportraad: pandemie bewegingsarmoede
In een brief aan informateur Mariëtte Hamer roept de Sportraad de volgende regering op om stringente maatregelen te treffen die de toenemende bewegingsarmoede tegengaan. “Door de coronacrisis was de urgentie nog nooit zo groot, want een inactieve leefstijl en overgewicht blijken niet alleen een hogere kans te geven op hart- en vaatziekten, diabetes en depressie, maar ook op ondermijning van het immuunsysteem.”
De raad pleit voor verdergaande maatregelen dan de zes ministeries onlangs hebben gedaan in de brief ‘Nederland vitaal en in beweging’. Dit om een einde te maken aan de al decennia lang durende pandemie van bewegingsarmoede.
Zij stelt voor dat in 2030 in plaats van 2040 al 75% van de Nederlanders voldoende beweegt. Dit vraag om actie van de verantwoordelijke bewindspersonen voor sport en beweging én die voor onderwijs, kinderopvang, zorg, ruimtelijke ordening, wonen, infrastructuur en arbeidsomstandigheden.
Steeds meer werkgevers stappen namelijk over op het laten thuiswerken van medewerkers. Deze mensen missen dan de normale beweging die voortkomt uit het woon-werkverkeer en het verblijf in een groot kantoorpand. Of de mogelijkheid om samen met collega’s in de lunchpauze een stukje te wandelen.
Sportwet
De Sportraad roept de regering dan ook op om sporten niet langer te zien als een hobby, maar als een noodzaak. Een middel ter bescherming van de volksgezondheid.
Daarvoor is het nodig dat op alle plekken waar kinderen, volwassenen en ouderen dagelijks verblijven mogelijkheden zijn om te sporten. Op de kinderopvang, op scholen, op het werk, dichtbij huis en in zorginstellingen.
Dat is pas te realiseren als gemeenten hiervoor een zorgplicht krijgen opgelegd door de overheid, aldus de raad. En daarvoor is het nodig een Sportwet te creëren, waarin dit wordt vastgelegd.
Jaarlijks is er 970 miljoen euro nodig om te zorgen dat er genoeg sportbegeleiders zijn om mensen bij te staan. Ook adviseert de raad om de komende vijf tot tien jaar 570 miljoen euro per jaar vrij te maken voor investeringen in sportaccommodaties, de openbare ruimte en innovaties in sport.
Uit het onderzoek naar de Social Return On Investment (SROI) is gebleken dat de opbrengsten van sport en bewegen 2,5 keer hoger zijn dan de kosten. Oftewel: tegenover 4,4 miljard euro aan kosten staat 11 miljard euro aan baten. Die baten ontstaan onder meer door minder ziekteverzuim en betere school- en werkprestaties.