Amsterdam krijgt er 100 groene plekken bij: van extra groen rond bomen tot een klein park. De kleinste plek zorgt voor 5 vierkante meter aan extra groen in de stad, en de grootste tot zo’n 5.000 vierkante meter. Al dat groen is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens hartstikke nuttig.
Zo’n groene ondergrond is transparant genoeg om water door te laten, in tegenstelling tot asfalt of steen. Zo is het mogelijk om hoosbuien op te vangen, die steeds vaker zullen voorkomen door klimaatverandering.
Groene plekken houden de stad ook koeler op warme dagen . En al die planten trekken weer meer insecten aan, en die kun je zien als vliegend buffet voor vogels en vleermuizen.
Twee plekken al klaar
De gemeente Amsterdam heeft samen met de stadsdelen 100 plekken gevonden om extra groen aan te leggen. Dit is een aanvulling op al geplande en lopende groenprojecten. Er zijn al twee plekken aangelegd, bij het Westerdok in het hart van de stad en op de Albert Cuypstraat in De Pijp.
Op 56 locaties is de voorbereiding al gestart, met als doel dit jaar nog 32 stukken groen te realiseren.
Momenteel staan 42 locaties op de lijst als potentieel geschikt: het is nog niet duidelijk of vergroenen haalbaar is. Dat kan te maken hebben met ondergrondse kabels en leidingen, of de verkeerssituatie.
Mocht zo’n locatie toch niet geschikt zijn voor een postzegelpark of ander stuk groen, dan is dat geen probleem. De reservelijst telt maar liefst 77 alternatieve plekken om de stad te vergroenen.
Gelijke verdeling?
De plekken zijn verdeeld over alle stadsdelen, aldus de gemeente Amsterdam. Maar de meesten komen toch wel te liggen in het centrum, noord, west en zuid, zo is te zien op onderstaande kaart. Zuid-Oost telt bijvoorbeeld slechts zeven plekken, die ook nog eens allemaal in het stadium van verkenning zijn.
De gemeente heeft geen lijst gepubliceerd met exacte locaties en ook de omvang van het geplande groen per stadsdeel is niet na te gaan. Het is dus niet duidelijk of inderdaad alle stadsdelen evenveel groen erbij krijgen. Of dat dit extra groen helpt om per stadsdeel uit te komen op een gelijk percentage aan groen.
Hier komen de 100 extra groene plekken in Amsterdam. | Kaart: Gemeente Amsterdam.
Agenda Klimaatadaptatie
De actie van 100 groene plekken erbij komt uit de agenda Klimaatadaptatie. Met die agenda bereidt de gemeente Amsterdam deze stad beter voor op klimaatverandering en het daarmee gepaard gaande extremere weer, zoals hitte, droogte en hevige regenbuien.
Ook sluit de actie aan bij de groene ambities van het stadsbestuur. “Groen zorgt ervoor dat Amsterdam nog meer een fijne en leefbare plek wordt én blijft voor mensen en dieren. Daarvoor is het nodig om het bestaande groen te verbeteren, nieuw groen toe te voegen en al dat groen in en om de stad beter met elkaar verbinden. De 100 groene plekken extra helpen hierbij.”
Kans voor werkzoekenden
Dit is het eerste project van het plan ‘Duurzame Stad, Duurzame Banen’ dat in uitvoer is. Daarvoor investeert de gemeente in totaal 78 miljoen euro uit het Klimaatfonds om de stad sneller dan gepland te verduurzamen. Uit dit potje gaat 2,5 miljoen euro naar de aanleg van de 100 nieuwe stukken groen.
Die investeringen leveren de komende jaren ook veel extra werk op, waarbij Amsterdamse werkzoekenden de kans krijgen op een nieuwe baan. Met de groenaannemers van de groene plekken maakt de gemeente afspraken om Amsterdammers op te leiden in het groenvak.
De groensector groeit sterk en zit om medewerkers te springen, dus er zijn veel doorgroeimogelijkheden.
Nog veel meer groen
Er zijn overigens nog veel meer mogelijkheden om de stad te vergroenen. Amsterdam telt ruim 3.000 locaties die op het eerste gezicht geschikt zijn om te vergroenen, zo bleek uit een in 2020 gehouden onderzoek van de Universiteit Wageningen in opdracht van Groen Platform Amsterdam, waar dertig natuur- en milieuorganisaties bij zijn aangesloten.
Dit kan zes voetbalvelden aan extra groen in de stad opleveren, maar dat zal voorlopig niet binnen de nu al krappe begroting van het stadsbestuur passen.
De behoefte aan groen onder Amsterdammers in hun buurt is door de corona-crisis en het thuiswerken toegenomen. Een koffie-to-go om even bij te kletsen op de hoek, lunchen aan een kade langs het water of een verjaardag vieren op het stukje groen voor huis – je ziet dit steeds vaker in Amsterdam.