Het meest duurzame matras van natuurlatex pronkt met een hele trits certificaten: de biologische latex komt van een rubberboomplantage waar arbeiders een eerlijk loon krijgen, en waar geen pesticiden worden gebruikt. Alle andere materialen in het matras, zoals wol en katoen, zijn ook biologisch.
Maar wat is nu het beste wat Amsterdam te bieden heeft op dit vlak? Na veel zoeken, want er blijkt nogal wat kaf tussen het koren te zitten, komen er twee merken boven drijven die het meest bieden en het meest betrouwbaar lijken: Yumeko en Bed Habits.
Natuurlatex wordt van allerlei kanten geroemd om de veerkracht en soepelheid van dit materiaal. Het matras van Yumeko heeft daarbij ook nog eens 7 comfortzones , zodat je lichaam overal precies de juiste ondersteuning krijgt.
Dit matras bevat een 15 centimeter dikke laag natuurlatex met een open celstructuur, zodat het matras kan ademen. Rondom deze kern is een laag biologische wol aangebracht dat bestaat uit 60% schapenwol en 40% merinowol. Hier zit een tijk omheen van biologische jersey katoen.
Het matras is aan beide zijden te gebruiken, en kun je makkelijk keren met de handvatten die eraan zitten. De tijk is afneembaar. Yumeko adviseert de tijk één keer per jaar bij een stomerij te laten reinigen op een speciaal programma. De wol die in de tijk zit, mag namelijk niet krimpen.
Milieuvriendelijk
De matrassen van Yumeko worden met de hand gemaakt in Nederland. De latex komt uit Maleisië en heeft het QUL keurmerk. QUL, ofwel ‘Qualitätsverband Umweltverträgliche Matratzen’, is een Duits kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke natuurlatex matrassen.
Matrassen met dit keurmerk worden jaarlijks getest in een laboratorium om te zien welke materialen en chemische stoffen ze bevatten. Yumeko gebruikt minimaal 95% natuurlijke latex. Dan mag je zo’n matras 100% natuurlatex noemen, omdat pure latex niets anders is dan vloeibare melksap van de rubberboom. Er zijn dus altijd wat stofjes nodig om dit sap op te schuimen tot een lekker luchtig mengsel, en dan te bakken om er een vaste substantie van te maken.
Ook garandeert het QUL keurmerk dat op de rubberboomplantages geen kunstmest, pesticiden of insecticiden worden gebruikt.
De 100% biologische wol komt uit Engeland en Nieuw-Zeeland. Die schapen lopen lekker buiten, op puur natuurlijke weiden – dus zonder kunstmest en chemicaliën. De biologische katoen voor de tijk komt uit India. De wol en de katoen hebben het GOTS keurmerk.
GOTS staat voor ‘Global Organix Textile Standard ‘. Dit keurmerk stelt strenge eisen aan de productie van grondstoffen voor textiel, zoals katoen en wol. En ook aan de verwerking, verpakking, etikettering en handel van het textiel. Die eisen betreffen zowel het milieu, het dierenwelzijn als de arbeidsomstandigheden van werkers.
Garantie
Yumeko biedt een volledige garantie van 5 jaar op materialen en fabricage. Het is mogelijk om in de eerste 100 dagen de kern kosteloos te ruilen voor een zachtere of stevigere variant.
De levensduur van een matras van natuurlatex ligt op circa 8 jaar, iets korter dus dan dat van een pocketveren matras dat een levensduur van circa 10 jaar heeft.
Prijs
Vanaf 1.099 euro, voor een matras van 80 x 200 cm.
Bij 8 jaar levensduur komt dit uit op 137 euro per jaar. Dat is dus spotgoedkoop als je bedenkt dat je van de 24 uur die een dag telt, er zo’n 8 uur op je matras doorbrengt – of nog meer ;-).
Bij levering kan Yumeko je oude matras kosteloos meenemen: daar maakt een ander bedrijf koeienmatrassen van.
Proefliggen op een matras kan bij de Yumeko Showroom: Herengracht 418 sous 1017 BZ Amsterdam
020 – 754 91 22
www.yumeko.nl
Ter vergelijking
Er zijn veel andere aanbieders van een natuurlatex matras in Amsterdam, zoals Ikea en Coco-Mat . Maar beiden hebben geen keurmerk voor het latex dat in de matras zit. Zo’n matras mag dus ook synthetische latex bevatten, want de wetgeving in de EU is gebrekkig op dit punt. Wat er wel aan natuurlatex in deze matrassen zit, is ook niet biologisch of fair trade.
Dit matras is bij Ikea dus een stuk goedkoper: zij rekenen 389 euro voor het natuurlatex matras Mausund , met een afmeting van 80 x 200 cm.
Coco-Mat heeft geen prijzen op de site staan, maar een verkoopmedewerker vertelt dat het natuurlatex matras Nefeli 870 euro kost, bij een afmeting van 90 x 200 cm. Dit matras heeft wel extra lagen paardenhaar en kokosvezel.
Na Yumeko, is Bed Habits het enige andere bedrijf in Amsterdam dat matrassen van natuurlatex verkoopt met een QUL keurmerk. Rondom de kern van latex zit in dit geval vlas, dat geen keurmerk heeft. De tijk van biologische jersey katoen heeft het GOTS keurmerk.
Dit matras kost 1.209 euro, bij een afmeting van 70 x 200 cm. Dat is ruim 100 euro duurder dan het vergelijkbare matras van Yumeko.
Ook de leveringsvoorwaarden zijn minder gunstig: de garantie is drie jaar. De kosten voor meenemen van het oude matras liggen op 10 euro.
Bed Habits Oosterlijke Handelskade 639 1019 BW Amsterdam
020 – 625 43 50
www.bedhabits.nl
Enige ter wereld
Het meest duurzame matras is echter te vinden in Heemstede, bij Bedaffair, van het Duitse merk Prolana. En dat duurzaamheids-gehalte heeft nogal wat voeten in de aarde.
Het matras Schlaf-line 2 van Prolana bezit namelijk maar liefst zes certificaten om alle aspecten van duurzaamheid te garanderen:
QUL – garantie dat het om 100% natuurlatex van biologische oorsprong gaat. FSC – voor duurzaam beheer van de plantage waar dit latex vandaan komt. Fair Rubber – garandeert een eerlijk loon voor de arbeiders op deze plantages. kbT – voor biologische scheerwol. kbA – voor biologische katoen. Eco-institut – het matras is getest op schadelijke stoffen en gegarandeerd vrij daarvan.
Prolana is de enige matrassenproducent ter wereld die het certificaat Fair Rubber heeft.
Opvallend is dat dit matras Schlaf-line 2 899 euro kost bij een afmeting van 80 x 200 cm. Het matras heeft dus alle certificaten, maar kost minder dan een natuurlatex matras van Yumeko en Bed Habits.
Bed Affair Cruquiusweg 27A 2102 LS Heemstede
023 – 303 68 97
www.bedaffair.nl