Er is weer veel duurzaam nieuws uit Amsterdam. Lees dit artikel en je bent weer helemaal bij!
1. Buurtbudget Nieuw-West: stem op jouw favoriete plan.
Inwoners van stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam kunnen in totaal 864.000 euro besteden aan plannen van buurtbewoners om deze wijk leuker te maken.
Je kunt maximaal 5 plannen uitkiezen die jij het meest ziet zitten. Stemmen kan t/m 29 november 12.00.
2. Lancering autonoom varende boot voor afvaltransport en monitoren waterkwaliteit.
Al 5 jaar zwoegen het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions en het beroemde Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology op deze zogeheten Roboat .
De elektrische boot kan niet alleen zelfstandig varen, dus zonder schipper, maar ook mensen vervoeren, afval transporteren, de waterinfrastructuur en waterkwaliteit monitoren, en goederen afleveren.
Deze week werden twee prototypes te water gelaten, die de komende tijd getest worden in de Amsterdamse grachten.
3. Sterke klimaatpolarisatie in de online blogwereld.
Online is er sprake van een sterke polarisatie op het gebied van klimaatverandering . De mainstream vindt hier een platform voor wetenschappelijk bewijs over klimaatopwarming, sceptici juist om deze af te wijzen.
Communicatiewetenschapper Christel van Eck van de Universiteit van Amsterdam onderzocht de wereld van klimaatbloggers. “Informatie uit deze gepolariseerde blogs vloeit door naar het politieke en publieke debat. Het is daarom belangrijk deze wereld te begrijpen.”
Met tips voor beter begrip van elkaars standpunten en een uitleg van de gevaren van polarisatie.
4. Tropeninstituut stapt over op gasloze verwarming.
Plan is om dit rijksmonument vanaf medio 2023 alleen nog te verwarmen dankzij een ondergrondse warmte-koudeopslag . Daarmee is het Tropeninstituut het grootste Amsterdamse rijksmonument tot nu toe dat zo’n stap zet.
Het gebouw telt maar liefst 33.000 vierkante meter, inclusief een museum met allerlei kwetsbare objecten. Kosten: 3,3 miljoen euro, dat binnen 10 jaar terug te verdienen is.
Nog meer duurzaam nieuws
5. 8 miljoen euro voor energiebesparing bij Noord-Hollandse bedrijven.
De Wet Milieubeheer verplicht bedrijven die veel energie verbruiken besparingsmaatregelen te nemen die zich in 5 jaar terugverdienen. Op dit moment voldoet slechts 9% van de bedrijven in Noord-Holland volledig aan deze plicht.
Betere naleving van de energiebesparingsplicht in Noord-Holland levert naar inschatting een besparing op van ruim 2 Petajoule. Dat is 5% van het totale energieverbruik van de industrie- en dienstensector in Noord-Holland in 2020.
Hiertoe zet het Rijk, de provincie Noord-Holland en gemeenten in op toezicht, handhaving en ondersteuning van bedrijven. Voor eind 2023 moeten alle ondernemingen met energiebesparingsplicht weten hoe ze het meest effectief energie kunnen besparen.
6. Workshop: waar komen windmolens in Amsterdam?
De gemeente Amsterdam gaat in gesprek met bewoners van gebieden waar windmolens kunnen komen. Door mee te doen, draag je bij aan informatie voor de gemeenteraad. Hierdoor weten zij waar ze rekening mee moeten houden bij een uiteindelijk besluit over de locaties voor windmolens in Amsterdam.
Er komt meer groen in Amsterdam-Noord, zie item 10.
7. Afvalenergiebedrijf wil CO2 afvangen en opslaan.
Bij de verbranding van afval komt veel CO2 vrij. Het Afvalenergiebedrijf AEB is van plan om dit broeikasgas af te vangen en op te slaan onder de bodem van de Noordzee. Dat maakt het mogelijk om de totale CO2-uitstoot van Amsterdam met circa 9 procent te verminderen.
Obstakels bij de realisatie zijn onder meer de geplande verkoop van AEB, kostenefficiënte technologie voor afvang, de aanleg van de benodigde infrastructuur en het verkrijgen van subsidie.
Win een overnachting
8. Stem op jouw favoriete landschap in Noord-Holland.
Wat vind jij het meest bijzondere landschap van Noord-Holland? Stem op je favoriete plek én maak daarmee kans op een mooie prijs. Bijvoorbeeld een overnachting in één van deze landschappen.
Gaat je voorkeur uit naar de grutto’s in de Eilandspolder of voel je meer voor Marken? Je kunt kiezen uit 32 toplocaties. Stemmen kan t/m 16 december.
9. Ecologische oever van ’t Twiske aan gort.
Deze oever wordt ecologisch beheerd, om zoveel mogelijk planten en dieren aan te trekken. Maar mensen die dit gebied bezoeken, of er met een bootje aanmeren, beschadigen de oever van ’t Twiske.
De gemeente Amsterdam vraagt aan mensen om geen palen in de oever te slaan om hun boot aan vast te lijnen, en dat ook niet aan bomen te doen. En zo’n boot goed te onderhouden, zodat deze niet zinkt. Wandelaars die een gezonken boot zien, kunnen dit melden.
10. NDSM-werf krijgt veel extra groen en sportvoorzieningen.
Aan de oostkant van de NDSM-werf, bij de IJ-hallen en het evenemententerrein, is genoeg ruimte om maar liefst 53.000 vierkante meter groen en 6.000 vierkante meter sportvoorzieningen te realiseren.
Hoe dit er precies uit komt te zien, wordt uitgewerkt met ondernemers, kunstenaars en organisaties die op dit moment op de NDSM-werf gevestigd zijn. Ook (toekomstige) bewoners krijgen de ruimte om mee te denken.
Zet jouw duurzame bedrijf op de kaart
11. Stichting De Toevlucht uit Amsterdam krijgt extra geld.
Dit Amsterdamse opvangcentrum voor wilde dieren krijgt eenmalig financiële steun , tezamen met vier andere centra uit de regio.
Het gaat verder om Stichting Vogelrampenfonds (Haarlem), stichting Vogelopvangcentrum Midden Nederland (Naarden), Ecomare (Texel) en stichting Wings of Change (Andijk).
In totaal verleent de provincie ruim 41.000 euro subsidie. Door de corona-crisis liepen de kosten voor deze opvangcentra flink toe. Zo stegen de prijzen van naalden en handschoenen flink. Ook was er een tekort aan vrijwilligers waardoor soms personeel moest worden ingehuurd.
12. Ondernemingsverkiezing van Noord-Holland van start.
Jonge, kleine, middelgrote en grote bedrijven kunnen bewijzen dat ze tot de top van het bedrijfsleven behoren door mee te doen aan de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland (OVNH).
Word jouw duurzame bedrijf gekozen tot een van de beste van 2021? Er zijn vijf categorieën: grootbedrijf, MKB Midden, MKB klein, de Publieksprijs en ‘De Belofte’. Aanmelden kan t/m 16 januari 2022.
Partners en sponsors van de OVNH zijn: de provincie Noord-Holland, Randstad, ABN AMRO, Nationale Nederlanden, RSM, NH Media, MT/Sprout, MKB Nederland, Behind the Curtain, Landgoed Duin & Kruidberg, Labré advocaten, Rodi Media en Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem.