Video's

Een huis van karton: levensduur 50 jaar

Het Amsterdamse bedrijf Wikkelhouse draait in een grote loods 24 lagen karton om een mal, met milieuvriendelijke lijm ertussen. Een ‘regenjas’ eromheen, die wel vocht van binnen naar buiten doorlaat – maar niet andersom. En een houten laag als afwerking – et voilà, voor een prijs vanaf 30.000 euro ben je de komende vijftig jaar verzekerd van onderdak.

Een nachtje proefslapen? Dat kan bij op drie plekken in Nederland.

De leukste video’s kijk je bij Duurzaam Amsterdam!

De achtertuinen van Amsterdam

Maar 3% van alles wat Amsterdammers eten, komt uit de regio. En dat terwijl er zoveel lekkers uit de buurt valt te halen.

Bijvoorbeeld verse vis van Woordvis uit Urk: normaal alleen voor restaurants, maar nu ook voor mensen thuis via allerlei afhaalpunten in de stad.

Kwekerij Osdorp teelt paprika’s, kleine tomaatjes en aubergine voor restaurants en supermarkten. Met inzet van Amsterdammers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Over het korter houden van voedselketens: dat kost minder transport, en dus minder brandstof. Het zorgt voor meer lokale banen. En je eten is lekker vers.

3D-printen met plastic afval in Amsterdam

Van festivalmuntje tot loungestoel: de twee jeugdvrienden Sam en Nout draaien er hun hand niet voor om. Zij bouwden samen net zolang 3D-printers totdat ze een model hadden dat zelfs met vervuild plastic aan de slag kan. En zo startten zij hun bedrijf vanPlestik.

Laatste prestatie: maken van bokalen voor de winnaars van het Nederlands Film Festival, met gerecycled plastic én gerecycled goudstof.

Actie: meer groen in Noord-Holland

De grenzen van Amsterdam en andere steden in Noord-Holland schuiven steeds verder op – vanaf 1900 tot 2020. En dat is schrikken. Landschap Noord-Holland voert dan ook actie om zoveel mogelijk land aan te kopen, en dat voor de natuur te behouden.

En jij kunt meedoen: voor 7,50 euro per m2! Landschap Noord-Holland koopt met dit geld steeds meer grond op in deze provincie en herstelt dit.

Voorbeeld: behoud van gruttoparadijs op Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel. Hier kunnen duizenden grutto’s uitrusten als ze van de lange reis uit Afrika terugkomen, voordat het broedseizoen begint.

Wil je tweewekelijks nieuws en tips ontvangen? En meedoen aan winacties?

Lees ook:

Nieuws
Energiecoöperaties: samen projecten opzetten voor duurzame energie

1 miljoen euro subsidie voor energiecoöperaties

Inwoners van Amsterdam, verenigd in energiecoöperaties of burgercollectieven, kunnen bij de provincie Noord-Holland aankloppen voor forse bedragen om bijvoorbeeld energie te besparen of duurzame energie op te wekken. Om wat voor soort projecten gaat het? En hoeveel geld is per project beschikbaar?

Teken - gezond blijven

Nieuw onderzoek wijst uit waar teken écht het vaakst bijten

Teken bijten zich bij kinderen het vaakst vast op het hoofd en in de nek, en bij volwassenen vooral op de benen, aldus het RIVM en Wageningen University. 1 op de 5 teken kan tegenwoordig al de ziekte van Lyme overbrengen, maar ook andere ziekten. Hoe kun je voorkomen dat jij of je kindje worden gebeten door een teek? En hoe kun je een teek verwijderen?

The Swapshop: ruilen van kleding - Nieuws

Nieuw in Amsterdam: The Swapshop

Bij The Swapshop lever je je kleding in voor punten, waarmee je tweedehands items in hun winkel kunt kopen. Het bedrijf haalde onlangs via crowdfunding ruim 25.000 euro op. Genoeg om op de Haarlemmerdijk een winkel te openen. Wat zijn de toekomstdromen van het vierkoppige team dat The Swapshop runt?

Ondernemers gezocht voor advies - B2B

Welke duurzame ondernemers uit Amsterdam gaan de overheid adviseren?

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vraagt gedurende 8 maanden via een online platform om advies aan 150 tot 200 ondernemers. Welke duurzame ondernemers uit Amsterdam zijn geïnteresseerd om mee te doen en zo je mening te laten gelden? En wat is er nodig om deel te nemen aan dit online platform?