Foto: Eternal Connection Gold Plated Necklace van sieradenlabel Nowa.
Hoe mooi een sieraad er ook uitziet, meestal gaat er een wereld van ellende achter. Daar is dankzij de kaskraker Blood Diamond met Leonardo DiCaprio al veel meer over bekend. Maar ook bij de winning van goud en zilver gaat er heel wat mis.
Van Argentinië tot Tanzania: overal tref je dezelfde misère. Arbeiders krijgen een heel mager loontje en ademen gevaarlijke chemicaliën in, zoals kwik, bij de winning van edelmetalen. Dat spul lekt ook nog eens weg naar de bodem of komt terecht in het water , want afvoer en opslag van afval is vaak niet goed geregeld.
Let wel: de productie van één gouden trouwring levert maar liefst 20.000 kilo chemisch vervuild afval op.
Maar het kan ook heel anders: door oud goud en zilver te recyclen zodat je geen nieuwe materialen meer uit de aarde hoeft op te graven.
Welke sieradenmakers in Amsterdam werken al met gerecycled goud en zilver? En wat is er zo bijzonder aan hun verhaal? Lees er alles over in dit artikel. En, ook belangrijk, zo’n prachtig sieraad kan nog steeds heel betaalbaar zijn.
1. Nowa
Tel uit je winst: in 1.000 kilo elektronisch afval, zoals mobiele telefoons, zit honderd keer meer goud dan in 1.000 kilo gouderts. Dat is nog eens makkelijk schatgraven, zou je denken. Maar de realiteit is dat op dit moment slechts 20% van alle e-waste wordt gerecycled.
Vandaar dat Josette de Vroeg en Joyce Lemmens het sieradenlabel Nowa opzetten, dat staat voor ‘no waste’. Zij maken van gerecyceld goud en zilver uit oude mobieltjes de mooiste sieraden.
Een deel van de opbrengst van Nowa gaat naar het opkopen van oude mobieltjes in Afrika. Hiervoor zorgt partner Closing the Loop . Vervolgens haalt het Belgische bedrijf Umicore uit al die oude telefoons het zilver en goud.
Het in Ransdorp gevestigde Nowa heeft een webshop waar je sieraden kunt bestellen. Prijs van een sieraad: vanaf 29,95 euro.
XXX Pendant van Nowa – Wat zie jij: kusjes of de drie Andreaskruisjes van Amsterdam?
2. Mélanie Pigeaud Jewelry
De sieraden van Mélanie Pigeaud hebben elk een bijzonder thema, zoals bijvoorbeeld ‘helden’ . Daarmee verwijst de sieradenmaakster, die met gerecycled goud en zilver werkt, naar de mijnwerkers die ooit de edelmetalen hebben gedolven.
Haar sieraden brengen het verhaal van deze mijnwerkers in beeld, door onder meer imperfecties te laten zien – wat symbool staat voor de imperfecte van deze industrie.
Een ander thema is ‘de complexiteit van eenvoud’: een sieraad kan er namelijk heel eenvoudig uitzien, maar toont niets van de complexe wereld die erachter schuilgaat.
‘The Connected Collection’ is ontworpen in samenwerking met Chantal Janzen , en bestaat uit 19 delen die je op jouw eigen manier kunt combineren tot een sieraad.
Prijzen vanaf 34,95 euro. Te koop in de webshop van Mélanie Pigeaud Jewelry of in haar atelier. Vrij te bezoeken op vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 18.00. Adres:
Achtergracht 11F 1017 WL Amsterdam
Sieraden gemaakt door Mélanie Pigeaud | Foto: Lotte Hesseling .
3. Sophie Joanne
De in Amsterdam woonachtige ontwerpster Sophie Joanne verwerkt 100% gerecycled goud in haar sieraden, die geïnspireerd zijn op het werk van kunstenaars als Georgia O’Keeffe, Hilma af Klint, Andy Warhol en Karl Blossfeldt.
Joanne werkt samen met goudsmeden in India, die gespecialiseerd zijn in eeuwenoude emailleer – en graveertechnieken. Of in het slijpen van edelstenen. Voor hun werk krijgen zij een eerlijk loon. Met de aankoop van deze sieraden draag je bij tot het behoud van deze oude ambachten.
Bij elk sieraad op de website van Joanne kun je precies zien hoe de prijs ervan is opgebouwd. Om overproductie tegen te gaan, worden sieraden pas gemaakt na bestelling. Dit voorkomt verspilling van materiaal, energie en maakuren.
Geleverd in een sieradendoosje van hout, biologisch katoen en onbewerkt linnen. Handgemaakt in een Amsterdams atelier. En een boekje over hoe jouw sieraad tot stand is gekomen.
Prijzen vanaf 500 euro. Te koop via de webshop van Sophie Joanne.
Nog meer sieraden van gerecycled goud en zilver
4. Taj Amsterdam
De zussen Choanou Beau en Shardey Lynn Aalders hebben het hart op de goede plaats zitten: hun sieraden voor vrouwen én mannen worden met de hand gemaakt op Bali, waar de makers een eerlijk loon krijgen.
Niets geen giftige dampen in hun werkplaats, of weglekkend gif. Bij Taj werken de smeden in een veilige omgeving en binnen reguliere werkuren. Ook wordt er rekening gehouden met de ceremonies die op Bali zo belangrijk zijn, als teken van respect voor de lokale cultuur.
Een deel van de omzet van Taj gaat naar het Tree of Life-initiatief van stichting Het Kan Wel! Tree of Life gaat verder dan het planten van bomen: doel is de regeneratie van complete ecologische, economische en sociale ecosystemen.
Ook dragen de twee zussen bij aan sociaal-maatschappelijke programma’s om de lokale bevolking te helpen:
Betrekken van vrouwen bij het vervaardigen van sieraden met kralen en ander handwerk, zodat zij meer inkomsten vergaren voor hun families. Opleiden van smeden, zodat zij een vaste aanstelling kunnen krijgen in de werkplaats om zo een beter bestaan op te bouwen. Jaarlijks inzamelen van geld om te doneren aan een lokaal weeshuis of verzorgingstehuis.
De sieraden van Taj zijn gemaakt van gerecycled zilver en soms met goud verguld. Het zijn talismannen die je inspireren en je eraan herinneren om vrij en met passie te leven. Hun motto: ‘Het leven is te kostbaar om er niet het maximale uit te halen!’
De zussen Aalders maken een schets van een sieraad, en de smeden op Bali gaan daar vervolgens mee aan de slag. Een paar maanden per jaar verruilen zij Amsterdam voor Bali om de werkplaats te runnen en tijd te spenderen met hun medewerkers. En zich te laten inspireren door al het moois dat dit land te bieden heeft.
Prijzen vanaf 9 euro. Te koop in de webshop van Taj Amsterdam en bij deze duurzame kapsalon in Amsterdam:
Mhoom Nieuwe Kerkstraat 6H 1018 EA Amsterdam
Taj maakt ook sieraden voor mannen | Foto: Jeroen Noordzij .
5. Amsterdam Vintage Jewels
Dit label heeft een eigen ‘Conscious Collection’ met designs die zijn geïnspireerd op hun vintage sieraden.
Deze sieraden zijn allemaal gemaakt van 100% gerecycled goud en gedecoreerd met edelstenen uit conflictvrije gebieden. Het idee erachter? “Je steentje bijdragen aan een duurzame maatschappij,” aldus Amsterdam Vintage Jewels.
Prijzen vanaf 120 euro. Bijvoorbeeld voor The Amanda , een hanger geïnspireerd door de Amerikaanse dichter en activiste Amanda Gorman. Zij sprak haar gedicht ‘The Hill We Climb’ uit bij de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden. Haar werk richt zich op onderdrukking, feminisme en de Afrikaanse diaspora.
Je kunt een model kiezen van de ‘Conscious Collection’ via hun webshop of winkel, en deze wordt dan speciaal voor jou gemaakt.
Amsterdam Vintage Jewels Brouwersgracht 238 1013HE Amsterdam
6. Solitude the Label
Heb jij nog sieraden van goud of zilver die je niet meer draagt? De zussen Amber en Tanée van der Hulst maken hier weer iets moois van, naast alle sieraden die zij voor hun eigen collectie ontwerpen én zelf maken.
Daarvoor werken zij met gerecycled goud en zilver van een Nederlandse leverancier die dit inkoopt in Duitsland en Italië.
Je kunt ook meer goud of zilver inleveren dan nodig is voor je nieuwe sieraad. De waarde daarvan wordt in korting gebracht op de prijs van je nieuwe juweel. Solitude the Label wil op die manier een volledig onafhankelijk, transparant en circulair bedrijf worden.
De zussen gebruiken ook vintage edelstenen voor hun sieraden en zijn meesters in het graveren. Zo is het mogelijk om er initialen of tekeningen in te verwerken.
Je sieraad komt in een duurzaam doosje, met hergebruik van verpakkingsmateriaal voor het pakketje. Emissievrije levering per fiets binnen de stadsgrenzen van Amsterdam.
Prijzen vanaf 37,50 euro. Te koop in de webshop of in hun atelier.
Solitude the Label Obiplein 115 1094 RB Amsterdam
Sieraden van Solitude the label | Foto: Mandy Aileen Photography .
Kroonprinses Amalia is ook fan
7. Wildthings Collectables
Leanne Jacometti maakt schetsen van haar sieraden in woonplaats Amsterdam, en eert haar Indonesische afkomst door deze sieraden op Bali te laten maken. Tegen een eerlijk loon, met normale werkuren, ouderschapsverlof en dagopvang voor hun kinderen.
Haar sieraden zijn gemaakt van gerecycled zilver of van dito messing, en soms verguld met goud. Afval dat ontstaat bij het maken van de sieraden, wordt zorgvuldig behandeld – zodat het niet in de Balinese natuur terecht komt.
Stijl: modern klassiek, minimalistisch, veel bloemmotieven, kleurrijk inlegwerk en kralen van gerecycled glas. Heel uitgebreide collectie.
Prijzen vanaf 6,95 euro. Te koop in de webshop van Wildthings Collectables en bij meerdere winkels in Amsterdam, zoals de Bijenkorf en Things I Like Things I Love.
Sieraden van Wildthings Collectables .
8. SeeMe
Kroonprinses Amalia draagt dit sieradenlabel een warm hart toe: zij droeg de Atina oorringen in 2020 op Koningsdag. Alle sieraden van SeeMe hebben een hartvorm en zijn handgemaakt door vrouwen die in hun leven te maken kregen met geweld.
Door hun hartvormige sieraden te dragen, help je deze vrouwen aan een inkomen en maak je het mogelijk dat zij een veilig onderkomen hebben.
SeeMe is opgericht door Caterina Occhio die tijdens haar reizen voor de Verenigde Naties erachter kwam dat vrouwen in Tunesië veel te maken hebben met huiselijk geweld. En dat ongetrouwde moeders uit de samenleving worden gestoten.
Deze vrouwen kunnen terecht bij SeeMe , waar ze een opleiding krijgen in het maken van sieraden volgens traditionele Tunesische technieken. Om zo in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.
Occhio werkt samen met wereldberoemde merken, zoals Karl Lagerfeld, Missoni, Mulberry, Pucci en Tommy Hilfiger.
Fair trade gecertificeerd. Stijl: minimalistisch, vooral gebruik van ‘fair mined’ goud en gerecycled zilver.
Prijzen vanaf 10 euro. Te koop in de webshop van SeeMe.
Noordermarkt 5 1013 MV Amsterdam
Atina oorbellen, ook gedragen door kroonprinses Amalia tijdens Koningsdag 2020.
9. Oogst Sieraden
Dit label werkt met ‘Goed Goud’: goud dat afkomstig is van e-waste en vijlsel van Nederlandse goudsmeden. Al dit edelmetaal wordt gezuiverd tot 24 karaat en opnieuw gelegeerd naar 14 en 18 karaat goud. Dan kunnen Ellen Philippen en Lotte Porrio van Oogst Sieraden er weer mee aan de slag.
Je kunt ook bij hen je oude sieraad inleveren om er een nieuw item van te laten maken. Bovendien is het mogelijk om edelstenen te laten hergebruiken.
Verder gebruikt Oogst groene stroom en recyclen zij hun afval. Alle zakjes en verpakkingen voor pakketjes worden bovendien hergebruikt.
De sieradencollecties van dit label hebben elk jaar een ander thema: de natuur, de sprookjes van Grimm of de Amsterdamse Hortus.
Prijzen vanaf 120 euro. Te koop in hun webshop of in hun atelier.
Oogst Sieraden Tweede Tuindwarsstraat 8 1015 RZ Amsterdam
Volgende artikelen gaan onder meer over waar je de mooiste vintage sieraden koopt in Amsterdam. Per stadsdeel, want de stad zit bomvol met leuke adresjes hiervoor!