Dit nieuwe tankstation in het Amsterdamse havengebied is het tweede tankstation in Nederland van Orange Gas waar personenauto’s waterstof kunnen tanken, met een druk van 700 bar. En dat 24 uur per dag. In 2019 werd in Den Haag het eerste tankstation geopend waar dit mogelijk is.
De prijs van het groene waterstof ligt op 10 euro per kilo, exclusief btw. Een gemiddelde personenauto rijdt ongeveer 100 kilometer met 1 kilo waterstof. Er gaat zo’n vijf tot zes kilo in een waterstofauto, waardoor het maximale bereik zo’n 500 tot 600 kilometer is.
Later dit jaar kunnen ook vrachtwagens terecht voor het tanken van waterstof aan de Australiëhavenweg in Amsterdam, met een druk van 350 bar.
Plan is om dit jaar zes vuilniswagens op waterstof in Amsterdam te laten rondrijden, en dat aantal in de toekomst verder uit te breiden. De routes van deze vuilniswagens starten én eindigen namelijk bij de AEB energiecentrale, dat aan de overkant van het tankstation ligt. Het is dus ideaal om vlakbij een tankstation voor waterstof te hebben.
Hoe duurzaam is waterstof?
Het leuke aan rijden op waterstof is dat uit de uitlaat niets anders plopt dan wat druppels water. Dat zit zo: je tankt waterstof, en in een brandstofcel reageert die waterstof met zuurstof. Zo wordt stroom opgewekt, en dat drijft de motor aan.
Bij het rijden op waterstof komen dus geen schadelijke gassen vrij, zoals CO2 of stikstofoxide, en ook geen fijnstof. Dit past dus goed bij de ambities van de gemeente Amsterdam om in 2025 de lucht in de stad vrij te hebben van schadelijke stoffen.
Nu kost het maken van waterstof behoorlijk veel energie, en alleen als daarvoor een hernieuwbare energiebron wordt gebruikt, kun je waterstof zien als een duurzame brandstof.
Daarbij is het belangrijk om in gedachten te houden dat op dit moment sowieso niet voldoende hernieuwbare energie beschikbaar is voor alle vraag, en dat dit in de toekomst waarschijnlijk ook niet het geval zal zijn. Zo weinig mogelijk brandstof gebruiken, blijft daarom als eerste belangrijk.
De groene waterstof die bij het nieuwe tankstation verkrijgbaar is, komt uit Arnhem. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf HyGear produceert daar waterstof met groen gas als energiebron. Dat maakt deze waterstof dus duurzaam. Een ander bedrijf, Rijngas, transporteert de groene waterstof vervolgens naar Amsterdam.
VIDEO
Schone brandstof uit afvalproducten
Bij het nieuwe tankstation kun je ook andere schone brandstoffen van Orange Gas tanken, zoals Bio-CNG, groene stroom uit snelladers en vloeibare CO2. Binnenkort zal ook HVO100 en LBG beschikbaar zijn bij het tankstation.
Bio-CNG is de duurzame variant van CNG, ofwel groen gas. Dat gas ontstaat bij het zuiveren van rioolwater of de verwerking van afval. Niet alleen ligt aan de overkant van het tankstation de AEB energiecentrale, ook is daarnaast een rioolwaterzuiveringsinstallatie gevestigd. Dat zijn dus meerdere bronnen om in de toekomst te gaan gebruiken voor het afnemen van groen gas.
Op het tankstation is ook vloeibare CO2 te verkrijgen. Dit gas is te gebruiken om vracht tijdens het transport te koelen via een Cryotech systeem , ter vervanging van schadelijke fluorkoolwaterstoffen waar de EU zo snel mogelijk van af wil. CO2 komt vrij bij allerlei industriële processen, en laten die nu ook veelvuldig plaatsvinden in het Amsterdamse havengebied.
HyGear produceert waterstof in Arnhem en Rijngas transport dit naar Amsterdam.
Poeder voor opslag energie
Het Amsterdamse havenbedrijf ziet dan ook veel mogelijkheden om waterstof in de haven en in de stad toe te passen. Bijvoorbeeld als brandstof voor vervoer, huishoudens en industrie, als grondstof voor die industrie, en om energie mee op te slaan. Ook kun je er onder meer ammoniak en methanol maken.
De haven kan fungeren als locatie om groene waterstof te produceren, om dit te importeren, op te slaan en door te voeren. “Voor een klimaatneutrale samenleving in 2050 hebben we naast zon- en windenergie, en bio- en synthetische brandstoffen, ook waterstof nodig,” stelt het Amsterdamse havenbedrijf.
Om het gebruik van waterstof in de scheepvaart te stimuleren, laat het havenbedrijf een vaartuig ontwikkelen dat gebruik maakt van een speciaal soort poeder, namelijk natriumboorhydride waarin waterstof is opgeslagen.
Voor de productie van dit ‘waterstofpoeder’ is geen elektrolyse nodig, wat normaliter zoveel energie vergt. Het poeder is te bewaren onder normale atmosferische omstandigheden, waardoor er ook geen explosiegevaar meer is. Om van het poeder weer waterstof te maken, is alleen heel schoon water nodig.
Dit poeder is ook eindeloos lang te bewaren, zonder energieverlies – wat altijd een probleem is bij de opslag van energie in batterijen.
H2Fuel is de bedenker van deze innovatie en werkt samen met TU Delft om het poeder toe te passen als energiebron voor het nieuwe vaartuig van het havenbedrijf.
VIDEO
Prins Constantijn is een van de geïnteresseerden in de innovatie van H2Fuel.
Zware joekels
Ook staat in Amsterdam-Noord op het terrein van het Shell Technology Centre een waterstofpomp voor eigen gebruik. Medewerkers van Shell kunnen zo in twee deelauto’s stappen die rijden op waterstof, dat deels wordt geproduceerd met elektriciteit van de zonnepanelen die op het dak van het gebouw liggen.
Shell heeft verder in Westpoort ook een commercieel vulpunt met dit gas in aanbouw , wat naar verwachting binnenkort opent.
Het Amsterdamse havenbedrijf heeft met de gemeente Amsterdam en zeven bedrijven uit deze havenregio als doel om binnen twee jaar 20 voertuigen op waterstof te laten rijden. En dan het liefst van die zware joekels, zoals betonmixers, trucks en kraanwagens, naast de al genoemde vuilniswagens.
De zeven partners uit het bedrijfsleven zijn: A. Jansen, Bouwhub Amsterdam, Gam Bakker, GP Groot, Theo Pouw Groep, TMA Logistics en Waternet.
De eerste drie waterstof personenauto’s van het Amsterdamse havenbedrijf en Waternet rijden inmiddels al rond in het havengebied.