Voor gratis boeken kun je op allerlei plekken in Amsterdam terecht. Als je je oude boeken aan zo’n plek doneert, kun je daar een ander weer blij mee maken. “De kast is telkens zo weer vol,” vertelt een bewoner van de Rozenstraat die een oude boekenkast bij het grof vuil weghaalde om daar een minibieb van te maken.
Naast de vele honderden minibiebs die de stad telt, kun je ook terecht op tal van andere plekken. Wat is er zoal te vinden? En welke handige plattegronden kun je gebruiken om gratis boeken op te sporen?
1. Boekenruilmarkt op IJburg.
Voor de eerste keer vindt dit jaar op IJburg een boekenruilmarkt plaats. Met zes kramen, muziek en versnaperingen. Voor het lenen, ruilen, weggeven of gewoon meenemen van boeken.
Boekenruilmarkt
Locatie: plantsoen Doggerstraat op Steigereiland Noord in IJburg.
Datum: Zondag 26 juni van 13.00 tot 17.00.
2. Leeshuis
In Amsterdam wonen 150.000 mensen die moeite hebben met lezen. Dat is ruim 1 op de 6 inwoners. In Zuidoost en Noord gaat het zelfs om 1 op de 3 Amsterdammers.
Het Leeshuis heeft daarom een groot én gratis aanbod van Nederlandstalige romans, kinderboeken en non-fictie boeken. Met een speciaal plankje voor boeken over Amsterdam.
Ook kun je hier gratis taalles krijgen, in groepsverband of individueel.
Leeshuis
Tolhuisweg 4
1031 CL Amsterdam
Open van wo t/m za van 12.00 tot 17.00.
De minibieb: trend in Amsterdam
3. Minibiebs in de buitenlucht.
Er zijn inmiddels in Amsterdam al vele honderden minibiebs waar je terecht kunt voor gratis boeken. Emile Le Brun en zijn vriend Enkiri hebben al ruim 600 van deze biebs in beeld gebracht. Zie @minibiebsofamsterdam op Instagram.
Op de site van Le Brun vind je een handige plattegrond met al deze boekenkasten in Amsterdam. Zo kun je gemakkelijk van de ene bieb naar de andere lopen.
Of kijk eens op Minibibliotheek.nl om een minibieb in jouw buurt te vinden.
Ook @freelittlelibrariesofamsterdam toont op Instagram allerlei minibiebs in deze stad.
Tip: Dag van de Minibieb
Op zaterdag 10 juni 2023 vindt voor de tweede keer de Dag van de Minibieb plaats, hoewel de exacte datum nog onder voorbehoud is.
Op deze dag worden minibiebs versierd en vinden er allerlei activiteiten plaats. Bijvoorbeeld een blind-date met een boek, voorlezen, knutselen en kleuren, of een ontmoeting met een lokale schrijver, illustrator of cartoonist.
4. Zwerfboekstations met kinderboeken.
Je kunt bij deze zwerfboekstations gratis kinderboeken lenen. Er zijn al een groot aantal van dit soort leenplekken in Amsterdam, vaak gelegen bij locaties waar veel kinderen komen. Bijvoorbeeld speeltuinen, scholen, kinderdagverblijven of kinderboerderijen.
Bij de Toneelmakerij aan de Lauriergracht 99c kun je binnenkort terecht bij een zwerfboekstation. Het kastje daarvoor is net binnengekomen, nog even een likje verf erover en dan kan-ie buitenstaan, aldus een medewerker.
Kijk hier voor alle locaties van zwerfboekstations. Let op: niet alle stations bestaan nog, dus het is even puzzelen waar je terecht kunt.
Lees ook: Alle kringloopwinkels van Amsterdam: 29 locaties
Meer gratis boeken in Amsterdam
5. Weggeefwinkels
Amsterdam is zo’n acht weggeefwinkels rijk, waar je ook kunt kijken of er gratis boeken beschikbaar zijn.
Lees hier meer over deze weggeefwinkels.
Op zaterdag 2 juli is er een markt om gratis boeken weg te geven bij Jungle Amsterdam, aan de 2e van Swindenstraat 26 in Oost. Van 14.00 tot 17.00.
6. Facebook
Als je ‘gratis boeken Amsterdam’ intypt bij Zoeken op Facebook, kun je daar ook nog van alles tegenkomen.
7. Marktplaats
Snuffel ook eens op Marktplaats.nl, waar je bij andere inwoners van de stad bijvoorbeeld gratis kookboeken kunt ophalen, het Boekenweekgeschenk 2022, of de R van Rebel, geschreven door Peter R. de Vries.
Lees ook: 22x Gratis eten: de Voedselbank en andere plekken in Amsterdam
8. Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA)
Jongeren tussen 12 en 18 jaar uit Amsterdam, Diemen, Ouderkerk aan de Amstel en Weesp kunnen gratis lid worden van de openbare bieb in Amsterdam.
Inwoners van de stad die een Stadspas hebben met een groene stip, kunnen een jaar lang gratis boeken, e-books en tijdschriften lenen bij de bieb.
Het aanbod bestaat uit meer dan 1,2 miljoen boeken, duizenden e-books en luisterboeken, (online) kranten en tijdschriften, films, series, cd’s en bladmuziek.
De OBA heeft 28 vestigingen in de stad waar iedereen zo kan binnenlopen om gratis boeken, kranten en tijdschriften te lezen. Plus eentje in Weesp, het nieuwe stadsgebied van Amsterdam. Alleen als je iets wilt lenen om mee naar huis te nemen, is het nodig om tegen betaling lid te worden.
Openbare Bibliotheek Amsterdam
9. Goethe Institut
Ruime collectie Duitstalige boeken, CD’s, DVD’s en tijdschriften. Ook zijn er allerlei activiteiten, zoals boekbesprekingen, tentoonstellingen en documentaires.
De bibliotheek is voor iedereen toegankelijk en het gebruik van boeken en media is gratis. Je moet alleen wel even lid worden om hier gebruik van te kunnen maken.
Goethe Institut
Herengracht 470
1017 CA Amsterdam
Gratis online boeken lezen
10. Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren
Hier vind je een digitale collectie van teksten uit de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis, van de vroegste tijd tot het heden. Bijvoorbeeld van Renate Dorrestein, Marion Bloem, Simon Vinkenoog of Lodewijk van Deyssel.
Met ook Vlaamse werken. Miljoenen bezoekers uit de hele wereld raadplegen jaarlijks deze collectie.
Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren
11. Gratis online Engelstalige boeken lezen.
Er zijn inmiddels ook veel websites die online gratis boeken aanbieden. Je kunt deze soms als PDF of als tekstbestand downloaden, direct online lezen of als e-book downloaden.
Kijk bijvoorbeeld eens op ManyBooks of Planet ebook. Voor Engelstalige boeken.