De meeste Amsterdammers zijn dol op fietsen: ze trappen maar liefst 2 miljoen kilometer per jaar bij elkaar in de stad. De stad telt inmiddels ongeveer 881.000 fietsen, meer dan het aantal inwoners. Dat inspireert Amsterdammers om ook zelf zo’n fiets te ontwerpen. Wat zijn nu de mooiste stadsfietsen van Amsterdamse bodem?
1. Roetz-Bikes
Elk jaar belanden 1 miljoen fietsen in Nederland op de schroothoop . En dat terwijl veel onderdelen, zoals het frame, nog prima in orde zijn. Dat was voor Tiemen ter Hoeven zo’n tien jaar geleden de reden om Roetz-Bikes te starten.
Oude fietsen krijgen in hun werkplaats in Amsterdam-Noord een tweede leven. Net als de mensen die er werken een tweede kans krijgen en er hun diploma tot fietsenmaker kunnen halen, zoals de Afghaanse Walid.
Elke oude fiets wordt volledig uit elkaar gehaald. Onbruikbare onderdelen recyclet Roetz via haar partners. Dan begint het opbouwen van een nieuwe fiets: het oude frame krijgt via poedercoaten een verse kleur. Omdat elk oud frame andere details heeft, is elke Roetz-fiets uniek.
De Roetz-look ontstaat door het aanbrengen van houten spatborden, kurken handvatten en een goudgekleurde bel van eigen ontwerp. Allemaal duurzaam geproduceerd en zo lokaal mogelijk ingekocht.
Zo’n fiets bestaat voor 30-40% uit oude onderdelen. Dat loopt op tot 70% bij opgeknapte OV-fietsen. Zo is het mogelijk om jaarlijks 20 ton grondstoffen te besparen bij het maken van fietsen. De ambitie is om uiteindelijk een 100% circulaire fiets te maken.
Je kunt zelf je eigen stadsfiets ontwerpen bij Roetz: er is keuze uit twee modellen, allerlei hippe kleuren, wel of geen versnelling en het soort spatbord. Ook kun je allerlei extra accessoires kopen, zoals een voordrager met een mandje. Gewicht circa 14 kilo. Vanaf 579 euro.
Roetz-Bikes Schaafstraat 17 1021 KD Amsterdam
020 – 820 08 04
2. Veloretti
Ferry Zonder startte in 2013 met zijn eigen fietsmerk van Amsterdamse bodem, genaamd Veloretti . Zijn motivatie? Een betaalbare stadsfiets leveren, die licht is en een tijdloos design heeft.
Zonder haalde daartoe de tussenhandel eruit, waar veel geld blijft hangen. De onderdelen worden handgemaakt in hun eigen fabriek in Oost-Europa. In Almelo zetten vaklui het grootste deel van de fiets in elkaar. Je krijgt de fiets voor 85% gemonteerd in een grote doos thuisbezorgd. Dan moet je zelf onder meer het zadel, het stuur en de pedalen vast schroeven.
Het frame van deze stadsfiets is van aluminium. Toch is deze fiets met zijn 13 kilo maar 1 kilo lichter dan de Roetz-Bike. Er zijn twee modellen voor dames, drie voor heren en vier voor kinderen. Vanaf 99,95 euro voor kinderen en 399 euro voor volwassenen. Ook bij Veloretti kun je zelf je fiets ontwerpen.
Veloretti Van Woustraat 72 1073 LN Amsterdam
020 – 261 14 33
Veloretti is de stadsfiets van Amsterdamse bodem die je het meest in de stad ziet.
3. Bloker Naked Bike
Voor Pieter van der Straaten was het een bron van ergernis dat in zijn gezin, met drie pubers, elke week wel iets stuk was aan een fiets. Dat zette hem aan om een supersonische stadsfiets te ontwerpen, waar niets kapot aan kan.
De meeste onderdelen van deze fiets zijn van aluminium, zodat roest geen kans heeft. In het kettingsysteem zijn twee versnellingen en een terugtraprem verwerkt. Trap je een kwart slag terug, dan verandert je versnelling. Bij een hele slag rem je. Dat maakt kwetsbare kabels op je fiets overbodig.
Ook kun je speciale banden op de fiets laten zetten, met een extra laag schuimstof aan de binnenkant. Daarmee kun je zelfs over een stuk glas rijden, zonder een lekke band te krijgen.
Een lekke band is een van de negen meest voorkomende reparaties aan een fiets. Van Straaten heeft ook de andere acht knelpunten opgelost door zijn Naked Bike van betere onderdelen te voorzien.
Zo gaat de ketting probleemloos 10.000 kilometer mee. De slimme verlichting haalt energie uit de velgen, zodat ook hier geen kabeltjes voor nodig zijn.
Verder lijkt Van der Straaten goed gekeken te hebben naar het kleurgebruik van de Swapfiets en het businessmodel van Veloretti. De fiets is in matzwart te koop, met een knalrode voorband en dito details. Uniseks model. Gewicht is circa 12 kilo. Prijs vanaf 635 euro.
Je kunt de fiets geheel gemonteerd ophalen of laten afleveren. Of kiezen voor deels gemonteerd leveren, waarbij je zelf nog de laatste onderdelen er op plaatst.
Bloker Naked Bike heeft nog geen eigen winkel. Bekijk de fiets of maak een proefrit bij:Luke de Fietsenmaker Sarphatistraat 730 1018 AV Amsterdam
Nog meer stadsfietsen
4. De Fietsfabriek
De Fietsfabriek startte vele jaren geleden als eerste in Amsterdam met handgemaakte fietsen. Ooit stond de halve wijk De Pijp er vol mee. Maar door de jaren heen gingen er klaarblijkelijk nogal wat dingen mis, wat uiteindelijk leidde tot een faillissement . Er kwam een doorstart met nieuwe eigenaren, en daarna nog een nieuwe eigenaar.
Sinds 2016 zwaait Artur Margarida Lopes er de scepter en lijkt de rust in de tent te zijn weergekeerd. Aan het stoere uiterlijk van deze stadsfietsen is in al die tijd niets veranderd: zwart is de favoriete kleur, met een robuust stalen frame, zonder toeters en bellen.
Er zijn drie uniseks modellen te koop, zoals het bekende ‘omamodel’, en één herenmodel. Gewicht: ongeveer 19 kilo. Vanaf 665 euro.
De Fietsfabriek Buitenveldertselaan 34 1081 AA Amsterdam
020 – 737 06 46
5. Coco-Mat Bike
Coco-Mat is in Amsterdam welbekend als de winkel waar je matrassen kunt kopen met allerlei exotische materialen zoals zeegras, cactusvezel en eucalyptus. Eigenaar Paul Efmorfides zou graag in zijn land van herkomst, Griekenland, net zoveel enthousiasme voor de fiets zien als de gemiddelde Amsterdammer heeft.
Maar ook hij stoorde zich aan het snel stuk gaan van fietsen. Zijn oplossing: een compleet houten fiets , met dito zadel en bel. Dat geeft het begrip ‘houten reet’ een heel nieuwe lading, aldus journalist Nils Elzinga, die met de fiets een rondreis maakte op Griekenland. Met een bont en blauwe kont als gevolg.
De fiets is gemaakt van essenhout. Van één boom maakt Coco-Mat in hun Griekse fabriek 50 fietsen. Voor elke verkochte fiets plant het bedrijf een nieuwe boom in Attica.
Het gewicht van deze massief houten fiets valt alleszins mee: zo’n 17 kilo. Er zijn twee uniseks modellen voor volwassenen. En drie modellen voor kinderen, te beginnen met een houten loopfiets.
Er hangt wel een stevig prijskaartje aan: vanaf 1.750 euro voor een stadsfiets voor volwassenen.
Coco-Mat Overtoom 89 1054 HC Amsterdam
Haarlemmerplein 19 1013 HP Amsterdam
020 – 489 29 27
Dit is het eerste deel van een serie over handgemaakte fietsen uit Amsterdam. Er worden namelijk nog veel meer soorten fietsen in Amsterdam gemaakt: van e-bikes, racefietsen tot bakfietsen. Lees hierover in de volgende delen van deze serie.