Het is de blinde vlek in het beleid tegen klimaatverandering: reclame die het verbruik van fossiele brandstoffen aanmoedigd.
Zo is het fijn wegdromen in een bushokje bij de aanblik van een billboard met een spotgoedkope reis naar een tropisch oord. Of verlekkerd kijken naar het beeld van een cappuccino met gratis wifi – zomaar aangeboden door Shell.
Het ziet er allemaal zo leuk en onschuldig uit, maar dat ziet GroenLinks anders. Dit soort advertenties ‘zorgen voor grote maatschappelijke schade , meer broeikasgassen en ze normaliseren de fossiele sector’, zo staat te lezen op hun site.
GroenLinks raadslid Jasper Groen wijst erop dat ‘reclame voor tabak al eerder verboden is vanwege de grote maatschappelijke risico’s van roken. Door de ontwrichting van het klimaat, de gezondheid, mensenrechten en gemeenschappen is een reclameverbod voor de fossiele sector net zo nodig.’
Klimaatverdrag Parijs
Na een maandenlange lobby van 51 organisaties , wil de gemeente Amsterdam dan ook gaan onderzoeken hoe advertenties voor de olie- en gasindustrie en vliegvakanties uit de stad zijn te weren. Daartoe is op 18 december een motie aangenomen van GroenLinks, SP en DENK.
In de motie stellen deze politieke partijen voor een eind te maken aan ‘de uitwassen van reclame voor fossiele producten, zoals voor vliegvakanties voor dumpprijzen of voor bedrijven werkzaam in de fossiele industrie.’
Dit omdat ‘Amsterdam duidelijke ambities heeft om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen om te voldoen aan de doelstellingen van het klimaatverdrag van Parijs.’
VIDEO
Eerste stad ter wereld
De gemeente Amsterdam gaat nu kijken hoe de aanstootgevende advertenties van billboars, mupi’s en bushokjes zijn te krijgen. Daarvoor is het nodig lopende contracten aan te passen met bedrijven die ruimte voor buitenreclame verhuren, zoals met JC Decaux .
JC Decaux verhuurt op wel 2.000 plekken in de stad reclameruimtes. Het contract van de gemeente Amsterdam met dit bedrijf loopt nog tot 2026 en levert de gemeente elk jaar circa 10 miljoen euro op.
Burgerinitiatief Verbied Fossiele Reclame juicht het raadsbesluit toe. “Amsterdam is de eerste stad ter wereld die specifiek fossiele reclame wil weren,” stelt coördinator Femke Sleegers. “Ook partijen in de gemeenteraden van Den Haag, Rotterdam en Utrecht hebben in schriftelijke vragen aangegeven om te verkennen of deze advertenties ook in hun steden zijn te verbieden.”
De organisatie is inmiddels een petitie gestart voor een landelijk verbod op reclames door de fossiele industrie.
Greenwashing door Shell
Dit voorjaar voerde Extinction Rebellion al actie tegen reclame van Shell op de veerpont over het IJ. Vervoersbedrijf GVB besloot daarop dat dit soort reclames niet passen in het duurzaamheidsbeleid van het bedrijf, dat immers streeft naar nul uitstoot in 2030.
Het ging daarbij om reclame van Shell voor The Great Travel Hack: een serie online filmpjes met Katja Schuurman als presentatrice. Het draait daarbij om twee teams die van Londen naar Istanboel moeten reizen met zo min mogelijk CO2-uitstoot.
Shell, als bedenker van deze uitdaging, staat nummer 7 op de lijst van meest CO2-uitstotende bedrijven ter wereld. Op de fiets de mooiste plekjes van Nederland verkennen, kwam klaarblijkelijk bij dit bedrijf niet op om als uitdaging te presenteren. Voer voor Arjan Lubach om er een item aan te wijden.
VIDEO