Pacha Panels heeft de ambitie om marktleider te worden in de levering van herbruikbare materialen voor de interieur- en woningbouw, en de meubelindustrie. Deze bouwmaterialen zijn gemaakt van afvalstromen uit de landbouw of snelgroeiende gewassen die veel CO2 opnemen, zoals hennep, miscanthus en tarwe.
Door dit soort gewassen te verwerken in bouwmaterialen, blijft het opgenomen CO2 voor langere tijd opgeslagen in een gebouw. Ook is het niet nodig om grondstoffen gebaseerd op fossiele olie te gebruiken voor bouwmaterialen.
Natuurlijke materialen leveren een fijner en gezonder binnenklimaat op door betere regulering van warmte en vocht. Deze bouwmaterialen bevatten verder niet of nauwelijks schadelijke stoffen zoals fijnstof, en bevatten geen kankerverwekkende stoffen.
Het bedrijf is transparant over de herkomst en de samenstelling van de materialen. Ook kun je de resultaten van een LCA, ofwel levenscyclusanalyse, inzien. Met zo’n LCA is gedurende de gehele levensduur van een bouwmateriaal de impact op het milieu inzichtelijk.
Einde levensduur garandeert Pacha Panels de terugname van hun bouwmaterialen en zet het bedrijf zich in voor hergebruik.
Hergebruik bouwmaterialen
“Meubels, interieurs en gebouwen kun je maken van duurzame materialen die eindeloos herbruikbaar zijn. De toekomst is circulair waarin producten worden ontworpen voor reparatie, hergebruik of herbestemming,” aldus oprichter Geert-Jan Smits van Pacha Panels.
Smits is elf jaar actief geweest binnen de designwoonbranche als oprichter en CEO van het eveneens in Zaandam gevestigde bedrijf Flinders Design . Hij verkocht dit bedrijf afgelopen januari aan een Deense partij.
Vervolgens kwam Smits met het idee om de industrie een alternatief te bieden voor de bouwmaterialen die einde levensduur op de afvalberg belanden. Met de aangeboden materialen wil het bedrijf de industriestandaard veranderen richting circulariteit.
De onderneming positioneert zichzelf als een circulaire marktplaats voor de bouw en de meubelbranche. De belangrijkste productcategorieën zijn constructieve en decoratieve panelen, isolatiematerialen, natuurverf en afwerking, zoals toplagen, gevelbekleding en wandafwerking.
Pacha Panels maakt bouwmateraal van snel groeiende gewassen, zoals miscanthus.
Zien en voelen
Pacha Panels zal deels een eigen voorraad aanhouden, en deels gebruikmaken van de voorraden die aanwezig zijn bij leveranciers. Het bedrijf werkt met gerenommeerde merken samen, zoals Ecotec, Forbo, Greenfield Bioboards, Isohemp, Kvadrat Really en Métisse.
De verkoop vindt online plaats en via adviseurs die in samenwerking met de eindklant circulaire oplossingen aandragen. Ook is er een showroom waar je vele natuurlijke materialen kunt zien en voelen.
“Hiernaast doet het bedrijf aan material matchmaking, ondersteunt het de klant met milieu-impactberekeningen en is het betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe circulaire concepten,” aldus Carlo Kastelijns, Business Director Sustainability.
Een belangrijk punt daarbij is het zogeheten ‘remontabel bouwen’. Dit betekent dat bouwmaterialen gemakkelijk zijn te verwijderen uit een pand. En dat meubels en materialen zo ontworpen zijn dat de verschillende delen of grondstoffen eenvoudig uit elkaar te halen zijn, om te kunnen hergebruiken.
Pacha Panels ontwikkelt nieuwe materialen
Het bedrijf richt zich ook op materiaalonderzoek in haar Pacha Lab. Dit lab heeft een eigen lijmstraat met pers om nieuwe combinaties van materialen te ontwikkelen.
In het monumentale pand te Zaandam worden nieuwe natuurlijke materialen getest op kwaliteit, sterkte en toepasbaarheid. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de ontwikkeling van innovatieve toplagen, losmaakbare lijmsoorten, verfsoorten en isolatiematerialen.
Pacha Panels heeft bijvoorbeeld al een methode ontwikkeld om afgedankte plafondpanelen te hergebruiken. Deze panelen krijgen een nieuwe laag van petvilt , dat bestaat uit gerecycled polyester. Hierdoor zijn ze weer zo goed als nieuw. Het petvilt is bevestigd met losmaakbare lijm om de plafondplaat einde levensduur weer gemakkelijk te verwijderen.
De nieuwe onderneming is een initiatief van Geert-Jan Smits, Carlo Kastelijns, Remco van der Voort, Pim Dekkers en Rick Konings.
Pacha Panels Showroom Affuitenhal 10 1505 RE Zaandam
Maandag t/m vrijdag open van 10.00 tot 17.00.
020 – 308 68 65
www.pachapanels.nl