Inrichting met een futon | Foto: iStock
Meubelmaker Jules Knuwer werkt al 35 jaar met watten. De zachte pluis van de katoenplant komt uit India en is in België al verwerkt tot wattendekens . Knuwer splitst die dekens vervolgens en legt ze haaks op elkaar, om veel volume in de futon te krijgen.
Als hij klaar is met vouwen, komt de katoenen hoes te voorschijn die onder het dikke pakket ligt. Knuwer verpakt de laag watten hierin. Als een kado van de natuur. Hij naait de hoes met de hand dicht, en maakt tientallen noppen zodat de vulling op zijn plaats blijft zitten. Aan het hele proces komt geen machine te pas.
Futons zijn al honderden jaren als matras in gebruik in Japan. Knuwer maakt zijn futons op traditioneel Japanse wijze. Iets waar hij één tot anderhalve dag mee bezig is. En dat gewoon op het WG-terrein in Amsterdam-West.
Biologische katoen
De hele futon is gemaakt van biologische katoen. De katoen voor de vulling komt uit India en die voor de hoes uit Turkije. Beide hebben het G.O.T.S. certificaat, dat als bewijs op de site van Knuwer staat.
G.O.T.S. staat voor Global Organic Textile Standard en wordt gegeven aan producten van biologische grondstoffen, die milieuvriendelijk zijn geproduceerd, zonder kinderarbeid.
VIDEO
Niet-biologische katoen
Over niet-biologische katoen is heel wat te doen: het kost megaveel water om te telen en tonnen aan pesticiden . In een land als India, de grootste katoenproducent ter wereld, is maar liefst 90% van de katoenplanten genetisch gemanipuleerd .
Fast fashion creëert een steeds grotere vraag naar katoen, en uitbreiding van de katoenteelt gaat ten koste van de natuur – zodat andere planten en dieren niet meer kunnen overleven.
Er is ook nog eens sprake van slavernij en kinderarbeid in de gewone katoenteelt. Een lange reeks aan ellende dus. Maar er is altijd een andere optie, en gelukkig ligt deze in Amsterdam zo voor handen – een duurzaam gemaakte futon, mét biologische katoen.
Onderhoud
Zo’n futon van katoen neem vocht op en laat lucht door. Maar daar moet je wel wat voor doen. Twee keer per week het hele matras van beddengoed ontdoen en dubbelklappen of uithangen. Om te drogen. Het liefst in de zon op het balkon.
In Japan is het de gewoonte om de futon uit te kloppen met een ‘futon tataki’ , een mattenklopper van bamboe. Om zo de vulling luchtig te houden. Dit kan ook met een gewone mattenklopper.
Bij goed onderhoud behoudt een futon 3/4 van de oorspronkelijke dikte. De levensduur is circa 10 jaar.
De futon leg je bij voorkeur op een houten latten bodem, die Knuwer ook maakt – bijvoorbeeld van vurenhout met een FSC keurmerk . Ze zijn in allerlei modellen en maten bij hem te koop.
Prijs
Vanaf 359 euro , voor een futon met een dikte van 13 cm en een afmeting van 90×200 cm.
Ter vergelijking: een soortgelijke futon, dus ook van biologisch katoen en echt Nederlands handwerk, gaat bij Ecolinde in Zutphen voor een prijs van 690 euro de deur uit.
Levering
Op bestelling gemaakt, levertijd circa 3 maanden. Op de site staat niets over de garantie die geldt voor de futon, maar in ieder geval is altijd de wettelijke garantie van kracht. Die geldt voor de gebruiksduur van het product, die in dit geval op 10 jaar ligt.
Katja Futon is te vinden aan de Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 34 in Amsterdam.
Open: dinsdag t/m zaterdag van 12.00 tot 18.00.
Bezoek: s.v.p. bellen voor een afspraak. Eventueel ook op maandag.
020 – 685 29 24
www.futonkatja.nl