Video's

Een huis van karton: levensduur 50 jaar

Het Amsterdamse bedrijf Wikkelhouse draait in een grote loods 24 lagen karton om een mal, met milieuvriendelijke lijm ertussen. Een ‘regenjas’ eromheen, die wel vocht van binnen naar buiten doorlaat – maar niet andersom. En een houten laag als afwerking – et voilà, voor een prijs vanaf 30.000 euro ben je de komende vijftig jaar verzekerd van onderdak.

Een nachtje proefslapen? Dat kan bij op drie plekken in Nederland.

De leukste video’s kijk je bij Duurzaam Amsterdam!

De achtertuinen van Amsterdam

Maar 3% van alles wat Amsterdammers eten, komt uit de regio. En dat terwijl er zoveel lekkers uit de buurt valt te halen.

Bijvoorbeeld verse vis van Woordvis uit Urk: normaal alleen voor restaurants, maar nu ook voor mensen thuis via allerlei afhaalpunten in de stad.

Kwekerij Osdorp teelt paprika’s, kleine tomaatjes en aubergine voor restaurants en supermarkten. Met inzet van Amsterdammers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Over het korter houden van voedselketens: dat kost minder transport, en dus minder brandstof. Het zorgt voor meer lokale banen. En je eten is lekker vers.

3D-printen met plastic afval in Amsterdam

Van festivalmuntje tot loungestoel: de twee jeugdvrienden Sam en Nout draaien er hun hand niet voor om. Zij bouwden samen net zolang 3D-printers totdat ze een model hadden dat zelfs met vervuild plastic aan de slag kan. En zo startten zij hun bedrijf vanPlestik.

Laatste prestatie: maken van bokalen voor de winnaars van het Nederlands Film Festival, met gerecycled plastic én gerecycled goudstof.

Actie: meer groen in Noord-Holland

De grenzen van Amsterdam en andere steden in Noord-Holland schuiven steeds verder op – vanaf 1900 tot 2020. En dat is schrikken. Landschap Noord-Holland voert dan ook actie om zoveel mogelijk land aan te kopen, en dat voor de natuur te behouden.

En jij kunt meedoen: voor 7,50 euro per m2! Landschap Noord-Holland koopt met dit geld steeds meer grond op in deze provincie en herstelt dit.

Voorbeeld: behoud van gruttoparadijs op Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel. Hier kunnen duizenden grutto’s uitrusten als ze van de lange reis uit Afrika terugkomen, voordat het broedseizoen begint.

Wil je tweewekelijks nieuws en tips ontvangen? En meedoen aan winacties?

Lees ook:

Nieuws
Atalanta - Dieren

Explosie aan vlinders door zonnig zomerweer

Er zijn momenteel heel veel vlinders te zien. De vlinderstruiken bloeien volop, en hier halen onder meer de atalanta, het klein koolwitje en de dagpauwoog hun nectar uit. Om bij te dragen aan het behoud van deze fladderaars, kun je meedoen met het tellen van vlinders. Met tips wanneer je de meeste vlinders kunt zien. En waar je in Amsterdam de mooiste vlindertuinen vindt.

Save the planet - Groen

Nieuwe studie: Hoe houden we de opwarming van de aarde onder de 2 °C?

“Volgens onze analyse is het wellicht nodig om investeringen in zonne- en windenergie met een factor 4 op te schalen,” stelt prof. Bob van der Zwaan, hoogleraar Sustainable Energy Technology aan de Universiteit van Amsterdam. “Het huidige decennium is van cruciaal belang om maatregelen te nemen die verdere opwarming voorkomen.”

Zwart roet - inademen is ongezond

Smerige lucht in Amsterdamse straten met druk verkeer

De lucht in Amsterdamse straten met druk verkeer bevat drie keer zoveel schadelijke deeltjes dan er boven rustige wijken hangt, zo blijkt uit metingen van Google Street View auto’s en de Universiteit Utrecht. Voor het eerst is ook de hoeveelheid ultrafijn stof, dat diep in de longen kan doordringen, gemeten.