Elke BuurtHub in Amsterdam beschikt over één of meerdere fietsen, bakfietsen, scooters of auto’s, die allemaal elektrisch zijn. Als buurtbewoner kun je deze reserveren en huren via de app van de vervoersaanbieders die deelnemen aan dit proefproject.
De tarieven variëren per voertuig en aanbieder, en liggen tussen de 0,05 euro en 0,40 euro per minuut. In sommige gevallen geldt een starttarief van 1 euro. Je hoeft geen abonnement ergens op te nemen, en betaalt zo alleen voor een voertuig als je die echt gaat gebruiken.
Elektrische auto testen
Heb je nog nooit met een elektrische auto gereden? Of een e-scooter? Je kunt de komende tijd allerlei soorten deelvervoer gratis uittesten tijdens de drie ‘Blij dat ik deel’-dagen.
De verschillende vervoeraanbieders geven dan ook gratis rijminuten weg. Bij Cargoroo krijg je bijvoorbeeld op deze dagen 30 minuten gratis fietstegoed om hun e-bakfietsen te gebruiken.
De ‘Blij dat ik deel’-dagen vinden plaats op:
Van 12.00 tot 18.00 op het Gustav Mahlerplein, gelegen aan de Zuidas.
Van 11.00 tot 16.00 op het Oranje Vrijstaatplein, gelegen in Oostpoort.
Van 11.00 tot 16.00 op het Mercatorplein in West.
Deze vervoersaanbieders zijn dan van de partij:
Deelfietsen: Donkey Republic en Cargoroo. Deelscooters: Check en felyx. Deelauto’s: Greenwheels, MyWheels, SHARE NOW, Fetch/GreenMobility, SIXT share, Amber en SnappCar.
Waar vind je de BuurtHubs?
Elke BuurtHub biedt een andere combinatie en hoeveelheid van deelvervoer aan, wat in overleg met de buurt is samengesteld.
Er zijn twee hubs in Amsterdam-Noord:
Buiksloterham, Papaverweg 37: elektrische auto’s, elektrische fietsen en elektrische bakfietsen (Hely). J.H. Hisgenpad 2: e-scooter (Check), elektrische bakfiets (Cargoroo), elektrische auto (SHARE NOW) en elektrische fiets (Deelfiets Nederland).
Zes hubs in Zuid:
Daniël Stalpertstraat 28: elektrische fietsen (Urbee) en elektrische bakfietsen (Cargoroo). Gerard Doustraat 13: elektrische fietsen (Urbee) en elektrische bakfietsen (Cargoroo). Quellijnstraat 39: elektrische fietsen (Urbee) en elektrische bakfietsen (Cargoroo). Parnassusweg 126-128: elektrische auto (SHARE NOW), elektrische bakfiets (Cargoroo) en elektrische fietsen (Bondi). De Boelelaan 30: elektrische auto (SHARE NOW), elektrische bakfiets (Cargoroo) en elektrische fietsen (Deelfiets Nederland). De Boelelaan 769: elektrische bakfiets (Cargoroo) en elektrische fietsen (Deelfiets Nederland).
Vier in Oost:
Wibautstraat 129: elektrische auto’s, elektrische fietsen en en elektrische bakfiets (Hely). Science Park, op de hoek van Kruislaan en Carolina Macgillavrylaan: elektrische fietsen (Bondl), elektrische scooters (felyx) en elektrische bakfietsen (Cargoroo). Science Park, Carolina Macgillavrylaan 1672: elektrische fietsen (Bondl), elektrische scooters (felyx), elektrische bakfietsen (Cargoroo) en elektrische auto’s (SHARE NOW). Science Park, langs de gevel ter hoogte van de FNWI hoek USC: elektrische fietsen (Bondl) en elektrische scooters (felyx).
Drie in West:
Op de hoek van de Lumeijstraat en M.H. Trompstraat: elektrische fietsen (Bondl), elektrische scooters (felyx) en elektrische bakfietsen (Cargoroo). Op de hoek van de Admiralengracht en Pieter van der Doesstraat: elektrische fietsen (Bondl), elektrische scooters (felyx) en elektrische bakfietsen (Cargoroo). Bij de Chassékerk in de Chassébuurt: elektrische fietsen (Bondl), elektrische scooters (felyx) en elektrische bakfietsen (Cargoroo).
Twee hubs in Nieuw-West:
Hendrikje Stoffelsstraat 1: elektrische auto’s, elektrische fietsen en een elektrische bakfiets (Hely). Osdorpplein: elektrische scooter (felyx), elektrische bakfiets (Cargoroo), elektrische auto (Amber) en elektrische fiets (Deelfiets Nederland).
Eén in het Centrum:
Marineterrein, Kattenburgerstraat 5: elektrische fietsen, elektrische bakfiets en elektrische auto (Hely).
Andere aanbieders bij de hubs zijn We Drive Solar voor elektrische auto’s en Check voor e-scooters.
Op deze locaties in de stad kun je de BuurtHubs vinden.
Meer ruimte
Er wonen steeds meer mensen in Amsterdam, waardoor het beslag op de ruimte van auto’s, fietsen, bakfietsen en scooters groeit. En die zijn vaak niet eens in gebruik. Zo staat een auto gemiddeld 23 uur per dag stil, wat 15 vierkante meter aan parkeerruimte kost.
Als er minder auto’s, fietsen en andere vervoersmiddelen in de stad staan, is er meer ruimte voor groen, wateropvang en speelplekken voor kinderen.
Deelvervoer biedt ook aan gebruikers hiervan veel voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld geen eigen auto te kopen, je hebt geen parkeervergunning nodig, je hoeft geen motorrijtuigenbelasting of verzekering te betalen en je bent ook geen tijd of geld kwijt aan onderhoud en reparaties.
Maar er is ook kritiek, zo blijkt uit een reportage van AT5. Vooral jonge, hoogopgeleide mensen maken bijvoorbeeld gebruik van deelvervoer . Deelvervoer is dus niet zo toegankelijk voor alle bevolkingsgroepen als nodig is om dit echt tot een succes te maken in de stad.
Europees project
De BuurtHubs zijn nu nog een proefproject om te zien of deze vorm van deelvervoer aanslaat. Ze blijven tot eind 2022 in de buurten staan.
De komende periode wordt onderzocht of zo’n BuurtHub het gebruik van deelvervoer stimuleert. En of dit zorgt voor een betere bereikbaarheid van een wijk en bijdraagt aan schone lucht, minder CO2-uitstoot en een grotere leefbaarheid.
De BuurtHubs zijn onderdeel van het Europese project eHUBS . Hierin verkennen Europese steden de mogelijkheden van elektrisch deelvervoer samen met onder meer deelvervoeraanbieders en universiteiten.
Andere deelnemers aan dit project zijn onder meer Arnhem, Nijmegen, Manchester, Inverness, Dublin en Leuven. De gemeente Amsterdam is projectleider van eHUBS. Totale budget is ruim 8,8 miljoen euro.