Per dag worden er tot wel twintig volle badkuipen met frituurolie, braadvet en etensresten via de gootsteen of de wc in het Amsterdamse riool gestort. Zo ontstaan er veel verstoppingen. De kosten daarvoor lopen op tot in de miljoenen euro’s .
En dat terwijl er met dit soort vetten en oliën goed geld valt te verdienen. Een ton met afgedankt frituurvet levert naar schatting 100 euro of meer op. Kleine organisaties, zoals kinderboerderijen of sportverenigingen, kunnen met de inzameling van dit vettige goedje dan ook een leuk zakcentje bijverdienen.
Er zijn namelijk allerlei bedrijven die maar wat graag dit oude vet ophalen, om er onder meer biobrandstof van te maken. Zo staat 100 liter gerecycled frituurvet gelijk aan een CO2 besparing van 235 gereden kilometers.
Als het recyclen van vet en olie net zo gewoon wordt als de inzameling van glas en papier is het mogelijk om in Nederland per jaar 20 miljoen kilo frituurvet in te zamelen. Dat levert een slordige 18 miljoen liter biobrandstof op, met een waarde van zo’n 36 miljoen euro.
In 2013 leverde een ton met oud frituurvet al 60 tot 100 euro op. Vanaf 1.03 minuten.
Inleveren frituurvet
In Amsterdam zijn er tal van locaties waar je oud bakvet en olie kunt inleveren. Bijvoorbeeld bij de gemeentelijke afvalpunten , maar die liggen aan de randen van de stad. Dat is voor veel Amsterdammers een behoorlijk eind weg.
Op de site Frituurvet recycle het kun je naar een inzamelpunt zoeken dat het dichtst bij je in de buurt ligt. Vooral in Amsterdam-Oost zijn er redelijk wat plekken te vinden om deze oude smurrie in te leveren.
Ook is kringloopbedrijf RataPlan , gelegen in West, onlangs een samenwerking gestart met Green Oil Recycling. Voor iedere volle kliko met gebruikt vet doneert RataPlan 10% van de waarde aan KIKA, een stichting die fondsen werft voor onderzoek naar kanker bij kinderen en minder pijnlijke behandelingen.
Kaarsen maken
Behalve biobrandstof valt er nog veel meer van oud frituurvet te maken, zoals biokunstmest en bioglycerine. Maar ook kleine organisaties kunnen er mee aan de slag. Het Vet!Lab maakt bijvoorbeeld kaarsen en schoonmaakzeep uit oud vet in de Kolenkitbuurt.
Zo’n kaars, geheten Vette Vlam , is voor 5 euro te koop, inclusief navulverpakking om zelf nog een tweede kaars te maken.
Horecabedrijven kunnen gebruik maken van een abonnement voor een speciaal tarief van 1,50 euro per kaars, met 0,50 euro per keer voor een nieuwe kaars. Dit tarief geldt bij afname van een minimum aantal kaarsen.
Vorig jaar werden 700 kaarsen verdeeld via kerstpakketten van stadsdeel Nieuw-West. Ook konden Amsterdammers een kaars cadeau krijgen bij het inleveren van hun kerstboom . En 200 kaarsen vonden een nieuw thuis bij bewoners van de net gerenoveerde Lodewijk van Deysselbuurt.
Hoe inleveren?
Bewaar de plastic verpakking waar het bakvet of de olie in zat. Giet het afgekoelde frituurvet in de lege fles. Sluit de fles goed en breng deze vervolgens naar een gele kliko, die speciaal bestemd is voor het inzamelen van plantaardig vet.
Tip: gebruik voor vervoer van deze flessen een oude plastic tas, want ze worden al snel kleverig als er wat vet langs de buitenkant lekt tijdens het volgieten. Die tas kun je bewaren voor je volgende ritje naar de vetkliko.
Dit kun je inleveren:
Frituurvet vloeibaar Frituurvet vast Frituurolie Overige plantaardige oliën
Wat dit laatste betreft: denk daarbij ook aan het beetje olie dat in een blikje met ansjovis zit of in een potje met olijven, feta of gemarineerde tomaatjes. Ook deze kleine restjes zijn nog waardevol om in te zamelen.
Bij de verwerking worden etensresten, zoals stukjes patat of paneermeel, gescheiden van de oude smurrie en afgevoerd naar biogas- of composteerbedrijven.
De plastic flessen waar het oude vet in heeft gezeten, worden ook gerecycled.
Tip: mochten er in je pan nog kleine restjes eten en olie zitten, dan kun je die het beste met keukenpapier uit de pan vegen en bij het restafval gooien. Ook deze beetjes dragen namelijk nog bij aan het dichtslibben van de rioolleidingen.