Het pocketveren matras is de minimalist onder de matrassen: de kern bestaat uit stalen veren die niets anders dan lucht bevatten. Dat scheelt een hoop materiaal. En ja, met al die veren heb je dus een heerlijk verend matras.
De comfortlaag om die veren kan uit allerlei materialen bestaan, bijvoorbeeld uit katoen, paardenhaar, kokosvezels, wol of latex. Ook komt een combinatie van meerdere materialen vaak voor.
Net als bij het matras van natuurlatex , bieden Yumeko en Bed Habits in Amsterdam het meest waar het gaat om de duurzaamheid van een pocketveren matras. Maar op een steenworp van Amsterdam zijn ook een paar parels te vinden.
Yumeko verkoopt een matras met 350 pocketveren per m2, bestaande uit 7 zones om extra comfort te bieden aan de schouders en heupen. Het matras is met de handgemaakt, in Nederland.
De kern is omgeven door een laag natuurlatex, paardenhaar en biologische wol . Het 100% natuurlatex heeft een QUL certificaat voor milieuvriendelijkheid.
Het paardenhaar komt uit Zuid-Amerika, waar veel paardenvlees wordt gegeten. Paardenhaar is dus een restproduct dat ontstaat bij het slachten van deze paarden.
De afneembare tijk is van biologische jersey katoen. De wol en het katoen hebben het GOTS keurmerk.
Garantie
Yumeko biedt een volledige garantie van 5 jaar op materialen en fabricage. Het is mogelijk om in de eerste 100 dagen de kern kosteloos te ruilen voor een zachtere of stevigere variant.
De levensduur van een matras met pocketveren is circa 10 jaar.
Prijs
Vanaf 1.399 euro, voor een matras van 80 x 200 cm.
Bij levering kan Yumeko je oude matras kosteloos meenemen: daar maakt een ander bedrijf koeienmatrassen van.
Bij de Yumeko Showroom kun je dit matras uitproberen, na het maken van een afspraak: Herengracht 418 sous 1017 BZ Amsterdam
020 – 754 91 22
www.yumeko.nl
Dubbelganger
Bed Habits biedt een matras aan dat er bijna precies hetzelfde uitziet als dat van Yumeko. Ook hier zit om de kern van pocketveren een laag natuurlatex, gelatexeerd paardenhaar en biologische wol. Ook de tijk is van biologische jersey katoen.
Certificaten:
QUL – als garantie dat het om biologisch 100% natuurlatex gaat. GOTS en kbT – garandeert dat het wolmengsel (scheerwol en merinowol) biologisch is. GOTS – voor de biologische katoenen tijk.
Kenmerken: 350 pocketveren per m2, handgemaakt matras in Nederland.
Garantie
De levensduur van het matras is circa 8 tot 10 jaar. Bed Habits biedt een garantie van drie jaar. De kosten voor meenemen van het oude matras liggen op 10 euro. De kern is binnen 90 dagen om te wisselen voor een zachtere of stevigere versie.
Prijs
1.559 euro voor een afmeting van 90 x 200 cm. Dat is circa 160 euro duurder dan het matras van Yumeko.
Bed Habits Oosterlijke Handelskade 639 1019 BW Amsterdam
020 – 625 43 50
www.bedhabits.nl
Minder CO2-uitstoot
Mérens maakt pocketveren matrassen waarin zoveel mogelijk Nederlandse grondstoffen zijn verwerkt. Denk aan lokaal verbouwde hennep en wol van Texelse schapen. Dat beperkt de CO2-uitstoot door transport.
Het scheelt nogal of een comfortlaag uit latex bestaat dat uit Maleisië moet komen, of van Texel komt. Daarbij is de Texelse wol nauwelijks bewerkt, terwijl het een heel energie-intensief proces is om van vloeibaar boomsap rubber te maken.
In een Mérens matras zit dus nooit latex als comfortlaag om de pocketveren, maar paardenhaar, hennep, scheerwol en katoen. Het wol en de katoen heeft een Ökotex keurmerk, wat garandeert dat er geen schadelijke stoffen in het katoen zitten.
Dit matras heeft drie varianten: met 375 pocketveren per m2, 500 pocketveren per m2 en maar liefst 1.000 pocketveren per m2.
Garantie
Mérens biedt 25 jaar garantie op veer- en constructiebreuk. De levertijd van dit matras is circa 10 weken.
Prijs
Vanaf 1.199 euro voor een matras met een afmeting van 90 x 200 cm. Dat is 200 euro goedkoper dan een matras van Yumeko en zo’n 360 euro minder dan die van Bed Habits.
Onder meer te koop bij: Carré Wonen en Slapen Julianaweg 137a 1131 DH Volendam
0299 – 364 60 6
www.carrewonen.nl
Goodnight Slapen Woonboulevard Cruquius Plaza Spaarneweg 18 2142 EN CRUQUIUS
023 – 529 39 84
www.goodnight.nl
Onbespoten vlas
En dan is er ook nog het matras Elegance van Bedaffair, net als de andere matrassen handgemaakt in Nederland. Om de kern van pocketveren zit een laag paardenhaar, biologische wol en Frans onbespoten vlas. De tijk is van biologische katoen. Zowel de wol als de katoen hebben het GOTS keurmerk.
Garantie
Bedaffair biedt 25 jaar garantie op veer- en constructiebreuk bij dit matras. Binnen 3 maanden is de kern van het matras in te ruilen voor een zachtere of stevigere versie.
Prijs
Vanaf 1.395 euro bij een afmeting van 80 x 200 cm. Ook dit matras is dus duurder dan dat van Mérens, zo’n 195 euro.
Bed Affair Cruquiusweg 27A 2102 LS Heemstede
023 – 303 68 97
www.bedaffair.nl
Wettelijk beschermd
Nog wat verder van Amsterdam, ligt het beddenatelier van Lavital. Ook zij maken pocketveren matrassen met een comfortlaag van natuurlijke materialen.
Het pocketveren matras Harmony heeft bijvoorbeeld een comfortlaag van vlas, vernadeld paardenhaar en wol. Vernadeld betekent dat het paardenhaar op een laagje jute is geweven. Dit paardenhaar heeft een Ökotex certificaat.
De tijk is van katoen. Op de website van Lavital staat dat dit bio-katoen is, en ook valt het woord biologisch her en der op de website. Maar…Lavital heeft geen keurmerk hiervoor, aldus een medewerker. En dus mag het bedrijf deze term niet gebruiken. Biologisch is namelijk een wettelijk beschermde term , en daar hoort een keurmerk bij.
Garantie
Lavital geeft levenslange garantie op een matras, normale slijtage uitgezonderd. Ook is het mogelijk om het verenpakket te laten vervangen.
Prijs
Vanaf 1.495 euro bij een afmeting van 80 x 200 t/m 90 x 210. Dat is dus duurder dan het pocketveren matras van Yumeko, Mérens en Bed Affair, terwijl deze matrassen meerdere keurmerken hebben. Ook het pocketveren matras van Bed Habits heeft allerlei keurmerken, en is een paar tientjes duurder dan dit matras van Lavital.
Maar ja, de comfortlaag van het Lavital matras Harmony bestaat zo ongeveer voor de helft uit paardenhaar en vlas: materialen met geen tot weinig milieudruk. Paardenhaar is een restproduct en daar heeft Lavital wel een keurmerk voor. De teelt van vlas vindt in Europa plaats, en vergt weinig water, kunstmest en veel minder pesticiden dan katoen.
Kortom, zo’n matras van Lavital lijkt nog steeds veel beter dan een niet-recyclebaar matras dat gebaseerd is op grondstoffen van aardolie.
Lavital De Corantijn 28a 1689 AP Zwaag
0229 – 241 30 7
www.lavital.nl
En wat nu?
Er valt nog heel veel uit te zoeken omtrent dit onderwerp. Want welke keurmerken zijn er allemaal nog meer voor de materialen die in matrassen zitten? En wat stelt zo’n keurmerk nu precies voor? Een eerste onderzoek hiernaar leverde namelijk bar weinig informatie op.
En dan: waarom is het nu zoveel beter om een matras van natuurlijke materialen te kopen? Er wordt veel te berde gebracht over alle mooie eigenschappen van wol, vlas en hennep – maar is dat allemaal promopraat, of zijn daar ook echt studies naar gedaan?
Hoe zit het verder met de wetgeving in de EU voor matrassen? Klopt het dat matrassen van op aardolie gebaseerde materialen, zoals traagschuim en koudschuim, allerlei schadelijke stoffen loslaten in de lucht? En zo ja, hoe gevaarlijk is dat dan? Verder: hoe zit het met de recycling van dit soort matrassen. Is het daar inderdaad bar slecht mee gesteld, of valt het wel mee?
Een greep uit alle vragen die deze eerste drie artikelen over matrassen opleverden.
Oh ja, op het verlanglijstje staat ook nog het uitpluizen van de duurzaamheid van een circulair matras : gemaakt van staal en polyester, en wel volledig recyclebaar, aldus fabrikant Auping. En de meest duurzame boxsprings in Amsterdam. Genoeg te doen dus!