De afgelopen weken ben ik helemaal in de ban geraakt van Too Good To Go. Het is net of ik elk moment van de dag een lot uit de loterij kan winnen. Eén groot feest.
Als je de juiste box scoort, bespaar je namelijk vele euro’s. Mijn spaarvarken staat inmiddels knorrend van geluk naast me als ik de app open. En je bent ook nog eens lekker duurzaam bezig door voedselverspilling te voorkomen.
In Nederland wordt nog steeds jaarlijks circa 2 miljard kilo voedsel verspild. Een onvoorstelbare hoeveelheid die gepaard gaat met de uitstoot van nog veel meer CO2: zo’n 6 miljard kilo.
Alle reden dus om geen eten in de kliko te laten belanden. Too Good To Go lijkt dus een geweldige tool om hiermee aan de slag te gaan.
Maar er zitten ook een hoop haken en ogen aan. Lees er alles over in dit artikel, met veel tips om er een groot succes van te maken.
Lees ook : 16x Bespaartips voor goedkoop én biologisch eten
1. Kijk eerst eens rond.
Er zijn meerdere groepen op Facebook waar dagelijks wordt bericht over wat voor pakketten mensen scoren en wat daarin zit, met foto’s. Er is zelfs een speciale groep voor Too Good To Go Amsterdam .
Je kunt ook kijken bij de topics hierover op online fora, zoals Viafora en het Vivaforum . Hier staan geen foto’s bij, zodat de aanblik van kiloknallers aan vlees je bespaard blijft.
2. Klaar voor de start!
Download de app Too Good To Go. Hier vind je alle bedrijven die meedoen en welke pakketten ze aanbieden. Je kunt bij Marqt Beethovenstraat bijvoorbeeld terecht voor een Magic Box en een Brood Box.
Onderin het scherm zie je een menubalk met vier opties: Ontdek, Bladeren, Favorieten en Ik. Selecteer bij ‘Ontdek’ jouw locatie en hoever je bereidt bent te reizen om zo’n pakket te scoren. 3 kilometer of wel 30 kilometer?
Je kunt natuurlijk ook als je in een andere stad bent, kijken wat het aanbod daar is. Of kijk eens wat er over de grens te halen valt.
Too Good To Go is van oorsprong een Deens bedrijf en momenteel actief in 17 landen. Je kunt dus ook eten redden via hun app als je bijvoorbeeld in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Noorwegen of Zweden bent.
3. Vegan of vegetarisch eten scoren.
Bij ‘Bladeren’ kun je aangeven of je vegetarisch of vegan eet. Deze komen dan bij ‘Ontdek’ te staan. Zo kun je makkelijk je favorieten ontdekken en deze aanvinken.
4. Hoe zit het met biologisch eten?
Het is veel lastiger om biologisch eten te ontdekken. Hiervoor kun je namelijk niets aanvinken. Je kunt wel bij ‘Bladeren’ in het zoekscherm bio of biologisch intypen. Deze treffers geven iets andere zoekresultaten, die allebei te weinig opleveren. Er is namelijk nog veel meer biologisch eten te scoren via Too Good To Go.
Vandaar dat ik een lijst heb opgesteld met bedrijven die biologisch eten leveren in Amsterdam, zodat je snel aan de slag kunt. Sommige bedrijven hebben meerdere filialen. Dit zijn:
Ekoplaza Odin Marqt Ekodis Spirit Restaurant Bumi Little Plant Pantry Oot Granola Bbrood Boulangerie Noé Le Perron Bakkerij Mater De Mooiste Markt Vegan Fresco YanFlorijn Wijn WIMS Banabar – Willicroft Store Lovechock Wild & the Moon Karaat Wild Sage Foods Munch Fit Food To Go Stadsmarkt de Pijp Gkazas Biomonkie NuCao repen – te vinden onder: Ophaalpunt Chasse Patate – Amsterdam. Waterland Brewery
Ik ontdek overigens elke dag nog nieuwe biologische bedrijven in de app, en zal deze lijst blijven updaten.
Lees ook : 40x Biologische winkels in Amsterdam – ook met webshops
Too Good To Go: 3x de waarde of meer
5. Welke box is het meest geschikt voor jou?
De meest voorkomende pakketten met overgebleven eten zijn de Magic Box, Brood Box en Groente & Fruitbox. Ik betaalde bijvoorbeeld 4,99 euro voor zo’n pakket en dan is de werkelijke waarde ervan vaak het drievoudige. Bijvoorbeeld 14,99 euro. Dat staat er ook bij vermeld.
Maar sommige winkels geven veel meer dan het drievoudige aan waarde. In een enkel geval komt het ook voor dat een bedrijf minder geeft dan de vermelde waarde. Je kunt dit doorgeven aan Too Good To Go om je geld dan terug te krijgen.
Ook zijn er bedrijven die producten aanbieden met maar een paar euro korting. Waterland Brewery brouwt bijvoorbeeld bier van biologische ingrediënten. Hun pakket 4x Brut IPA kost op dit moment 8,07 en heeft een werkelijke waarde van 10,76 euro.
Kijk ook hoeveel sterren een pakket krijgt en hoeveel mensen al een recensie hebben gegeven. Zo kun je beoordelen hoe goed een pakket is. Als iets minder dan vier sterren krijgt, kun je het altijd één keer proberen, wie weet is het helemaal prima voor jou.
6. De Magic Box.
Als je vegetarisch of vegan eet, moet je oppassen met deze box. Er kan namelijk ook vlees, gevogelte, vis of zuivel in zitten.
In twee Magic Boxes van Marqt Haarlemmerstraat lagen in totaal maar liefst vijf soorten kip, zoals kipshoarma, gebraden kip en kipschnitzel. Maar ook alfalfa kiemen mix, kikkererwten bleekselderij salade, een pizza met alleen groenten en bulgur aubergine stoof.
Dus als je geen moeite hebt om zoveel kip mee naar huis te nemen, kun je er misschien een van je buren of je niet-vega(n) partner blij mee maken.
Anders loop je het risico 4,99 euro kwijt te zijn aan eten dat je niet wilt. Ik eet bijvoorbeeld wel eens kipsaté, maar dat maak ik zelf van onbewerkte kip. Dit soort kip is vaak te koop met een 50% kortingsticker er op. Zo red je ook eten voor een prikkie.
Verder levert zo’n pakket allerlei kant en klaar eten op, wat zorgt voor veel plastic. Dat past ook niet in een leven zonder afval .
Tip 1: Odin Ceintuurbaan biedt als enige biologische supermarkt in Amsterdam een Vegetarische Box aan.
Tip 2: Als je een box bij een niet-biologische bakkerij of lunchroom haalt, is de kans groot op een ham-kaascroissant, belegd broodje met vlees of saucijzenbroodje, waarvan de herkomst van het vlees onduidelijk is.
Ik heb een aantal bedrijven gecheckt, zoals Lanskroon en de Bakkerswinkel, en zij geven geen informatie over wat voor soort vlees in hun eten zit. Dat kan dus net zo goed uit de intensieve veehouderij komen, wat voor mij een absolute no-go is.
Tip 3: Koop een goede koeltas , want het is niet aan te raden om bij warm weer met bijvoorbeeld kip of saucijzenbroodjes over straat te lopen.
Lees ook : 20x Vegan hotspots in Amsterdam die ook biologisch zijn
Biologisch brood zonder bakkerszout
7. Brood Box.
Er zijn een aantal bakkerijen en supermarkten die biologisch brood aanbieden. Probleem hierbij is dat biologisch brood vaak geen bakkerszout bevat, waaraan jodium is toegevoegd. Maar jodium is juist nodig als grondstof om je schildklier goed te laten werken. En dat is erg belangrijk om gezond te blijven.
Het Voedingscentrum waarschuwt dus ook dat ‘mensen die weinig of geen brood eten of brood zonder gejodeerd zout, zoals veel biologisch brood, risico lopen op een jodiumtekort .’
Bbrood en Le Perron verkopen in Amsterdam bijvoorbeeld brood met biologische of biodynamische ingrediënten én bakkerszout. Maar zij verkopen ook brood zonder bakkerszout. Dus je moet bij hen goed oppassen wat je koopt.
Een Broodbox kostte bij Bbrood Bos & Lommerweg maar 3,99 euro en dit pakket bevatte veel brood en twee gevulde koeken, wat totaal ruim 2.400 gram woog. Dat is dus veel meer dan drie keer de waarde.
Helaas zat er in het hele pakket alleen wit brood, wat nauwelijks ijzer of vezels bevat. Ook kon de winkelmedewerker geen informatie geven of er wel bakkerszout in al deze broden zat.
Tip 1: Zo’n box kan wel heel leuk zijn voor een picknick of feestje met veel mensen. Dan is het zo op.
Tip 2: Of je haalt het eens in de zoveel tijd, en combineert het met zelfgebakken roggebrood. Daarin zit veel ijzer, vezels en je kunt er zelf bakkerszout aan toevoegen. Dat heft de minpunten van zo’n biologisch wit brood pakket weer op.
Tip 3: De mooiste Brood Boxen heb ik tot nu toe bij Boulangerie Noé gehaald. Vijf broden in een box, waaronder vruchten-notenbrood en olijvenbrood, die ruim 2.700 gram weegt. Echt geweldig. Ik betaalde er 4,99 euro voor, terwijl de werkelijke waarde minstens 27,50 euro is.
De derde keer zat er minder in de box van Noé, maar die woog nog steeds bijna 2 kilo. Ter vergelijking: voor dezelfde prijs haalde ik bij Lourens (niet-biologisch, wel bakkerszout) een box waar krap 700 gram in zat. Met vier croissants, twee soorten wit brood en één volkoren stokbroodje. Bijna allemaal ongezond spul, waar ik dus weinig aan had.
Helaas gebruikt Noé in geen enkel brood bakkerszout, dus dat maakt deze box ongeschikt om als enige bron van brood te gebruiken.
Tip 4: Als je geld wilt besparen én biologisch brood wilt eten met bakkerszout, kun je het ook zelf maken. Een kilo biologische gebroken rogge kost bijvoorbeeld 2 euro en een kilo dito volkoren tarwemeel 2,15 euro.
Lees ook : 22x Gratis eten: de Voedselbank en andere plekken in Amsterdam
Links: Magic Box van Lourens voor 4,99 euro. Rechts: Brood Box van Noé voor 4,99 euro.
Geweldige pakketten
8. Groenten & Fruit Box.
Ekoplaza biedt als enige in Amsterdam een biologische Groente & Fruit Box. Ik heb er twee gekocht bij de winkel aan de Elandsgracht, en beiden waren geweldig.
Voor 2,99 euro kreeg ik een doosje heerlijk rijpe bramen, een wat verschrompelde rode paprika, een vergeelde limoen (goed voor sap), een overrijpe tomaat, vijf overrijpe bananen, bosuitjes met ietwat verlept blad, circa 150 gram sperziebonen, een venkel, acht ministronkjes witlof en een grote bloemkool.
Gelukkig waren een aantal van mijn buren thuis en kon ik hen veel eten geven, want in het vriesvak van mijn koelkast was lang niet genoeg ruimte om dit allemaal te herbergen.
In het tweede pakket zat ook heel veel, maar dit keer alleen groente: drie kroppen sla, flink wat sperziebonen, drie stronken broccoli, twee paksoi en 1 grote romanesco. Ook dit pakket was dus veel meer waard dan drie keer 2,99 euro. Zie de openingsfoto bij dit artikel.
Tip 1: Voor dit soort pakketten heb je een groot gezin, veel buren of een vriezer nodig.
Tip 2: De meeste groenten zullen op het randje van houdbaarheid zitten. Ruim dus tijd in om er gelijk mee aan de slag te gaan.
Het kostte mij ruim twee uur om alle groenten op plekjes te controleren, deze weg te snijden, alles goed te wassen, te blancheren, te koelen in ijswater, te drogen en bruikbare hoeveelheden in diepvrieszakken te stoppen, voordat het de vriezer in kon.
9. Als eerste een gewilde box scoren.
Steeds meer mensen ontdekken Too Good To Go, helemaal nu de energie- en voedselprijzen door het dak schieten. Je kunt soms dus rekenen op felle concurrentie.
Om als eerste een box te scoren, is het handig om een schema te maken wanneer deze online komt te staan. Check daarvoor de eerste week elk uur de app en noteer wat er te halen valt.
Of kijk bij jouw favorieten wanneer een box is uitverkocht. Dan kun je de volgende dag 15 minuten of een half uur van tevoren controleren of de box weer online is.
Of check ‘net gemist’ bij ‘Ontdek’. Hier kun je ook zien wanneer een box uitverkocht is.
Sommige boxen komen standaard weer online 15 minuten na de ophaaltijd van de laatste box.
De Groente & Fruitboxen van Ekoplaza komen bijvoorbeeld vaak tussen 12.00 en 13.30 online te staan. Maar dit kan ook vroeg in de ochtend zijn. En in het weekend gelden weer andere tijden.
De Brood Box van Noé kun je doordeweeks vaak scoren rond 16.30, behalve op maandag want dan is de winkel dicht.
Extra tip: Maak vooral ook gebruik van vakantieperioden, als veel mensen weg zijn. Je kunt dan makkelijker een box bemachtigen en je hebt ook meer kans dat deze goed vol zit.
10. Annuleren.
Zul je net zien: heb je veel moeite gedaan om een box te scoren, is er opeens een calamiteit. Geen zorgen: je kunt je box altijd tot 2 uur voor het einde van de ophaaltijd annuleren in de app.
Of je stuurt iemand anders op pad om je box op te halen, met zijn of haar smartphone en jouw inlogcodes voor de app.
11. App blijft hangen.
Het kan soms gebeuren dat de betaling blijft hangen. Dan krijg je dus niet de melding wanneer je de box kunt ophalen, en je kunt dan ook niet swipen bij het ophalen van de bestelling. Er zijn bedrijven die dan weigeren je box mee te geven.
Om dit voor ophalen op te lossen, kun je je telefoon uitzetten en weer opnieuw opstarten.
Of ga naar Instelling op je telefoon en klik vervolgens Apps aan. Ga dan naar de app van Too Good To Go en klik op ‘gedwongen stoppen’. Zet deze daarna weer aan.
Als dit allemaal niet helpt, kun je ook de app van Too Good To Go verwijderen en weer opnieuw downloaden.
Lees ook : Vegetarisch eten trend bij jongeren
Geld besparen
12. Invriezen.
Zorg van tevoren voor lege en schone potten, diepvrieszakken of bewaarbakjes. Ik ben zelf fan van Lock & Lock: deze bakjes zijn geschikt voor de diepvriezer en kunnen, zonder deksel, ook in de oven.
Ook gebruik ik oude jam- of pindakaaspotten om groenten, fruit en kruiden mee in te vriezen.
Om meer eten te redden, heb ik een nieuwe vriezer gekocht voor zo’n 448 euro (inclusief plaatsing in de keuken), die 70 euro aan stroom per jaar verbruikt, en een koeltas voor circa 35 euro. Totaal dus 553 euro.
Om dit geld terug te verdienen, moet ik ongeveer 61 boxen kopen die per keer 9 euro winst opleveren. Bij vier pakketten per maand, duurt het dan circa 15 maanden voordat dit is gerealiseerd.
13. Houd je financiële voordeel bij.
Om te weten te komen hoeveel voordeel een pakket oplevert, is het handig om het te wegen en er een foto van te maken. Dan kun je pakketten onderling vergelijken, of met aanbiedingen en bijvoorbeeld de kosten van het zelf bakken van brood.
14. Geschikt voor jou?
Of Too Good To Go bij jou past én hoeveel je gebruik ervan kunt maken, hangt van veel verschillende dingen af.
Hoeveel tijd en moeite je erin wilt steken om een box te bemachtigen. Of er veel aanbod in jouw buurt is. Of je tijd vrij kunt maken om een box op te halen. Je gezinssamenstelling, je voedingspatroon, de omvang van je vriezer en hoeveel waarde je hecht aan gezond eten.
Mijn doel voor de komende maanden is om per week maximaal 50 euro uit te geven aan biologisch eten en drinken, door onder meer van Too Good To Go gebruik te maken. Dit budget komt overeen met het NIBUD-advies en is hopelijk genoeg om de hele week voldoende én gezond te eten.
Nu heeft biologisch nog de reputatie te duur te zijn voor veel huishoudens. Maar als dit budget toereikend blijkt te zijn, kunnen veel meer mensen overstappen op dit soort voedsel – dat zonder pesticiden wordt geteeld. En dat is heel belangrijk om nog iets van vlinders, bijen en vogels in Nederland over te houden.
Ook besteedde ik de afgelopen zeven maanden zo’n 103 euro per week aan eten. Als een budget van 50 euro realiseerbaar is, levert dit een besparing op van 200 euro per maand. Dat geld kan ik weer steken in bijvoorbeeld extra dikke gordijnen, om nog meer energie te besparen.
De komende tijd kun je dus allerlei artikelen verwachten over biologisch eten voor een prikkie!
Extra tip: Lees ook dit artikel over 22 plekken in Amsterdam waar je terecht kunt voor gered eten dat gratis is.