Nieuws

16x Mooiste groene wandelroutes in Amsterdam

Wandelen door het groen met rust en ruimte om je heen. Ook dat is mogelijk binnen de stadsgrenzen van Amsterdam. Je kunt genieten van bloementuinen, ruige natuur, landschap dat stamt uit de 13e eeuw en tal van waterpartijen. Wat zijn de mooiste wandelroutes van deze stad?

Strand schoonmaken: welke leuke acties zijn er dit jaar?

Hou jij ook zo van het strand en de zee? En heb je er ook zo’n hekel aan als je er plastic troep ziet? Voor dieren vormt dit zwerfafval een risico, als het bijvoorbeeld om hun nek terecht komt. Ook valt het uiteen tot microplastic dat vissen opeten, en dan zo op jouw bord belandt. Bah! Help jij mee om de Nederlandse kust schoon te maken?

24x Gratis planten, stekjes en zaden – of ruilen

Er zijn in Amsterdam allerlei plekken en events waar je gratis planten, stekjes of zaden kunt krijgen of ruilen. Bijvoorbeeld de stek-o-theek, de plantenbieb, de groenkiosk, een swap party en de Nationale Zaaidag. Je kunt zelfs een heel weekend lang je groene goed ruilen in Ruigoord.

20x Vegan hotspots in Amsterdam die ook biologisch zijn

Waar kun je in deze stad terecht voor vegan eten en drinken, dat óók biologisch is? Biologisch eten is namelijk niet bespoten met pesticiden, wat voorkomt dat allerlei dieren doodgaan. Vegan en bio zijn dus een topcombi. Ontdek deze 20 bijzondere plekken in Amsterdam. Met handige plattegrond!

8x Tips om water en energie te besparen tijdens het douchen

Wil je ook tot wel 50% op je waterverbruik besparen? Dat kan met deze 8 tips om te douchen. Je betaalt daardoor veel minder voor je waterverbruik én voor alle energie om douchewater te verwarmen. Zo bespaar je al snel 100 euro of meer per jaar. En het is ook nog eens goed voor het milieu.

Gasverbruik halveren: 19 tips voor snel succes

Met wat eenvoudige aanpassingen van je leefgewoonten en een paar zelfgemaakte items is het mogelijk om je gasverbruik per maand met circa 50% te verminderen. Hierbij 19 tips voor snel en gemakkelijk succes.

Uitgelicht
Subsidie zonnepanelen - Energie

150 miljoen euro subsidie voor duurzame energie

Energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaars kunnen dit jaar fors meer subsidie aanvragen voor duurzame energie dan in 2021. Maar wees er snel bij, want vorig jaar was dit potje binnen een mum van tijd leeg. Vanaf 1 maart t/m 1 december 2022 aan te vragen.

Tips voor duurzaam leven

 1. Koop zo min mogelijk.
 2. Verbruik zo min mogelijk energie, water en brandstof.
 3. Gebruik de fiets, het OV of wandel.
 4. Eet met mate en eet zo min mogelijk vis, vlees en zuivelproducten.
 5. Als je wat koopt, zorg dan dat dit duurzame producten zijn, met een lange levensduur en vervangbare onderdelen voor makkelijk repareren.
 6. Duurzaam = biologisch, eerlijk loon, lokaal geproduceerd met groene energie en zo min mogelijk afval / hergebruik van afval.
 7. Koop producten zonder verpakking.
 8. Repareer kapotte spullen.
 9. Hergebruik spullen.
 10. Geef oude spullen weg, breng het naar de kringloop of verkoop het.
 11. Recycle papier, glas, groen afval en plastic.
 12. Zet je actief in voor natuurbehoud en bescherming van dieren.
 13. Geniet van al het moois in de natuur 😉 !

“Amsterdam loopt achter qua recycling”

In Amsterdam wordt het minst gerecycled in vergelijking met andere steden, zoals Barcelona, Hamburg en Milaan, aldus UvA-wetenschapper Federico Savini. “Afval wordt hier voornamelijk ingezet voor het opwekken van warmte, maar dat is geen echte oplossing.”

Komt er ooit nog een koudegolf?

Nog nooit is in Nederland zó lang een echte koudegolf uitgebleven. Voor honderdduizenden huishoudens die nauwelijks de energierekening kunnen betalen, is deze zachte winter een uitkomst. Tegelijk kijken veel mensen halsreikend naar de volgende Elfstedentocht uit. Is er nog kans op een echte koudegolf?

Oost Begroot: 1,2 miljoen euro voor buurtinitiatieven

Inwoners van stadsdeel Oost kunnen met plannen komen om hun buurt leuker te maken in het kader van Oost Begroot. Wat dacht je van meer groen in de wijk? Het opruimen van zwerfafval? Of een moestuin voor de buurt? Indienen van plannen kan t/m 7 maart.

Zeep uit Amsterdam: handgemaakt én 100% biologisch

Het aantal zeepziederijen neemt in Nederland snel toe, veelal gepromoot onder de noemer ‘puur’ en ‘natuurlijk’. Maar kloppen die claims ook? DuurzaamAmsterdam onderzocht waar je in deze stad terecht kunt voor echt 100% biologische handzeep, goed voor mens én milieu.

Cadeaubon ter waarde van 70 euro voor besparen energie

Wil jij ook 70 euro krijgen voor het kopen van energiebesparende producten? Bijvoorbeeld voor radiatorfolie, ledlampen of een waterbesparende douchekop. Huurders en eigenaar-bewoners in Amsterdam kunnen tot 30 juni een cadeaubon aanvragen.

Bloemenmarkt Amsterdam: straks helemaal duurzaam?

Heb jij ideeën voor een opfrisbeurt van de Bloemenmarkt? Nu vind je er vooral toeristen en souvenirs, ’s avonds is er niets meer te doen en de straat is aan een opknapbeurt nodig. T/m 30 januari kun je jouw ideeën geven via een enquête.