Video's

Een huis van karton: levensduur 50 jaar

Het Amsterdamse bedrijf Wikkelhouse draait in een grote loods 24 lagen karton om een mal, met milieuvriendelijke lijm ertussen. Een ‘regenjas’ eromheen, die wel vocht van binnen naar buiten doorlaat – maar niet andersom. En een houten laag als afwerking – et voilà, voor een prijs vanaf 30.000 euro ben je de komende vijftig jaar verzekerd van onderdak.

Een nachtje proefslapen? Dat kan bij op drie plekken in Nederland.

De leukste video’s kijk je bij Duurzaam Amsterdam!

De achtertuinen van Amsterdam

Maar 3% van alles wat Amsterdammers eten, komt uit de regio. En dat terwijl er zoveel lekkers uit de buurt valt te halen.

Bijvoorbeeld verse vis van Woordvis uit Urk: normaal alleen voor restaurants, maar nu ook voor mensen thuis via allerlei afhaalpunten in de stad.

Kwekerij Osdorp teelt paprika’s, kleine tomaatjes en aubergine voor restaurants en supermarkten. Met inzet van Amsterdammers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Over het korter houden van voedselketens: dat kost minder transport, en dus minder brandstof. Het zorgt voor meer lokale banen. En je eten is lekker vers.

3D-printen met plastic afval in Amsterdam

Van festivalmuntje tot loungestoel: de twee jeugdvrienden Sam en Nout draaien er hun hand niet voor om. Zij bouwden samen net zolang 3D-printers totdat ze een model hadden dat zelfs met vervuild plastic aan de slag kan. En zo startten zij hun bedrijf vanPlestik.

Laatste prestatie: maken van bokalen voor de winnaars van het Nederlands Film Festival, met gerecycled plastic én gerecycled goudstof.

Actie: meer groen in Noord-Holland

De grenzen van Amsterdam en andere steden in Noord-Holland schuiven steeds verder op – vanaf 1900 tot 2020. En dat is schrikken. Landschap Noord-Holland voert dan ook actie om zoveel mogelijk land aan te kopen, en dat voor de natuur te behouden.

En jij kunt meedoen: voor 7,50 euro per m2! Landschap Noord-Holland koopt met dit geld steeds meer grond op in deze provincie en herstelt dit.

Voorbeeld: behoud van gruttoparadijs op Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel. Hier kunnen duizenden grutto’s uitrusten als ze van de lange reis uit Afrika terugkomen, voordat het broedseizoen begint.

Wil je tweewekelijks nieuws en tips ontvangen? En meedoen aan winacties?

Lees ook:

Nieuws
Saza Care: een duurzame kapper

18x Duurzame kappers in Amsterdam

Hallo kapper! Vanaf volgende week woensdag 3 maart mogen we weer! Eindelijk. En nog meer goed nieuws: in Amsterdam zijn maar liefst 18 duurzame kappers te vinden. Zij werken met producten die zacht zijn voor jouw haar én voor het milieu. Gemaakt van natuurlijke ingrediënten die biologisch geteeld zijn. Bijvoorbeeld Aloë vera, vanille, kokos of mandarijn. Zonder dierproeven. En in verpakkingen van gerecycled plastic. Kan het nog beter? Ja, want sommige kapsalons draaien ook nog eens op groene energie en bezorgen op de fiets. Oh ja, bij je kopje biologische koffie of thee krijg je natuurlijk een dito koekje. Huisgemaakt.

Potjes met gekonfijte sinaasappel

Gekonfijte sinaasappel à la patissier Cees Holtkamp

Zin in een glas sinaasappelsap? Dat alleen is al heerlijk. En van de schil kun je gekonfijte sinaasappel maken. Die kun je zo wegsnoepen, want wat is dat lekker! Of je kunt de reepjes dippen in chocola of verwerken in cakes en taarten. Zonder afval leven kan ook gewoon heel leuk zijn ;-). Dit recept is van de befaamde Amsterdamse patissier Cees Holtkamp. Met videoinstructies.

Video's | Duurzaam Amsterdam | 		https://www.youtube.com/watch?v=yQuD9yE7jCA

Help jij ook mee de boerenlandvogels te redden?

Het aantal boerenlandvogels kelderde met bijna 70% in de afgelopen 30 jaar. En de voorspellingen zijn slecht. Om te voorkomen dat deze vogels uit Nederland verdwijnen, trekt de Vogelbescherming opnieuw aan de bel bij de overheid om in te grijpen. Maar ook jij kunt je steentje bijdragen aan het behoud van boerenlandvogels. Een van Nederlands mooiste reservaten met deze vogels ligt namelijk op een steenworp afstand van Amsterdam, in het Amstelland.

Uitstootvrije bestelbusjes en vrachtwagens

Een uitstootvrije stad in 2025: overstap naar elektrische bestelbussen en vrachtwagens

Plan is dat er in 2025 alleen nog uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens in Amsterdam rondrijden. Zo gaat de uitstoot van onder meer CO2 en fijnstof naar beneden. Goed voor het klimaat én goed voor de gezondheid van Amsterdammers. Maar hoe realistisch zijn deze plannen van de gemeente Amsterdam? En welke subsidies zijn er voor ondernemers om elektrische busjes aan te kopen?