De City Deal Circulair en Conceptueel bouwen draagt bij aan het terugbrengen van het gebruik van grondstoffen in de bouwsector.
Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050, waarbij in 2030 het gebruik van grondstoffen gehalveerd is. Ook moet de CO2-uitstoot binnen tien jaar met circa de helft dalen ten opzichte van 1990.
Tegelijkertijd ligt er een plan om een miljoen nieuwe woningen te bouwen in de komende jaren.
Nu slurpt de bouwsector elk jaar een enorme hoeveelheid grondstoffen op, tot wel 40% van alle gebruikte materialen in Nederland. En deze sector is goed voor 40% van de nationale CO2-uitstoot.
Circulair en conceptueel bouwen als oplossing
De oplossing? Slim circulair en conceptueel bouwen , dus onder meer door materialen te hergebruiken. Dan hoef je dus veel minder nieuwe materialen te produceren, en dat leidt weer tot minder CO2-uitstoot.
Doel is ook om door hergebruik van materialen de bouw van nieuwe woningen goedkoper te maken, en ook sneller te kunnen bouwen.
Een andere thema is ‘biobased’ bouwen, dus met materialen die uit de natuur voortkomen en makkelijk te recyclen zijn.
Een goed voorbeeld daarvan is het woongebouw voor ouderen dat gebouwd gaat worden op IJburg. Dit gebouw wordt uit hout opgetrokken en gaat energieneutraal zijn. De bouw start eind 2022.
VIDEO
Demontabele gebouwen
De Hogeschool van Amsterdam onderzoekt bijvoorbeeld hoe demontabele gebouwen tijdloos zijn te maken. “We willen gebouwen maken die in theorie heel lang functioneel kunnen blijven, maar toch demontabel zijn,” vertelt Ed Melet, hoofddocent Circulair Bouwen aan deze hogeschool.
“Op deze manier zijn de materialen op een goede manier te hergebruiken. Hiervoor moeten nieuwe bouwconcepten worden ontwikkeld, wat natuurlijk perfect binnen de kaders van de City Deal past.”
Een van de andere onderzoeken richt zich op de circulaire energietransitie van woningen. De degeneratie van bio-based isolatiematerialen staat hierbij centraal.
Amsterdamse partners in het project zijn verder Finch Buildings, ITMOOS en Bouwfonds Property Development.
Andere partners zijn:
Gemeentes Leiden, Den Haag, Almere, Utrecht, Leeuwarden, Nijmegen, Amersfoort en Dordrecht. Provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland. Rijksoverheid: LNV, BZK en I&W. Dura Vermeer, Van Wijnen, ASN Bank, Madaster Services, Sustainer Homes, Sweco Nederland, New Horizon Urban Mining, Urban Climate Architects, Cepezed projects en Rc Panels. Universiteit Utrecht (Urban Futures Studio) en TU Delft (The Green Village). Platform31, Cirkelstad, De Bouwcampus, Stichting C-creators, iCircl, Netwerk Conceptueel Bouwen en Holland Houtland. Vereniging van Woningcorporaties Aedes.
Sweco is partner in de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen.
Gebiedseigen materialen
Advies- en ingenieursbureau Sweco Nederland, een van de partners in de nieuwe City Deal, bracht onlangs een rapport uit over circulair bouwen. Dat gaat wat hen betreft een stap verder dan alleen maar hergebruik van materialen.
Zij stellen voor om weer gebruik te maken van gebiedseigen materialen, zoals dat vroeger normaal was. Daarmee voeg je een extra dimensie toe aan een stad of gebied, dat hierdoor echt een eigen gezicht krijgt.
Ook gebiedseigen kenmerken zijn op een slimme en unieke manier in te zetten. Bijvoorbeeld het terugbrengen van ‘oud water’, zoals de singel in Utrecht of de Jansbeek in Arnhem. Een biozone die ecologisch en landschappelijk is ingepast.
Met circulair bouwen is het dus mogelijk om het klimaat in de stad te verbeteren, unieke stedelijke omgevingen te creëren en de biodiversiteit in steden te vergroten, aldus Sweco.