Er is sinds begin maart heel weinig regen gevallen in Nederland en dat terwijl de temperatuur nu al flink oploopt. Ook de komende weken zal er nauwelijks regen vallen, aldus Buienradar. Door klimaatverandering komt droogte steeds vaker voor, afgewisseld met fikse hoosbuien.
Het is dus belangrijk om elke druppel die wél valt, niet zomaar in het riool te laten stromen. Zo voorkom je ook overstroming van het riool tijdens stortbuien, wat veel vieze troep op straat geeft.
Je kunt daartoe een regenton bevestigen aan de regenwaterpijp die langs je huis loopt. Zo’n ton kan circa 100 tot 800 liter water opvangen. Met dit water kun je de tuin besproeien, je ramen lappen of het toilet doorspoelen.
Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht geeft 30 euro subsidie per ton aan inwoners van dit gebied, die in de stedelijke gebieden wonen. Dat zijn de volgende plaatsen:
Haarlemmerliede en Spaarnwoude Amsterdam Diemen Amstelveen Ouder-Amstel Weesp Gooise Meren Huizen Blaricum Laren Hilversum De Bilt Utrecht Stichtse Vecht Wijdemeren Aalsmeer Uithoorn De Ronde Venen Nieuwkoop
Ook VvE’s en buurtinitiatieven komen in aanmerking voor deze subsidie.
Kosten regenton
Een regenton van 100 liter koop je al voor 35 euro . Je kunt de ton in de tuin zetten of in de geveltuin, op het balkon of in de daktuin. Let bij die laatste twee plekken erop dat de regenton niet te zwaar wordt als deze helemaal vol water zit.
Tip: zorg voor een dichte regenton, zodat muggen geen eitjes op het water kunnen leggen.
Meer subsidie
Je kunt ook subsidie krijgen voor andere manieren om meer regenwater op te vangen, of dat makkelijk weg te laten zakken in de tuin.
Dit zijn voorbeelden waar allemaal nog meer subsidie voor is:
Groen dak Polderdak Daktuin Terrassen en paden waar regenwater doorheen kan. Tegels vervangen door groen. Geveltuin Regenwater vasthouden in de ondergrond van de tuin. Regenwateropvangsysteem Zak om regenwater op te vangen. Regenwaterschutting Een ontwerp voor een tuin die klimaatbestendig wordt ingericht.
In totaal kun je als inwoner van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht maximaal 1.100 euro subsidie krijgen. Voor VvE’s en buurtinitiatieven geldt een maximum van 25.000 euro.
Samen met buren
Tip: Als je in een sociale huurwoning woont, vraag dan aan je onder- of bovenburen of ze ook subsidie willen aanvragen, elk voor een ander onderdeel. Drie mensen kunnen dan in totaal voor 3.300 euro subsidie krijgen. Om bijvoorbeeld een geveltuin voor huis aan te leggen, een gezamenlijk dakterras op te knappen en de binnentuin te vergroenen.
Woon je in een groter huis met veel buren, dan kan dit bedrag nog verder oplopen. Of knap met nog meer buren de binnentuin van een huizenblok op, ook door elk voor een ander onderdeel subsidie aan te vragen.
Geld in de pot
In 2022 is er 150.000 euro beschikbaar voor deze regeling. Er zit nog geld in de pot voor dit jaar. Maar wees er snel blij: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.
Per jaar is de helft van het bedrag gereserveerd voor individuele aanvragen. De andere helft is bedoeld voor groepsaanvragen.
Vanaf 2023 t/m 2027 is er ieder jaar 250.000 euro beschikbaar.
Voorwaarden
Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om subsidie te krijgen. Denk daarbij aan het volgende:
Je krijgt per maatregel één keer subsidie. Je maakt foto’s van hoe het er eerst uitzag en nadat je je tuin of huis hebt aangepast. Je kunt een kassabon of rekening laten zien met daarop duidelijk aangegeven wat je hebt gekocht en wat de kosten waren.
Kijk voor meer informatie en het aanvraagformulier op de site van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.