Weinig landen in de wereld beschikken over zulk goed drinkwater als Nederland. Maar voordat het zo uit de kraan stroomt, gaat er heel wat aan vooraf. Het water wordt uit natuurlijke reservoirs gehaald en onder andere in de Amsterdamse Waterleidingduinen gezuiverd.
Hoe meer water er uit de natuur wordt onttrokken, hoe droger dit het land maakt. Dat is slecht voor planten en bomen, en dus ook voor de dieren die van al dat groen afhankelijk zijn. Zeker als door klimaatverandering er steeds vaker perioden komen waarin het heel warm wordt, en de natuur alleen al om die reden verdroogt.
Ook kost het veel energie om dit water op te pompen uit de grond of de rivieren, te zuiveren, en te zorgen dat het in alle huizen terecht komt met de juiste waterdruk.
Het is dus belangrijk om zo min mogelijk water te verbruiken. Het goede nieuws is dat je veel kunt doen om water te besparen.
Hoge gasprijzen
Nu verbruikt de gemiddelde Nederlander nog zo’n 50 kubieke meter water per jaar, ofwel 50.000 liter . Dat komt neer op zo’n 136 liter per dag. Per week is dit 952 liter, dus minder dan 1 kubieke meter.
Met dit waterverbruik betaal je 13,10 euro per maand en op jaarbasis 157,20 euro. Maar daar komen ook nog de kosten bij om al dat water te verwarmen.
Een gemiddeld huishouden dat standaard 5 minuten doucht in plaats van 9 minuten, bespaart jaarlijks meer dan 15.000 liter warm water en 60 kubieke meter gas , aldus MilieuCentraal.
Tegen een gasprijs van circa 1,77 euro per kubieke meter levert dit gelijk een minimale besparing op van 106 euro op je energierekening. Dat kan dus nog veel meer zijn, aangezien de gasprijzen momenteel veel hoger liggen en dagelijks veranderen.
Bron: Waternet
Tips om te besparen
Hoe kun je dus zo min mogelijk water en energie verbruiken tijdens het douchen? Deze tips kunnen je daarbij helpen.
1. Meet je waterverbruik. Op je watermeter staat het verbruik in kubieke meters aangeduid.
Neem je waterstand op. Noteer dit als beginstand.
Neem een week later weer je waterstand op en kijk hoeveel je in een week verbruikt. Is dit meer of minder dan 1 kubieke meter?
Noteer voortaan elke week de meterstand. Dit motiveert om minder water te verbruiken. Je kunt zo ook zien wat het effect is van waterbesparende maatregelen.
2. Minder vaak douchen. Als je minder vaak onder de douche stapt, bespaar je al water en energie.
Vervang een douchebeurt eens door een wasbeurt aan de wasbak.
Probeer maximaal 2 keer per week te douchen.
3. Kort douchen. Door korter dan vijf minuten te douchen, bespaar je nog meer water en energie.
Gebruik een douchetimer, kookwekker of de timer op je smartphone hiervoor. Zet deze op 5 minuten om mee te beginnen.
Kijk hoe dit gaat en probeer het bijvoorbeeld tot 3 minuten terug te brengen.
Zet de kraan uit als je je haar inzeept.
Gebruik alleen shampoo of een 2-in-1 shampoobar . Zo beperk je het douchen tot één wasbeurt.
Spoel je haar na het inzepen snel uit.
Vervang je gewone conditioner door haarolie die je vóór het douchen aanbrengt. Of gebruik na het douchen een leave-in-conditioner .
Nog meer tips
4. Douchen = douchen. Douchen is alleen om je haar en lichaam te wassen. Een activiteit waarbij je alles zo snel mogelijk doet, met als doel een steeds snellere tijd te klokken.
Let erop waar je het douchen voor gebruikt. Je benen scheren hoeft bijvoorbeeld niet onder de douche.
Of sta je heerlijk minutenlang weg te dromen onder de douche? Vervang dit door tijd voor jezelf te nemen onder een dekentje op de bank, met een kop thee.
5. Kouder douchen. Probeer de temperatuur van het douchewater zo laag mogelijk te houden. Dit scheelt veel energie dat anders nodig is om het water te verwarmen.
Zorg dat je goed warm bent als je onder de douche stapt. Bijvoorbeeld door 5 minuten lang jumping jacks en burpees te doen. Dit voorkomt dat je met een koud lijf onder de douche stapt, en veel te heet gaat douchen om op te warmen.
Je kunt de warmwaterkraan zo min mogelijk opendraaien en op die manier zo koud mogelijk douchen.
Of koop een thermostaatkraan en stel de temperatuur zo laag mogelijk in.
Zo voorkom je ook dat je als een rode kreeft weer uit de douche stapt. Zo heet douchen is niet goed voor je huid en je haar.
6. Schaf een waterbesparende douchekop aan. Bijvoorbeeld de Grohe Tempesta 100, die maar 5,7 liter per minuut aan water laat doorstromen. Dit kan per douchebeurt tot wel 25 liter water schelen, ofwel 2.600 liter op jaarbasis.
Vaak plassen?
Douchen zorgt bij de meeste Nederlanders voor verreweg het meeste waterverbruik. Het doorspoelen van het toilet staat op de tweede plaats. Dit kan per dag wel 33 liter water kosten.
7. Hoe vaak ga jij naar het toilet op een dag? Sommige vrouwen moeten bijvoorbeeld vaak plassen . De oorzaak hiervoor kunnen vleesbomen in de baarmoeder zijn die van daaruit op de blaas drukken.
Circa 30% van de vrouwen boven de 30 jaar heeft een of meerdere vleesbomen in de baarmoeder. Let hier dus op en vraag zonodig om een verwijzing naar de gynaecoloog voor controle.
Hergebruik water
In Nederland wordt nog steeds nauwelijks gebruik gemaakt van grijs water systemen. Daarbij hergebruik je douchewater of water uit de wasmachine om het toilet door te spoelen.
Het is natuurlijk heel raar om daar goed drinkwater voor te gebruiken. Te meer omdat er nog zoveel mensen ter wereld zijn die voor een beetje schoon water een half uur of langer moeten lopen naar een waterbron.
Nu zijn er al wel enkele grijs water systemen op de markt, maar dit zijn grote apparaten die je dus niet zo makkelijk kwijt kunt in de veelal kleine Amsterdamse huizen. Ook kosten ze veel geld en verbruiken ze stroom.
Maar je kunt zo’n grijs water systeem heel makkelijk zelf maken. Hierdoor bespaar je dagelijks circa 33 liter water. Dat komt neer op ruim 12 kubieke meter per jaar. Bijna een kwart van wat je jaarlijks aan water verbruikt.
Plastic ton
Hoe kun je zelf heel gemakkelijk douchewater opvangen en dit gebruiken om het toilet mee door te spoelen?
8. Hergebruik douchewater. Tik hiervoor een plastic ton op de kop met een inhoud van circa 100 liter. Bijvoorbeeld een tweedehands speciekuip of boomkuip via Marktplaats.nl .
Let erop dat de ton voldoende breed is aan de onderkant, zodat je genoeg ruimte hebt om er met beide voeten in te staan.
Check of een ton verstevigde ringen onder de bodem heeft. Liggen die dicht bij elkaar? Prima, geen probleem.
Gaat het om een paar ringen die ver uit elkaar staan? Dan kan de plastic bodem op de lange duur gaan scheuren door de druk van je voeten, als je in de ton staat tijdens het douchen.
Leg bij zo’n kuip op maat geknipte cirkels van een kunststof mat tussen de ringen onder de ton, zodat dit de bodem egaliseert en je er gewoon op kunt staan.
Vang tijdens het douchen het water op in de ton. Gebruik een emmer om dit water uit de ton te scheppen en daarmee het toilet door te spoelen.
Extra tip: Trek minimaal twee keer per week het toilet nog gewoon door, om het reservoir schoon te houden.
Nieuwste snufjes
Er zijn nog meer manieren om water en energie te besparen tijdens het douchen. Maar die zijn duur, nemen veelal ruimte in beslag en vereisen een vakman om te installeren.
Bijvoorbeeld de plaatsing van een douchewarmtewisselaar, die met warm wegstromend douchewater het verse, koude water voorverwarmd.
Of de installatie van een recycledouche die water opvangt, filtert, desinfecteert en weer opnieuw uit de douchekop laat stromen.
Ook is het mogelijk om een zonneboiler te plaatsen op het dak van je huis, die met de energie van de zon water verwarmt.
De kosten voor dit soort systemen variëren van enkele honderden tot vele duizenden euro’s.
Met bovenstaande 8 tips kun je echter al met weinig moeite veel doen om je waterverbruik flink terug te brengen én te besparen op alle energie die nodig is om het water te verwarmen.
Als je zo 100 euro of meer per jaar overhoudt, kun je dat geld investeren in het isoleren van je huis. Of er iets anders leuks mee doen, bijvoorbeeld shoppen in een van de vele kringloopwinkels die Amsterdam rijk is.