Over

Wil jij ook graag duurzamer leven? Leuk! Maar wat is er allemaal al voor handen in Amsterdam?

Waar kun je nu de fijnste biologische shampoobar voor je haar vinden, dus zonder verpakking? Of de lekkerste chocola waar gewoon echt alles aan klopt? Of de mooiste tweedehands kleding?

Deze site is bedoeld om het jou gemakkelijk te maken om duurzame producten te vinden, die je gewoon op loopafstand te pakken kunt krijgen.

En wat voor leuke, duurzame dingen er te doen zijn.

Met elke week het laatste nieuws over dit thema in Amsterdam en omstreken.

Shampoobar - Over

Maar wat is duurzaam nu precies?

Vaak zijn producten óf biologisch óf fair trade, maar zelden allebei. Of ze zijn wel plantaardig, maar weer niet biologisch. Laat staan dat het ook nog eens lokaal geproduceerd is. Terwijl het juist pas echt duurzaam is als het dat allemaal wel is.

Biologisch

Producten met natuurlijke ingrediënten, geteeld zonder gebruik van chemicaliën. Zodat die niet in jouw lichaam terechtkomen, of in dieren, planten, water, lucht of bodem.

Eerlijk loon

Iedereen heeft recht op een eerlijk loon voor zijn of haar werk. Of je nu in Nederland woont, of in China, Polen of Turkije - allemaal landen waar veel wordt gemaakt van wat wij hier gebruiken.

Lokaal

Hoe dichterbij iets wordt gemaakt, hoe minder vervoer er nodig is om het bij jou in de buurt te kunnen verkopen. Dat zorgt voor minder CO2-uitstoot. Zeker als veel met de fiets kan!

Groene energie

Kleding, voedsel of drinken produceren met lokaal opgewekte, hernieuwbare energie? Ja, dat kan. Sterker nog: het gebeurt al. Wat zijn de mooiste voorbeelden in Amsterdam?

Geen afval

Gebruik van zo min mogelijk grondstoffen om iets te maken. Hergebruik van afval uit het productieproces. Zonder verpakking, of hergebruik of recycling van verpakkingen.

Chocozeiltjes - Over

Voorbeeld

Chocolatemakers is een Amsterdams bedrijf dat heerlijke chocola maakt, en al heel ver is met alles duurzaam doen.

Of lees eens over Lady Fruitcake, die superlekkere vegan repen maakt – boordevol noten en vruchten. Ook zij denken alles rondom duurzaamheid door.

Maar zijn alle bedrijven die op deze site aan bod komen al helemaal perfect duurzaam?

Nee, vaak (nog) niet. Maar alleen bedrijven die flink aan de weg timmeren om verder te komen, staan op deze site.

Amsterdam zit gelukkig al vol met leuke duurzame plekken en projecten. En elke week komen er meer adressen bij!

Ontmoet de oprichter

Lydia Heida

Ik heb Duurzaam Amsterdam opgezet, omdat ik zelf nieuwsgierig ben naar wat Amsterdam op dit vlak nog meer te bieden heeft dan wat ik al ken.

Dit project komt voort uit mijn werk als journalist en fotograaf, waarvoor ik jarenlang onderzocht wat wereldwijd de beste oplossingen zijn voor milieuproblemen, of waar het juist goed mis gaat.

In eerste instantie voor media als de Volkskrant en Trouw, zoals over fraude met biologische groenten, en daarna voor tal van internationale media.

Met grote primeurs als de eerste fabriek ter wereld die CO2 omzet in brandstof, met gebruik van duurzame energie.

Over de eerste machine die textiel verft, zonder gebruik van water – en dus ook zonder afvalwater met chemicaliën dat in landen als China en India zo de rivieren in wordt geloosd.

En over de risico’s van nanomaterialen voor de gezondheid van mensen en dieren, en de problemen om dit materiaal te recyclen.

Ik schrijf vaak in het Engels, en mijn artikelen zijn inmiddels vertaald in een half dozijn andere talen – van Japans, Spaans, Frans, Duits tot Portugees en Pools.

Bereik: tot wel 2 miljoen lezers doordat vele internationale media een artikel overnemen, een verkorte versie opnemen, of er naar linken.

Met Duurzaam Amsterdam ga ik terug naar de basis: wat kun je nu zelf doen om je leven in deze stad te verduurzamen? En hoe is dat zo leuk en makkelijk mogelijk te maken?

Weet jij nog een leuke plek die op Duurzaam Amsterdam thuishoort? Of heb je tips om te verduurzamen? Neem dan s.v.p. contact op.

Ik hoor graag van je!

Lydia Heida

Over | Duurzaam Amsterdam | Met elke week het laatste nieuws over dit thema in Amsterdam en omstreken.