23x Campings en bijzondere back-to-basic overnachtingen in Amsterdam
Van kamperen met een tent tot slapen in een trekkershut, floating lodge, yurt of boomhut: je kunt op allerlei plekken in Amsterdam of nét over de stadsgrens genieten van een back-to-basic verblijf in de natuur. Zelfs op een onbewoond eiland. Welke campings en andere speciale overnachtingen zijn er?
Regenton met 30 euro subsidie kopen
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht geeft 30 euro subsidie per regenton aan inwoners van dit gebied, zoals Amsterdam, Laren en Utrecht. Ook voor VvE’s en buurtinitiatieven. En er zijn duizenden euro’s subsidie voor andere manieren om regenwater op te vangen, bijvoorbeeld via een daktuin of geveltuin.
16x Mooiste groene wandelroutes in Amsterdam
Wandelen door het groen met rust en ruimte om je heen. Ook dat is mogelijk binnen de stadsgrenzen van Amsterdam. Je kunt genieten van bloementuinen, ruige natuur, landschap dat stamt uit de 13e eeuw en tal van waterpartijen. Wat zijn de mooiste wandelroutes van deze stad?
24x Gratis planten, stekjes en zaden – of ruilen
Er zijn in Amsterdam allerlei plekken en events waar je gratis planten, stekjes of zaden kunt krijgen of ruilen. Bijvoorbeeld de stek-o-theek, de plantenbieb, de groenkiosk, een swap party en de Nationale Zaaidag. Je kunt zelfs een heel weekend lang je groene goed ruilen in Ruigoord.
‘Betrekken bij Groen’-fonds: ruim 100.000 euro voor groene projecten
In 2022 stelt de provincie Noord-Holland opnieuw 101.500 euro beschikbaar voor groene projecten in het kader van het ‘Betrekken bij Groen’-fonds. Van 1 februari t/m 1 maart kan elke vrijwilligersgroep of organisatie met een goed groen idee een aanvraag voor subsidie indienen.
Wat is jouw voetafdruk en CO2-uitstoot?
Er zijn allerlei online tools om je voetafdruk en CO2-uitstoot te berekenen. Zo kun je meten hoe duurzaam je leeft. En zien hoe je minder kunt consumeren. Wat zijn de beste online tools en wat meten ze?
Lees hier het laatste nieuws over de mooiste projecten om de stad groener te maken. Met tips welke subsidies hiervoor beschikbaar zijn!
20.000 euro voor educatie over natuur en duurzaamheid
Heb jij een goed idee voor een educatief project over natuur en duurzaamheid in Amsterdam? Dan kun je daarvoor geld krijgen uit het NME Fonds. Het indienen van een aanvraag is mogelijk t/m 17 december 2021.
Meest gelezen
Tips voor duurzaam leven
- Koop zo min mogelijk.
- Verbruik zo min mogelijk energie, water en brandstof.
- Gebruik de fiets, het OV of wandel.
- Eet met mate en eet zo min mogelijk vis, vlees en zuivelproducten.
- Als je wat koopt, zorg dan dat dit duurzame producten zijn, met een lange levensduur en vervangbare onderdelen voor makkelijk repareren.
- Duurzaam = biologisch, eerlijk loon, lokaal geproduceerd met groene energie en zo min mogelijk afval / hergebruik van afval.
- Koop producten zonder verpakking.
- Repareer kapotte spullen.
- Hergebruik spullen.
- Geef oude spullen weg, breng het naar de kringloop of verkoop het.
- Recycle papier, glas, groen afval en plastic.
- Zet je actief in voor natuurbehoud en bescherming van dieren.
- Geniet van al het moois in de natuur 😉 !
100 extra groene plekken in Amsterdam
Er komen 100 extra groene plekken in de stad, van 5 tot wel 5.000 vierkante meter per plek. Al dat groen is nodig om hoosbuien op te vangen, het zorgt voor koelte op warme dagen en trekt meer dieren aan. De aanleg ervan creëert ook nog eens banen.
Nieuwe studie: Hoe houden we de opwarming van de aarde onder de 2 °C?
“Volgens onze analyse is het wellicht nodig om investeringen in zonne- en windenergie met een factor 4 op te schalen,” stelt prof. Bob van der Zwaan, hoogleraar Sustainable Energy Technology aan de Universiteit van Amsterdam. “Het huidige decennium is van cruciaal belang om maatregelen te nemen die verdere opwarming voorkomen.”
“Circa 84% CO2-uitstoot ontstaat door persoonlijke keuzes van mensen”
Menselijk gedrag is een doorslaggevende factor in het terugdringen van de CO2-uitstoot, aldus Reint Jan Renes, lector Psychologie voor een Duurzame Stad aan de Hogeschool van Amsterdam. “Keuzes van consumenten bepalen de behoefte aan producten en diensten die de industrie maakt en levert.”
15x De mooiste vlindertuin van Amsterdam
Het is lente en de temperatuur gaat omhoog: het moment waarop vlinders zich ontpoppen en hun vleugels spreiden, of vanuit Zuid-Europa en Marokko weer naar Nederland trekken. Wat zijn de mooiste vlindertuinen in Amsterdam om deze kleurrijke fladderaars te zien?
Manifest voor verplichte aanleg van groen bij woningbouw
De komende tien jaar krijgt Nederland er honderdduizenden woningen bij. Dat legt beslag op een hoop groene ruimte. Vandaar dat tal van partijen zich zorgen maken over het verlies aan groen en alle dieren en planten die daarin thuis horen. Natuur & Milieu, NL Greenlabel en Vogelbescherming Nederland hebben nu samen met ruim 50 andere organisaties een manifest opgesteld om te zorgen dat nieuwbouw gepaard gaat met de aanleg van groen.
NK Tegelwippen start ook in 2021
In 2020 was de eerste editie van het NK Tegelwippen. Rotterdam boekte toen een nipte overwinning op Amsterdam. Dit jaar bindt Amsterdam opnieuw de strijd aan met haar eeuwige rivaal. Zorg alvast dat je buren in de startblokken staan, want er is werk aan de winkel! Aanmelden kan tot 22 maart.
Actie ‘Tegels eruit’ gaat weer van start
Vrijwilligers van ‘Tegels eruit’ helpen Amsterdammers bij de aanleg van een geveltuin of het vergroenen van de binnentuin. Dit jaar kunnen bewoners van Amsterdam-West, Centrum, Tuindorp Oostzaan en Slotermeer Noordoost rekenen op advies, een tuinontwerp, hulp bij de aanleg en planten. En dat alles gratis!