Bij het ‘Betrekken bij Groen’-fonds kunnen vrijwilligersgroepen of organisaties subsidie aanvragen voor projecten die de soortenrijkdom in de provincie Noord-Holland versterken én zoveel mogelijk doelgroepen en partners bij een project betrekken.
De aanvraag moet zich richten op het bevorderen van de biodiversiteit, het beschermen van een plant- of diersoort, of participatie bij de natuurlijke leefomgeving. Onder dit laatste valt het organiseren, coördineren, faciliteren, continueren, stimuleren of innoveren van vrijwilligerswerk.
Het vrijwilligerswerk richt zich daarbij op soortenbeheer, natuurbeheer, groen- en landschapsbeheer, natuureducatie of natuurinrichting.
Vanaf 1 februari tot en met 1 maart 2022 kan elke vrijwilligersgroep of organisatie met een goed groen idee een aanvraag indienen. Meer informatie over de voorwaarden en aanmelding staan op de website van Landschap Noord-Holland .
Na 1 maart gaat een jury aan de slag om alle aanvragen voor subsidie te beoordelen. De jury bestaat uit medewerkers van terrein beherende organisaties in Noord-Holland. Deze voeren het programma ‘Betrekken bij Groen’ uit.
Dit zijn de volgende organisaties: Amsterdamse Bos, Goois Natuurreservaat, IVN Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Natuur en Milieufederatie, Natuurmonumenten, PWN, Recreatieschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer en Waternet.
Waarvoor subsidie?
Het ‘Betrekken bij Groen’-fonds geeft geld aan organisaties en particulieren die zich inzetten om Noord-Holland, inclusief steden en dorpen, te vergroenen. Met veel aandacht om bedreigde dier- en plantensoorten in stand te houden.
De aanvraag gaat altijd om een eenmalige bijdrage. Dit zijn voorbeelden van projecten die in aanmerking komen voor een bijdrage:
Inrichtingsmaatregel voor verhogen biodiversiteit, zoals het graven van een poel of de aanschaf van plantmateriaal. Wegwerken van achterstallig of eenmalig onderhoud door derden, bijvoorbeeld werkzaamheden die niet door vrijwilligers kunnen worden uitgevoerd. Organiseren van educatieve activiteiten met betrekking tot natuur, zoals beheer en monitoring . Organiseren van activiteiten en evenementen om nieuwe of jongere vrijwilligers kennis te laten maken en te binden aan de vrijwilligersgroep. Organiseren van een cursus op maat of cursus op locatie voor de vrijwilligersgroep. Laten opstellen van een beheerplan. Aanschaf van gereedschap of machines, indien die regelmatig gebruikt gaan worden door de groep. Aanschaf of repareren van het onderkomen voor vrijwilligers, hekken, infoborden of stuwtjes. Onkostenvergoeding voor vrijwilligers van de groep voor specialistische inzet, tot een wettelijk maximum per maand. Kosten vergoed voor kennisdelen activiteit met andere vrijwilligersgroepen.
‘Betrekken bij Groen’-fonds: resultaat
In 2021 dienden 88 organisaties en vrijwilligersgroepen een aanvraag in: circa 10 minder dan in 2020. Daarvan zijn wel meer aanvragen gehonoreerd: 41 ten opzichte van 36 in 2020.
Voor het beheer van bloemrijke veenmosrietlanden, de aanleg van een eetbare fruithaag bij een school tot de aanschaf van eetbare planten voor een voedselbos.
Vorig jaar ontvingen drie Amsterdamse initiatieven subsidie uit dit fonds:
1. Natuur, je beste buur
Subsidie voor gereedschap. Deze vrijwilligersgroep verzorgt de randen van sportparken Middenmeer en Voorland. Er is inmiddels een wand met een broedplek voor ijsvogels gebouwd, er zijn nestkastjes voor vogels en vleermuizen geplaatst, er zijn bloemrijke mengsels voor vlinders, hommels en wilde bijen ingezaaid, en nog veel meer.
2. Mariken de Goede
Subsidie voor de aanleg van mini-voedselbossen aan de Ruijterkade: de zogeheten Ruijtergaard . Met als missie: de aanleg van een ketting van boomgaarden door de hele stad. Met ecologisch beheer voor meer vogels en insecten.
3. GroeneBuurten – Stichting SOOZ
SOOZ uit Amsterdam-Zuid richt zich op vier thema’s: Vernieuwd Welzijn, GroeneBuurten , Grey Pride Zuid en Gouden Mannen Zuid.
Voor het project ‘Amsterdam zoemt; wilde bijenoases op natuuroevers stadsparken’ kregen zij subsidie van het ‘Betrekken bij Groen’-fonds.