Alle thema's van Duurzaam Amsterdam
Biologisch, Eerlijk loon, Lokaal, Groene energie, Geen afval
Schaap – Wol – Naaigaren
Online magazine Duurzaam Amsterdam is op 21 december 2020 gelanceerd en nog volop in ontwikkeling. Dagelijks komen er meer artikelen bij en worden thema’s als geld, kleding, voeding verder uitgebouwd.
Klik op een van deze thema’s om meer te ontdekken over duurzaam leven in Amsterdam:
Geld
Nieuwe ronde koplopers duurzame ondernemers van start
Ondernemers werken in een aantal Amsterdamse wijken samen om een slimmere logistiek voor bevoorrading te realiseren, of om gezamenlijk bedrijfsafval in te zamelen. Tot 1 maart kunnen ondernemersgroepen zich aanmelden bij de gemeente Amsterdam voor steun om hun plannen te realiseren.
Boost je Buurt: uitdaging voor Amsterdamse ondernemers of starters
Ben jij een Amsterdamse ondernemer die werkt aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen of ben je bezig met een businessplan? Doe dan mee aan de uitdaging Boost je Buurt. Hiermee kun je een ondernemersprogramma winnen ter waarde van 2.500 euro. Ook maak je kans op een aanvullend ontwikkelbudget tot 7.500 euro. Aanmelden kan t/m 24 februari.
‘Betrekken bij Groen’-fonds: ruim 100.000 euro voor groene projecten
In 2021 stelt de provincie Noord-Holland opnieuw 101.500 euro beschikbaar voor groene projecten in het kader van het ‘Betrekken bij Groen’-fonds. Van 1 februari t/m 1 maart kan elke vrijwilligersgroep of organisatie met een goed groen idee een aanvraag voor subsidie indienen.
Huis
Check je plek: nieuwe tool om je woonomgeving te bekijken
Met Check je plek 2.0 krijg je met één klik op de knop een overzicht van de kwaliteit van jouw leefomgeving. Hoe groen is het in de buurt? Hoe schoon is de lucht? En nog veel meer informatie. Ook handig als je verhuisplannen hebt. Met de scores van woonplekken in Amsterdam.
Nieuw: Online Duurzaamheid Festival 2021
Van 8 t/m 10 januari kun je meedoen aan het eerste Online Duurzaamheid Festival met interactieve sessies van allerlei organisaties en bedrijven, zoals het KNMI. Over circulair geld, permacultuur, tiny houses, klimaatverandering, strobouw, ecodorpen en nog veel meer.
Circulair houten woongebouw voor ouderen op IJburg
Het eerste woongebouw voor ouderen op IJburg wordt een circulair houten gebouw, dat ook energieneutraal is. Zorgorganisatie Amstelring, architectenbureau SeARCH, duurzaamheidsspecialist DGMR en zorgvastgoedinvesteerder Apollo Zorgvastgoedfonds wonnen de tender van de gemeente Amsterdam voor de bouw van dit seniorencomplex.
Start City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen
Tientallen organisaties, waaronder de Hogeschool van Amsterdam, gaan met de Rijksoverheid samenwerken om alle ambities rondom circulair en conceptueel bouwen zo snel mogelijk te realiseren.
Trendsetters in duurzaamheid
Is 100% duurzame chocolade een haalbare kaart?
Chocolatemakers ontwikkelde een bean-to-bar concept dat duurzaamheid over de hele linie naar een hoger niveau tilt. Op de eerste plaats staat betaling van een echt eerlijke prijs aan telers voor biologische bonen. Daarbij komt onder meer CO2-neutraal vervoer van de bonen met een zeilschip, gebruik van groene energie om de chocoladerepen te maken en recyclebare verpakkingen. Toch lopen ook zij tegen obstakels aan die 100% duurzaamheid in de weg staan. De vraag is dus: hoe verder?
Voeding
‘Betrekken bij Groen’-fonds: ruim 100.000 euro voor groene projecten
In 2021 stelt de provincie Noord-Holland opnieuw 101.500 euro beschikbaar voor groene projecten in het kader van het ‘Betrekken bij Groen’-fonds. Van 1 februari t/m 1 maart kan elke vrijwilligersgroep of organisatie met een goed groen idee een aanvraag voor subsidie indienen.
Overgewicht: een steeds groter probleem
Het overgewicht is bij Nederlanders sinds de jaren tachtig verdubbeld. Fastfood is tegenwoordig op elke hoek van de straat te koop. Maar gemeenten zijn verantwoordelijk om voor een gezonde voedselomgeving te zorgen voor hun inwoners. In de praktijk ontbreken juridische middelen om dit voor elkaar te krijgen, aldus onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.
Oost Begroot: stemmen voor een groener stadsdeel
Alle bewoners van stadsdeel Oost kunnen met plannen komen om hun buurt leuker te maken in het kader van Oost Begroot. Wat dacht je van een pluktuin in het Rietlandpark? Het opruimen van zwerfafval? Of een moestuintje voor bewoners die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Stemmen op deze plannen kan t/m 2 februari.
Vegetarisch eten trend bij jongeren
Jongeren onder de 30 jaar kiezen twee keer zo vaak voor vegetarisch of veganistisch eten dan oudere Nederlanders, aldus de Vegamonitor 2020, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu naar het eetgedrag van Nederlanders.
Op pad
De Duintoppentocht – Top 5 zwaarste wandelingen van Nederland
De Schoorlse duinen zijn de hoogste en breedste duinen van Nederland. Deze Duintoppentocht heeft voor jou prachtig natuurschoon in petto, met weidse vergezichten. En flink klimmen in rul zand, dan weer dalen – telkens opnieuw. Door duinen, bossen en over het strand.
Wandelen in het domein van de wisent
De wisent is een krachtpatser die tot wel 800 kilo kan wegen. Met stevige hoorns, dikke spierbundels in de nek en een kastanjebruine vacht. Een hele kudde van deze, ooit bijna uitgestorven, prachtbeesten is te bewonderen in de achtertuin van Amsterdam: nationaal park Zuid-Kennemerland.
Nieuw Wandelnetwerk Amstelland begin 2021 klaar
Er komt een 300 kilometer lang wandelnetwerk langs de zuidkant van Amsterdam. De aanleg van Wandelnetwerk Amstelland duurt tot februari 2021.
Wil je tweewekelijks nieuws en tips ontvangen? En meedoen aan winacties?
Lees ook:
18x Duurzame kappers in Amsterdam
Hallo kapper! Vanaf volgende week woensdag 3 maart mogen we weer! Eindelijk. En nog meer goed nieuws: in Amsterdam zijn maar liefst 18 duurzame kappers te vinden. Zij werken met producten die zacht zijn voor jouw haar én voor het milieu. Gemaakt van natuurlijke ingrediënten die biologisch geteeld zijn. Bijvoorbeeld Aloë vera, vanille, kokos of mandarijn. Zonder dierproeven. En in verpakkingen van gerecycled plastic. Kan het nog beter? Ja, want sommige kapsalons draaien ook nog eens op groene energie en bezorgen op de fiets. Oh ja, bij je kopje biologische koffie of thee krijg je natuurlijk een dito koekje. Huisgemaakt.
Gekonfijte sinaasappel à la patissier Cees Holtkamp
Zin in een glas sinaasappelsap? Dat alleen is al heerlijk. En van de schil kun je gekonfijte sinaasappel maken. Die kun je zo wegsnoepen, want wat is dat lekker! Of je kunt de reepjes dippen in chocola of verwerken in cakes en taarten. Zonder afval leven kan ook gewoon heel leuk zijn ;-). Dit recept is van de befaamde Amsterdamse patissier Cees Holtkamp. Met videoinstructies.
Help jij ook mee de boerenlandvogels te redden?
Het aantal boerenlandvogels kelderde met bijna 70% in de afgelopen 30 jaar. En de voorspellingen zijn slecht. Om te voorkomen dat deze vogels uit Nederland verdwijnen, trekt de Vogelbescherming opnieuw aan de bel bij de overheid om in te grijpen. Maar ook jij kunt je steentje bijdragen aan het behoud van boerenlandvogels. Een van Nederlands mooiste reservaten met deze vogels ligt namelijk op een steenworp afstand van Amsterdam, in het Amstelland.
Een uitstootvrije stad in 2025: overstap naar elektrische bestelbussen en vrachtwagens
Plan is dat er in 2025 alleen nog uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens in Amsterdam rondrijden. Zo gaat de uitstoot van onder meer CO2 en fijnstof naar beneden. Goed voor het klimaat én goed voor de gezondheid van Amsterdammers. Maar hoe realistisch zijn deze plannen van de gemeente Amsterdam? En welke subsidies zijn er voor ondernemers om elektrische busjes aan te kopen?