Hergebruik

Alle kringloopwinkels van Amsterdam: 29 locaties

In Amsterdam-Noord en West vind je de grootste kringloopwinkels van Amsterdam, tot zo’n 3.500 vierkante meter. Maar ook in andere buurten kun je schatgraven in walhalla’s vol onontdekte vondsten. Meest bijzondere locatie: een kringloop op een kinderboerderij.

Gratis boeken? Vind ze op honderden plekken in Amsterdam!

Je kunt in Amsterdam al bij vele honderden minibiebs terecht voor gratis boeken. Ook zijn er inmiddels allerlei zwerfboekstations voor kinderboeken. Of neem eens een kijkje bij het Leeshuis. Nieuw: een boekenruilmarkt op IJburg. Waar kun je nog meer terecht voor gratis boeken?

Gele kliko voor inleveren frituurvet - Hergebruik

Frituurvet: zó kun je hier geld mee verdienen

Ruim 50% van het oude frituurvet belandt na het bakken via de gootsteen of de wc in het riool. Dit zorgt voor veel verstoppingen in leidingen en bij waterzuiveringen. Schoonmaken kost jaarlijks miljoenen euro’s. Maar met inzamelen van frituurvet kunnen organisaties ook goed geld verdienen.

BIYU - Hergebruik

BIYU: nieuw platform voor huren van spullen

De Nederlandse start-up BIYU lanceert op 17 juni een platform voor het huren van allerlei spullen. Te beginnen in Amsterdam. Van naaimachine, bordspellen, hogedrukspuit tot geluidsboxen. Kosten: 10 euro per maand. Met bezorging aan huis en ophalen na gebruik.

Weggeefwinkel voor hergebruik spullen

8x De leukste weggeefwinkels in Amsterdam

Spullen over? Denk dan eens aan de weggeefwinkel. Of heb je juist spullen nodig, maar geen cent te makken? Dan kun je bij de weggeefwinkel terecht voor bijvoorbeeld een gratis winterjas om de kou te trotseren, een ‘nieuwe’ lattenbodem of speelgoed voor de kinderen. Ook leuk om gewoon eens rond te snuffelen of er nog iets moois voor jou bij zit. Wat zijn de leukste weggeefwinkels in Amsterdam voor gratis spullen?

Drop & Loop: oude kleding inleveren voor een kortingsbon

Oude kleding inleveren in ruil voor een kortingsbon

Drop & Loop heeft onlangs de eerste automaat voor het inleveren van oude kleding in een Amsterdamse winkel geplaatst. Je ontvangt daarna een kortingsbon van 0,50 euro voor je volgende aankoop in dezelfde winkel als waar de automaat staat. Is dit de missende schakel in de recyclingketen van kleding?

Lees meer over herbruikbare producten en waar je deze kunt kopen. En wat zijn de mooiste projecten hiervoor in Amsterdam?

Uitgelicht
Circulair beton

Recycling van beton: krijgt Amsterdam een urban mine?

Sloopbedrijf New Horizon zet oud beton zo weer om in de oorspronkelijke grondstoffen: zand, cement en grind. En daar kun je nieuw beton van maken. Het bedrijf is nu op zoek naar locaties om beton uit geslopen gebouwen te recyclen. Is Amsterdam, met alle plannen voor circulair bouwen, een geschikte plek voor zo’n urban mine?

Tips voor duurzaam leven

 1. Koop zo min mogelijk.
 2. Verbruik zo min mogelijk energie, water en brandstof.
 3. Gebruik de fiets, het OV of wandel.
 4. Eet met mate en eet zo min mogelijk vis, vlees en zuivelproducten.
 5. Als je wat koopt, zorg dan dat dit duurzame producten zijn, met een lange levensduur en vervangbare onderdelen voor makkelijk repareren.
 6. Duurzaam = biologisch, eerlijk loon, lokaal geproduceerd met groene energie en zo min mogelijk afval / hergebruik van afval.
 7. Koop producten zonder verpakking.
 8. Repareer kapotte spullen.
 9. Hergebruik spullen.
 10. Geef oude spullen weg, breng het naar de kringloop of verkoop het.
 11. Recycle papier, glas, groen afval en plastic.
 12. Zet je actief in voor natuurbehoud en bescherming van dieren.
 13. Geniet van al het moois in de natuur 😉 !