Is swappen het nieuwe shoppen? Het vierkoppige team van The Swapshop denkt van wel. Zij zien ruilen als een prima middel om iets te doen ‘aan de enorme overconsumptie, verspilling en vervuiling die ontstaat door de massale run op fast fashion .’
Door je kleding te ruilen voor tweedehands items kun je je hele garderobe zo vaak vernieuwen als je wilt – zonder dat er ook maar iets nieuws uit de fabriek rolt waar schaarse grondstoffen voor nodig zijn, zoals water en energie.
De impact die de kledingindustrie op het milieu heeft, is namelijk immens. Om één T-shirt te maken is bijvoorbeeld 2.700 liter water nodig. Dat is voldoende om één mens 2,5 jaar van drinkwater te voorzien. Ook zorgt de kledingsector voor 10% van de mondiale CO2-uitstoot , ruim drie keer de bijdrage van het vliegverkeer aan de hoeveelheid broeikasgassen.
Nu is het nog zo dat mensen in Nederland elk jaar meer kleding kopen: tot wel 10% meer dan in 2015. Daarvan belandde in 2019 maar liefst 174 kiloton bij het restafval, terwijl bijna 60% van dit textiel geschikt was voor hergebruik .
Swappen groot maken
Het team van The Swapshop – Sanne, Monique , Laura en Khaled – droomt er dan ook van om een kledingrevolutie te ontketenen door swappen groot te maken. Zij begonnen drie jaar geleden met het organiseren van kledingruilevenementen, die veel succes hadden.
Vandaar dat ze in hun thuishaven Rotterdam twee winkels openden, waar mensen kleding en accessoires kunnen inruilen voor zogeheten Swaps, ofwel punten. Met die Swaps en een kleine bijdrage in euro’s voor servicekosten koop je tweedehands items in hun winkels.
Onder servicekosten vallen alle kosten die gemaakt worden om de winkels en de website van The Swapshop draaiende te houden. De mensen die in de winkels werken, doen dat op vrijwillige basis en mogen er onder meer gratis kleding shoppen.
Na het proefdraaien in deze winkels was het moment daar om de volgende stappen te nemen: het vinden van een locatie in het centrum van Amsterdam én het opstarten van een productlijn om onbruikbare kleding uit hun winkels te recyclen.
Bij The Swapshop kun je kleding, schoenen en accessoires ruilen voor ‘nieuwe’ items.
The Swapshop: 100% circulair
Voor al deze plannen is natuurlijk geld nodig. The Swapshop rondde begin april een campagne af om via crowdfunding geld op te halen, en verkreeg zo ruim 25.000 euro. Voldoende om een half jaar een winkel op de Haarlemmerdijk te huren en te starten met de verkoop van vilten producten van I-did .
Voor The Swapshop is het belangrijk om dichtbij de belangrijke straten te zitten waar alle fast fashion wordt verhandeld, en zo met deze bedrijven te kunnen concurreren.
Ook willen zij volledig circulair zijn. Nu is niet alle kleding die bij hen binnenkomt geschikt om te ruilen. Momenteel gaan deze items naar lokale goede doelen. Maar je kunt ze ook recyclen tot andere producten, bijvoorbeeld een vilten tas of shopper.
Daarvoor gaat The Swapshop in zee met I-Did, dat al veel ervaring heeft in het verwerken van afgedankte kleding. Oude bedrijfskleding van KLM en de Efteling zetten zij om in vilten tassen, accessoires en akoestische interieurproducten. En straks dus ook de oude kleding van The Swapshop.
10 gratis Swaps
Er staat nog meer op stapel, zoals de lancering van een webshop. Ook droomt het team van een leer- en werktraject voor mensen met een bijstandsuitkering en het openen van een Academy om mensen op te leiden tot circulair ondernemer.
Maar nu eerst de opening van de nieuwe winkel op de Haarlemmerdijk. Bij een eerste bezoek aan deze winkel krijg je 10 gratis Swaps. Je mag per keer maximaal vijf kledingitems inleveren. Dat kan variëren van kleding, schoenen, zonnebrillen tot zwemkleding of bralettes. Geen kinderkleding, sokken of ander ondergoed.
De punten die je voor je oude kledingstukken krijgt, blijven onbeperkt geldig. Je kunt ze ook bij de andere twee winkels van The Swapshop inleveren, mocht je een keer zin hebben om in Rotterdam te shoppen.
Haarlemmerdijk 89 1013 HZ Amsterdam