Voeding

Meldingen voedselveiligheid: bereiken zij kopers wel op tijd?

Glasschilfers in babyvoeding, plastic stukjes in worst en salmonella in soep: zomaar een greep uit de tientallen waarschuwingen voor voedselveiligheid van de afgelopen tijd. Maar bereiken die meldingen jou wel als koper? En wat kan hierbij misgaan? Met tips wat je zelf kunt doen.

La La IJs - biologisch - Voeding

6x Biologisch ijs van Amsterdamse bodem: heerlijk én eerlijk

IJs gemaakt van biologische melk, waarbij de koeien vrij in het weiland rondlopen. Met vers fruit, cacao en noten die zijn geteeld zonder pesticiden. Dit heerlijke én eerlijke ijs vind je bij een paar ijsmakers en ijssalons in Amsterdam. Met ook vegan ijs. Waar kun je hiervoor terecht?

Een van de oudste biologische winkels in de stad - Voeding

40x Biologische winkels in Amsterdam – ook met webshops

Amsterdam is een mekka voor biologisch eten: momenteel telt de stad al tientallen biologische winkels waar je je dagelijkse boodschappen kunt doen. Van vers fruit tot wijn en shampoo, en dat alles zonder schadelijke chemicaliën voor mens en milieu. Waar kun je allemaal terecht?

Vegan resto Peach - Uit eten

20x Vegan hotspots in Amsterdam die ook biologisch zijn

Waar kun je in deze stad terecht voor vegan eten en drinken, dat óók biologisch is? Biologisch eten is namelijk niet bespoten met pesticiden, wat voorkomt dat allerlei dieren doodgaan. Vegan en bio zijn dus een topcombi. Ontdek deze 20 bijzondere plekken in Amsterdam. Met handige plattegrond!

Guerilla Kitchen - Voeding - Nieuws

22x Gratis eten: de Voedselbank en andere plekken in Amsterdam

Er zijn in Amsterdam veel organisaties die zich inzetten om voedselverspilling tegen te gaan: van de Voedselbank tot Buurtbuik. Samen redden zij vele tienduizenden kilo’s eten, om uit te delen aan mensen die dit goed kunnen gebruiken. Waar kun je terecht voor gratis eten in Amsterdam?

Uitgelicht
Landbouw - Voeding

3,7 miljoen euro voor duurzaam voedselsysteem in Noord-Holland

De provincie Noord-Holland verstrekt 3,7 miljoen euro subsidie aan projecten voor een duurzaam voedselsysteem. Het gaat er om voedsel zo te telen dat het milieu geen schade oploopt, met oog voor dierenwelzijn, het benutten van reststromen en directe verkoop van boer naar burger. De eerste ronde voor aanvragen loopt van 5 juli t/m 27 augustus.

Tips voor duurzaam leven

 1. Koop zo min mogelijk.
 2. Verbruik zo min mogelijk energie, water en brandstof.
 3. Gebruik de fiets, het OV of wandel.
 4. Eet met mate en eet zo min mogelijk vis, vlees en zuivelproducten.
 5. Als je wat koopt, zorg dan dat dit duurzame producten zijn, met een lange levensduur en vervangbare onderdelen voor makkelijk repareren.
 6. Duurzaam = biologisch, eerlijk loon, lokaal geproduceerd met groene energie en zo min mogelijk afval / hergebruik van afval.
 7. Koop producten zonder verpakking.
 8. Repareer kapotte spullen.
 9. Hergebruik spullen.
 10. Geef oude spullen weg, breng het naar de kringloop of verkoop het.
 11. Recycle papier, glas, groen afval en plastic.
 12. Zet je actief in voor natuurbehoud en bescherming van dieren.
 13. Geniet van al het moois in de natuur 😉 !

Vegetarisch eten trend bij jongeren

Jongeren onder de 30 jaar kiezen twee keer zo vaak voor vegetarisch of veganistisch eten dan oudere Nederlanders, aldus de Vegamonitor 2020, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu naar het eetgedrag van Nederlanders.

Unboxed: doos met geredde groenten en fruit

Wow! Dat is een leuke verrassing: de doos van Instock met geredde groenten en fruit weegt ruim 13 kilo. En er zit echt heel veel lekkere groenten en fruit in. Nieuwsgierig? Kijk dan snel!

Lady Fruitcake

Social media-lessen van startup Lady Fruitcake: ‘Kleur is ook een marketingtool’

De repen vol fruit en noten van Lady Fruitcake zien eruit als ware kleurenbommetjes en scoren hoog bij gebruikers van Instagram. De oprichter van de jonge startup, Sarah Barkmeijer, legt uit hoe zij slim gebruik maakt van het sociale medium. Over de verschillen tussen Facebook en Instagram, de voordelen van Pinterest en de opkomst van direct demand-verkoop.

Is 100% duurzame chocolade een haalbare kaart?

Chocolatemakers ontwikkelde een bean-to-bar concept dat duurzaamheid over de hele linie naar een hoger niveau tilt. Op de eerste plaats staat betaling van een echt eerlijke prijs aan telers voor biologische bonen. Daarbij komt onder meer CO2-neutraal vervoer van de bonen met een zeilschip, gebruik van groene energie om de chocoladerepen te maken en recyclebare verpakkingen. Toch lopen ook zij tegen obstakels aan die 100% duurzaamheid in de weg staan. De vraag is dus: hoe verder?